Spannend jeugdboek over tiener die wereldreis maakt in zeilboot

Boreas en de zeven zeeën - Mina Witteman

Boreas en de zeven zeeën - Mina Witteman

Boreas heeft moeite met het gedrag van zijn ouders. Ze praten de laatste tijd nogal geheimzinnig. Hij vermoedt dat ze gaan scheiden. Het blijkt iets héél anders te zijn, maar
zeker zo ingrijpend. Met zijn drieën gaan ze een wereldreis maken per zeilboot. Die reis gaat drie jaar duren. En wat Boreas ook overvalt: hij zal halsoverkop van school vertrekken. Dat betekent in groep 8 geen afscheidsmusical en drie jaar niet in Nederland. Dus ook geen start op de middelbare school in een brugklas. Hij zal online aan boord les krijgen. Maar heeft hij
daar eigenlijk wel zin in? Boreas en de zeven zeeën, geschreven door Mina Witteman, is een
spannend verhaal met veel actie.

Het is een flinke opluchting dat zijn ouders niet gaan scheiden, maar toch ook een schok dat hij een wereldreis gaat maken. Op een zeilboot wel te verstaan. Boreas zet zich dan ook af tegen de gedachte, dat hij zijn vertrouwde omgeving, huis, school, vrienden, voetbal, grootouders, drie jaar lang niet gaat zien. Zijn ouders zijn onverbiddelijk, hij gaat mee. Alles hebben ze goed geregeld, zelfs het onderwijs dat hij online aan boord moet gaan volgen. Zijn beste vriendin, Merel, zal in de zomervakantie een paar weken meevaren, ook dat gaat
gebeuren, maar toch…

In het eerste hoofdstuk stelt Boreas van der Winden zich aan de lezer voor. Je begrijpt meteen dat hij het verhaal gaat vertellen. Dat is leuk, want zo beleef je precies wat hij denkt, meemaakt en hoe hij daarop reageert. Hij krijgt bij vertrek een cadeautje van Merel: logboeken. Merel wil alles lezen als ze aan boord komt van de Argo, het zeilschip waarop ze gaan varen. Dat schept toch weer een band met zijn beste vriendin.

En Boreas heeft onderweg genoeg om op te schrijven. Zo is hij erg geëmotioneerd wanneer ze Abbas, een Soedanese jonge vluchteling in Het Kanaal uit het water vissen. Je voelt als lezer het onrecht waarmee hij wordt geconfronteerd. Op het kleinste van de Kanaaleilanden, Sark, maakt Boreas een spectaculaire tractorrace mee. Met Merel beleeft hij een spannend avontuur in de Spaanse kustplaats Coruña. In de Portugese baai van Vigo hebben Boreas en Merel een bijzondere ontmoeting met een dolfijn.

Na vijfenzeventig dagen varen en avonturen beleven zit het eerste boek erop. Merel moet terug naar huis. En Boreas is toch blij dat hij met zijn ouders deze unieke kans krijgt wat van de wereld te zien. Het volgende deel, Boreas en de duizend eilanden, ligt al klaar.

Je hoeft geen zeilliefhebber te zijn om dit boek te waarderen. Wel gaaf dat Boreas je zo nu en dan bijpraat over de manier waarop je moet zeilen, hoe een boot werkt, wat je met een dinghy doet en waarom de sterren je ’s nachts kunnen helpen op koers te blijven. Heel leuk boek!

Mina Witteman (Vught, 1959) is naast auteur ook free lance redacteur en docent creatief schrijven. Ze schrijft in het Nederlands en in het Engels. Mina Witteman woont in Berkeley, Californië. In 2005 verscheen bij Uitgeverij Van Goor haar debuut De wraak van Deedee, dat zich geheel in Vught, haar geboortedorp, afspeelt.

Boreas en de zeven zeeën is in maart 2015 verschenen bij uitgeverij Ploegsma en kost €18,50. Ook als e-boek verkrijgbaar. Voor deze bespreking is gebruik gemaakt van de vierde druk uit 2019.

Inmiddels bestaat de serie uit vier delen:
1. Boreas en de zeven zeeën
2. Boreas en de duizend eilanden
3. Boreas en de vier windstreken
4. Boreas en de vijftien vrienden

illustraties:
1. omslag van het boek
Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

Waardering
Vier haringen

30-12-2020