Beter en sneller inburgeren voor nieuwe stadgenoten

Beter en sneller inburgeren voor nieuwe stadgenoten

Vanaf 2022 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de inburgering, zo staat in de nieuwe wet Inburgering. Stroomopwaarts gaat de nieuwe wet uitvoeren voor Maassluis, Vlaardingen en Schiedam. De drie gemeenten trekken samen op en willen dat inburgeraars sneller en beter hun weg kunnen vinden in de stad en zo waardevolle stadgenoten kunnen zijn. 

In het huidige systeem zijn inburgeraars zelf verantwoordelijk om hun inburgeringscursus te vinden en daarna op tijd af te maken. Het idee was dat dit het verantwoordelijkheidsgevoel van inburgeraars zou verhogen, maar in de praktijk blijkt dat er te veel van inburgeraars gevraagd wordt. Te vaak wordt de inburgeringscursus niet afgemaakt. En dat ligt niet aan de inburgeraars maar aan ons systeem. Daarom is het nodig om dit inburgeringssysteem te veranderen.

Taal is de basis

Taal is de belangrijkste basis om goed te kunnen inburgeren, het draait dus om goed taalonderwijs. Vooruitlopende op de nieuwe Inburgeringswet is afgelopen jaar al een taalconvenant afgesloten in de regio om te zorgen dat de kwaliteit van het inburgeringsonderwijs omhoog gaat. Nieuw vanaf 2022 is dat inburgeraars ook Nederlands leren in de praktijk, zodat ze meteen kunnen toepassen wat ze hebben geleerd. Ze combineren taalonderwijs bijvoorbeeld met een stage, opleiding of vrijwilligerswerk.

Begeleiding op maat

Alle inburgeraars krijgen vanaf 2022 persoonlijke begeleiding bij Stroomopwaarts. Samen kijken casemanager en inburgeraar wat nodig is om goed in te kunnen burgeren; bijvoorbeeld is werk al mogelijk, wordt het een opleiding of begint de inburgeraar met vrijwilligerswerk? Maassluis, Vlaardingen en Schiedam zijn al enige tijd bezig met het uitproberen van nieuwe methodes, zoals bij De Maatwerkplaats waar inburgeraars heel intensief en op maat begeleiding krijgen van een coach. Stroomopwaarts is dit najaar al begonnen om enkele groepen inburgeraars op maat te ondersteunen op basis van die ervaringen.

Voor iedereen beter

De drie wethouders van de MVS-gemeenten hopen dat op deze manier de nieuwe stadgenoten beter en eerder mee kunnen doen in de samenleving en makkelijker opgenomen worden in de stad. “Het mes snijdt aan twee kanten: het is voor zowel de inburgeraar als de stad beter en daarom zijn we blij met de nieuwe verantwoordelijkheid van de gemeenten”, aldus wethouders Duncan Ruseler (Schiedam), Sjoerd Kuiper (Maassluis) en Jacky Silos (Vlaardingen).

09-12-2021