Bent ú de burgemeester? - Joyce Sylvester

Boeiende autobiografie van een gedreven bestuurder, volksvertegenwoordiger én pionier

'Bent ú de burgemeester? Nee, dat geloof ik niet.' Met deze opmerking is Joyce Sylvester als waarnemend burgemeester een keer geconfronteerd. Vandaar deze titel - Bent ú de burgemeester? - van haar autobiografie, waarin ze onder andere deze belevenis beschrijft. Sylvester is geboren en getogen in Amsterdam, maar van Surinaamse afkomst. Hakkelend en met rood hoofd bood de vragensteller destijds excuses aan na het bevestigende antwoord van de burgemeester.

Bent ú de burgemeester? - Joyce Sylvester

Joyce Sylvester is het vaker tegengekomen. Vooroordelen over haar huidskleur en afkomst. Verklaarbaar, omdat zij vaak de eerste was die als zwarte vrouw een openbare bestuursfunctie bekleedde. Twaalf jaar lang was ze Eerste Kamerlid voor de PvdA en in die periode ook waarnemend burgemeester van Anna Paulowna en Naarden. Maar ook als scholier had ze al met discriminatie en vooroordelen te maken.

Als leerling van de zesde klas kreeg ze, met een schoolcarrière vol goede rapporten, een Cito-toetsuitslag met een zodanige score dat deze plaatsing op het VWO mogelijk maakte. De leerkrachten van de lagere school dachten dat dit voor haar veel te zwaar zou zijn en adviseerde lager huishoud- en nijverheidsonderwijs. Na een gesprek op de Christelijke Scholengemeenschap Oost in Amsterdam kreeg ze toch de kans om te starten in de brugklas HAVO/VWO. Joyce Sylvester zou met verve het VWO doorlopen.

Sylvester ging Politicologie en Communicatiewetenschap studeren. In 2000 promoveerde ze in het staats- en bestuursrecht. Al vanaf haar puberteit voelde ze zich maatschappelijk betrokken, en daarom is ze ook politie actief geworden. In haar boek schrijft ze openhartig en eerlijk over haar persoonlijke situatie en over haar carrière. Ze is een gedreven bestuurder en volksvertegenwoordiger die het beste met de maatschappij voorheeft en dat ook daadwerkelijk met daden en beleid wil realiseren. 

De manier waarop de auteur haar verhaal vertelt is boeiend en informatief. Je leest hoe ‘de politiek’ functioneert en hoe zij daar mee omgaat. Actueel en interessant.

Joyce Sylvester (Amsterdam, 1965) is sinds 2016 Substituut Ombudsman bij de Nationale Ombudsman. Bent ú de burgemeester? is verschenen bij uitgeverij AtlasContact en kost € 20,00. Ook als ebook verkrijgbaar.

illustratie:
1.  omslag van het boek

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

Recensie
Gerard van Os

 

06-09-2021