Werkbezoek smakelijk & gezellige hobbyvisite

Bert Wijbenga (ge)looft historie Distilleerderij Van Toor

Bert Wijbenga (ge)looft historie Distilleerderij Van Toor

De Achterhoekse dialectpopband Normaal noemde het Veldtochten als ’s zomers stad en land langs de grens met Duitsland en meest tot aan de IJssel de tent werd neergezet en het dorp plat gespeeld. Die opzienbarende successtory duurde van de jaren zeventig tot aan december 2015. Toen hingen zanger Buizen Beernd en basgitarist Wimken van Diene de lege kratten Grolsch voorgoed aan de wilgen.

In Vlaardingen raast burgemeester Bert Wijbenga momenteel als een tornado de stad. Minder gezellig misschien dan de Achterhoekers doet de gewezen politieman dit geheel alleen en zonder rockmuziek. Zo bezoekt hij sportclubs, steekt zijn neus in stichtingen, stapt met raadsleden, speelt toneel binnen de cultuur en winkelt bij bedrijven om ook hier extra kennis te vergaren. Dit in het kort.

Maandag 28 maart mocht bijna-buurman Distilleerderij H. van Toor Jz. Vlaardingen zich in zijn ongedeelde aandacht warmen. Bert kwam, nipte, liep rond, luisterde en intervenieerde, ventileerde eerder opgedane kennis en voegde er professionele ingrediënten uit de keuken van Van Toor aan toe. Vanwege de politiek drukke tijd bleef zijn veldtocht tot een klein uurtje beperkt. Als een echte Caesar kwam, zag en overwon hij harten.

Naast de burgemeester waren kunstenares Marjon Hoogendijk en oud-eigenaar (tot aan juli 2000) én familiair naamgever Jacques van Toor aanwezig. Marjon gaf uitleg over haar murale kunstwerk dat sinds vorig jaar als een zomers decor de JeuDeGin-arena van een Provençaals jasje voorziet en nu formeel in informele setting door Bert Wijbenga voor geopend werd verklaard.
   Voor wie het nog niet weet: Wie zich waagt aan een paar gezellige uurtjes JeuDeGin met rondleiding, hapje en drankje, die waant zich in een vallei met wuivende korenaren en gouden velden, die niet alleen beschermend maar ook vertrouwd omarmen.

Weetjes
Indertijd koningin Beatrix gaf Van Toor in 2008 de status van Koninklijk Hofleverancier. ‘Een uitzondering voor een eenmanszaak,’ aldus eigenaar meesterdruïde Leo Fontijne. Om eraan toe te voegen: ‘En Prins Claus heeft ervoor gezorgd dat bij de geboorte van prinsjes en prinsesjes onze Kandeel wordt uitgedeeld en geschonken.

De Spirit Duties Act van 1736 is een wet die door het Britse parlement is aangenomen en die detailhandelsbelasting en jaarlijkse licenties op gin vaststelde. De wet was bedoeld om de gin consumptie te beteugelen, maar bleek ondoeltreffend en een korte levensduur beschoren. Koningin Elisabeth mag hiervan een levend bewijs worden genoemd. Of Zij klant is van Van Toor lieten Leo Fontijne c.s. wijselijk in het midden.

Bert Wijbenga zijn zorg uit voor de opvolging van Leo Fontijne en de waarborging van alle receptuur. Hij wees fijntjes op instituten als Albeda en Lentiz, de food-opleiding en mogelijke stageplekken. Wie zich leerling druïde wil noemen moet naast het bezit van getrainde smaakpapillen en een geurvaste neus, geen bezwaar hebben tegen hard (met de hand) werken, geen zeurpiet zijn, altijd tegen koude kunnen en zeker geen miljonairsdrang hebben.

Dat zowel Vlaardingen (750 jaar) en Van Toor (140 jaar) in 2023 iets vieren hebben bracht de burgemeester op het idee een gezamenlijke feestdrank op de markt te brengen. Niet wetende dat Leo Fontijne hier al mee bezig is kan er zomaar nog een nette proefsessie worden gearrangeerd. Misschien dat de smaak van ijzerkoekjes, Schelvispekel en haring voor eenmaal kunnen worden vervlochten.

Bibliotheek vs. Grote Kerk
Bert Wijbenga vroeg zich af of het gezelschap misschien op de hoogte was van wat met de bibliotheek en de Grote Kerk aanstaande was. Hij dacht […] dat dit nieuws juist was uitgelekt. Ja, dus. Dat meldde De Vlaardinger twee weken geleden kort in een column. De Grote Kerk wordt verkocht en de bibliotheek neemt zitting op de Markt. Het huidige betonnen boekenomhulsel op het Veerplein wordt gesloopt en Vlaardingen is straks een Rem Koolhaas armer.

afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding

29-03-2022