Sommige soorten hebben een roze gloed

Bestaat witte wijn eigenlijk wel of is het een fabel?

Bestaat witte wijn eigenlijk wel of is het een fabel?

Witte wijn, het is toch heerlijk. Je drinkt het naar alle waarschijnlijkheid op een temperatuur van 8 tot en met 14 graden Celsius. Door het op deze temperatuur te serveren zal de smaak van de witte wijn optimaal naar voren komen. Het is hierbij van belang dat de temperatuur ook echt zo koud bewaard wordt, wat mogelijk is in een wijnkoelkast. Maar is de witte wijn die je bewaart in zo’n wijnkast überhaupt wel echt witte wijn? Er zijn dan ook mensen die beweren dat de witte soorten drijven geen anthocyanen bevatten, hierdoor is de witte wijn dus wit. Toch is niet iedereen het hiermee eens, waaronder de wetenschappers van de Edmund Mach stichting. Deze Italiaanse onderzoekers ontkrachten de stelling namelijk, ze beweren juist dat witte wijn helemaal niet bestaat. 

Witte druiven geanalyseerd met behulp van een spectrometer

De onderzoekers van de Edmund Mach stichting hebben een aantal verschillende witte soorten druiven geanalyseerd met behulp van een spectrometer. Voor hun studie hebben de wetenschappers bijvoorbeeld onder meer Chardonnay druiven, Riesling druiven en Sauvignon Blanc druiven bestudeerd. Als je een liefhebber of zelfs een kenner van wijn bent dan zul je deze heerlijke witte wijnen natuurlijk zonder twijfel herkennen en er zelfs een groot fan van zijn. Uit het onderzoek van de Italianen blijkt dat dergelijke druiven wel degelijk anthocyanen bevatten, wat trouwens kleurstoffen zijn. Wel is de concentratie een heel stuk lager dan in de blauwe soorten druiven, zoals bijvoorbeeld de Merlot. Een gemiddelde blauwe druif heeft namelijk wel meer dan duizend kleurstoffen dan een witte druif, wat dus echt een heel groot verschil is. Met andere woorden, er bestaat dus helemaal geen witte druif. In plaats daarvan zijn alle druiven blauw, maar zijn er een paar soorten die heel weinig kleurstoffen hebben. 

Nu is ook duidelijk waardoor witte wijn in sommige gevallen een roze gloed kan hebben

Door de studie van de Italiaanse wetenschappers van de Edmund Mach stichting is ook duidelijk geworden waarom witte wijn in sommige gevallen een roze gloed kan hebben. Dit mysterie is dus nu ook echt opgelost. Onderzoeker PanagiotisArapsitas vertelt aan de New Scientist het volgende over dit onderwerp: “Er zijn een aantal wijnproducenten die de witte druiven verzamelen, maar niet een witte wijn produceren. In plaats daarvan blijkt het uiteindelijk een rosé wijn te zijn nadat de productie afgerond is. We weten nu eindelijk hoe dit nou precies komt.” Volgens Arapsitas, die dus mee heeft gewerkt aan het onderzoek van de Edmund Mach stichting, wordt de concentratie van alle pigmenten hevig beïnvloed door klimaatveranderingen. 

Van welke bekende druivensoorten wordt er witte wijn gemaakt?

Er zijn veel verschillende druivenrassen die erg bekend zijn waar witte wijn van geproduceerd wordt. Hierbij kun je onder andere aan Chardonnay denken, wat de meest aangeplante druif voor witte wijn ter wereld is. Toch zijn er nog veel meer opties: Airén, Aligoté, Arneis (witte nebbiolo), Chenin Blanc, Cortese, Gewürztraminer, Glera – Prosecco, GrünerVeltliner, Moscato, Pinot Blanc, Riesling, Sauvignon Blanc Sémillon, Trebbiano en Viognier. Er is dus echt keuze genoeg als je op zoek bent naar een heerlijke witte wijn. Dit is het geval aangezien je met deze soorten druiven witte wijn kunt produceren. Dergelijke wijnen zullen stuk voor stuk anders zijn. Ze kunnen namelijk variëren in geur, maar er zullen ook grote verschillen zitten in geur. Welke fles witte wijn jij het liefst mee wilt nemen in je handtas als je gaat picknicken hangt dus ook echt van je persoonlijke voorkeur af. Om hier achter te komen zul je allerlei soorten moeten proeven, maar dat is zeker geen straf.

05-01-2021