Bernard IJzerdraat herleeft in podcast Oorlogsgravenstichting

Bernard IJzerdraat herleeft in podcast Oorlogsgravenstichting

Op 18 mei 1940, vandaag precies 81 jaar geleden, publiceert Bernard IJzerdraat, verzetsman van het allereerste uur, zijn bekendste Geuzenbericht. Waarin hij, de bezetting is dan slechts drie dagen oud, de Nederlanders aanzet om in opstand te komen tegen de Duitsers. Deze oproep leidt tot de oprichting van De Geuzen, de eerste Nederlandse verzetsgroep. Wie was deze verzetsstrijder van het eerste uur? Zijn leven, zijn drijfveren en zijn tragische dood staan centraal in de podcast van de Oorlogsgravenstichting.

De podcast over Bernard IJzerdraat is de eerste in de serie Memento: levensverhalen van oorlogsslachtoffers en is onder andere te beluisteren via Spotify en binnenkort ook via Apple Podcast. In Memento hoor je levensverhalen van mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog, de roerige periode erna of tijdens (vredes)missies zijn omgekomen en begraven zijn in een oorlogsgraf.

Theo Vleugels, directeur van de Oorlogsgravenstichting: "Met deze podcast willen we mensen op een toegankelijke manier kennis laten maken met het persoonlijke verhaal van de mensen achter de naam op de steen. Aan de hand van die verhalen laten we zien wat er nodig is om in vrede te kunnen leven en dat dat vaak moed vergt. Vrede is niet makkelijk."

Over de Oorlogsgravenstichting

De Oorlogsgravenstichting houdt de herinnering aan alle Nederlandse oorlogsslachtoffers levend bij huidige en toekomstige generaties. Dit doen wij door hun levensverhalen te verzamelen en te delen, en het onderhouden van de 50.000 Nederlandse oorlogsgraven waar ook ter wereld. Bernard IJzerdraad ligt begraven op Nationaal Ereveld Loenen.

De podcast is te beluisteren op www.oorlogsgravenstichting.nl/podcast, via spotify, soundcloud en binnenkort via apple podcast. 
 
 

18-05-2021