Boeiende kunstlezing in De Windwijzer

‘Van Zelfportret tot Selfie'

VLAARDINGEN - Op donderdag 14 september zal kunsthistorica Drs. Patricia Huisman, docente en oprichter van kunstisleuk.nl, een intrigerende kunstlezing met beelden verzorgen over het thema ‘Van Zelfportret tot Selfie’. Patricia zal je meenemen in de fascinerende evolutie van het zelfportret in de kunstgeschiedenis tot de moderne tijd.

Boeiende kunstlezing in De Windwijzer

Eeuwenlang hebben kunstenaars hun werken gecreëerd om de glorie van God te eren, waarbij het ondertekenen van hun werk werd beschouwd als hoogmoedig en zondig. Dit perspectief begon te verschuiven in de late Middeleeuwen, toen kunstenaars de ‘onbescheidenheid’ toonden om zichzelf af te beelden op hun eigen schilderijen.

Bekende Renaissance-kunstenaars zoals Albrecht Dürer werden zo beroemd dat er vraag ontstond naar hun portretten. In Nederland is Rembrandt het meest prominente voorbeeld van een schilder die zijn eigen gezicht herhaaldelijk als inspiratiebron gebruikte, terwijl Jan Steen zichzelf vaak afbeeldde in zijn spreekwoordelijk geworden chaotische huishoudens.

In de moderne kunst komen namen als Vincent van Gogh, Tamara de Lempicka, Charley Toorop en Jeff Koons naar voren als kunstenaars die het zelfportret hebben omarmd. Deze lezing zal de boeiende ontwikkeling van het zelfportret in de kunst belichten, van de vroege stadia tot de hedendaagse interpretaties.

Je bent van harte welkom op donderdag 14 september in De Windwijzer aan de Schiedamseweg 95. Aanvang is om 19.30 uur en de entree is €7.50. Graag aanmelden via aanmelden@dewindwijzer.nl. Na afloop is er gelegenheid om met elkaar door te praten onder het genot van een drankje.

08-09-2023