boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Bijzondere samenwerkingen in de natuur in beeld gebracht

Voor elkaar gemaakt - Georgina Taylor

De natuur is een onuitputtelijke bron van verwondering. Hoe meer biologen ontdekken en beschrijven, hoe vaker we ons kunnen verbazen over alles wat leeft en groeit. In het boek ‘Voor elkaar gemaakt’ van illustrator Georgina Taylor wordt het principe van symbiose uitgelegd. Twee - of soms meer - organismen zijn in de natuur volledig op elkaar afgestemd. Deze samenwerking kan het verschil betekenen tussen leven en dood.

Bijzondere samenwerkingen in de natuur in beeld gebracht

In dit informatief prentenboek heeft Taylor haar onderwerpen ondergebracht in vier hoofdstukken. Zo ga je al kijkend en lezend van de hoogste boomtoppen in de jungle naar de diepste troggen van de oceanen. In het eerste hoofdstuk dwaal je door de bossen, waarna je in het tweede deel diep onder de golven verdwijnt. In het derde hoofdstuk verblijf je op grote vlakten als woestijnen en savannen. Het boek eindigt met een tocht tussen het gebladerte, zoals in het grote Braziliaanse draslandgebied.  

Alle zestig bladzijden zijn voorzien van kleurenillustraties. Net als het omslag zijn alle afbeeldingen met aquarelverf gemaakt. En dat levert een schitterende collage aan natuurtekeningen op, die van de eerste tot de laatste pagina de aandacht trekt. En dan ga je natuurlijk lezen waarover deze prachtige prenten gaan. Over de gladneusvleermuis bijvoorbeeld, die na een nachtje voedsel jagen in de dichte jungle gaat uitrusten in de vleesetende bekerplant. Het dieet van deze plant - die net als alle andere organismen met de Latijnse naam wordt vermeld - bestaat voor een derde uit vleermuiskeutels. 

211231 Voor elkaar gemaakt Illustratie-1Het eerste hoofdstuk uit het boek laat de zijdeplant zien waar de monarchvlinder niet zonder kan en andersom. Door ontbossing en klimaatverandering zijn veel zijdeplanten verdwenen, met als gevolg dat de monarchvlinder in zijn voortbestaan wordt bedreigd. Alle drieëntwintig verhalen bekijk je en lees je geboeid: waarom bijvoorbeeld grijze wolven niet zonder eksters kunnen en dat clownvissen en zeeanemonen op elkaar zijn aangewezen. Alle illustraties zijn een lust voor het oog; de tekst is kort en helder. Voor jonge kinderen zal de tekst aan de moeilijke kant zijn. Hulp is hier dan geboden. Dit is een schitterende uitgave die jong en oud zal boeien. 

211231 Georgina TaylorGeorgina Taylor woont in Zuid-Afrika. Hoewel ze een studie volgde voor juwelier, pakte ze toch haar grote hobby uit haar jeugd op om haar geld mee te verdienen. Voor de illustraties laat ze zich inspireren door de natuur die haar omringt. Haar werk is te bekijken op haar website: https://georginataylor.co.za/pages/portfolio

Voor elkaar gemaakt is in juni 2021 verschenen bij uitgeverij Lemniscaat en kost € 15,00. Geen E-bookversie verkrijgbaar. Originele tekst geschreven door Joanna McInerey. Vertaling: Lydia Meeder.

illustraties:
1.  omslag van het boek
2.  Illustratie uit het boek
3.  portret van de auteur in haar atelier

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

30-12-2021

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring hele haring