Thema 2023: ‘Kwetsbare vrijheid’

Begin nieuwe Geuzenmaand

Begin nieuwe Geuzenmaand

Maandag 6 maart 2023 opent de heer dr. Kim Putters, lid van het ‘Nationaal Comité 4 en 5 mei’ en tevens voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), om 20.00 uur in De Windwijzer de Geuzenmaand.

In de Geuzenmaand worden rond de uitreiking van de Geuzenpenning op 13 maart tal van activiteiten georganiseerd om het gedachtegoed van de verzetsgroep ‘De Geuzen’ uit de Tweede Wereldoorlog levend te houden. Daarbij gaat het ook om de vertaling hiervan naar de dag van vandaag. De spanningen in Europa laten nog weer eens zien hoe belangrijk het is dat je voor je vrijheid kunt opkomen. Die vrijheid is kwetsbaar. Het thema van de Geuzenmaand is dit jaar dan ook ’kwetsbare vrijheid’.

Kwetsbare vrijheid
Inspiratie voor het thema ‘Kwetsbare vrijheid’ werd gevonden in Museum Oranjehotel in Scheveningen waar het besef hoe kwetsbaar onze vrijheid is heel indringend kan worden ervaren. In deze vroegere gevangenis werden de Vlaardingse Geuzen voorafgaand aan hun executie gevangen gehouden.

Hoe meer vrijheid ingeperkt wordt, hoe meer je ernaar verlangt en beseft hoe kwetsbaar deze eigenlijk is. Dat geldt zeker in landen waar je niet meer zomaar voor je mening kan uit komen.

Kijkend naar onze eigen situatie kun je zien dat we in Nederland op onze eigen manier worstelen met de vrijheid van elk individu. Betekent vrijheid dat je alles mag zeggen wat je zeggen wil? Staat deze vrijheid niet op gespannen voet met de vrijheid van anderen? Mag de vrijheid van de één wel ten koste van de ander gaan? Meer dan genoeg stof om over na te denken dus.

Aanleiding voor alle activiteiten is de uitreiking van de Geuzenpenning. Dit jaar gaat deze naar de Myanmarese mensenrechtenorganisatie Assistance Association for Political Prisoners (AAPP). Deze organisatie zet zich al sinds 2000 in om het lot van de duizenden politieke gevangen in het land te verbeteren. Bij de plechtigheid in de Grote Kerk wordt hier bij stil gestaan.

Op de website Geuzenmaand.nl is het programma met exposities, gesprekstafels, lezingen en een scholenexcursie naar de Waalsdorpervlakte en het Oranjehotel te vinden.

Exposities, lezingen en een schoolexcursie
In Museum Vlaardingen is inmiddels een tentoonstelling rond het thema ‘kwetsbare vrijheid’ te bezoeken. Zaterdag 4 maart wordt deze door burgemeester Wijbenga – van Nieuwenhuizen geopend. Gastcurator Jan van Dorp heeft gekozen voor grafische kunstwerken van 23 kunstenaars. Naast de tentoonstelling zijn er dit jaar twee demonstraties grafiek maken en een workshop voor kinderen en één voor volwassenen in een speciaal daartoe ingerichte kleine grafiekwerkplaats.

Tegelijk met de opening van de Geuzenmaand op 6 maart wordt in De Windwijzer aan de Schiedamseweg 95 een foto-expositie geopend. Door de Vlaardingse kunstenares Beaty Czetó zijn hiervoor uit ingestuurd werk 35 foto’s geselecteerd. Hieronder zijn ook foto’s uit Myanmar, het land waar de zogeheten laureaat van de Geuzenpenning vandaan komt.

Op Wereldvrouwendag, 8 maart, wordt in Museum Vlaardingen de jaarlijkse Agnetalezing gehouden. Ditmaal door hoogleraar wetenschapscommunicatie en NRC-columnist Margriet van der Heijden. Haar verhaal heeft als titel: ‘Ongekend – over vrouwen in de wetenschap die over het hoofd werden gezien’. Na afloop van de lezing wordt door de Stichting Kracht van Vrouwen Vlaardingen het spel ‘een kwestie van kiezen’ gepresenteerd. Dit spel daagt vrouwen uit na te denken over de keuzes die zij niet alleen maken in het dagelijks leven, maar juist ook tijdens verkiezingen.

De dag erna, op 9 maart, wordt in de Stadsgehoorzaal de musical Checkpoint Charlie gespeeld. De voorstelling vertelt het verhaal van hen wiens levens compleet veranderden door de komst van de Berlijnse muur. Alles komt samen bij Checkpoint Charlie waar een Amerikaanse soldaat op wacht staat. Hij is ooggetuige van de ‘prikkeldraadzondag’ waarin Berlijners wakker werden in een wereld die volledig op zijn kop stond. Op zijn post ziet hij wat die muur aanricht. De muur die hen verdeelt én verbindt.

Op zaterdag 11 maart wordt voor de tweede keer een Geuzen Wandelmars georganiseerd. De 55 deelnemers worden met de bus naar Scheveningen gebracht. Daar worden de Waalsdorpervlakte en het Oranjehotel bezocht. Vanuit Scheveningen voert een 35 km lange wandeltocht de groep via het Binnenhof terug naar het Geuzenmonument op de Markt in Vlaardingen.

Op 15 maart opent Kade40 een expositie met werk van de Oekraïense kunstenares Katia Solodka en van Mikmak, een project waarin statushouders van verschillende culturen samenkomen en verder integreren door middel van kunst en cultuur.

Historica Willy Atema houdt op 16 maart in De Bibliotheek De Plataan een lezing over ‘Birma / Myanmar: (G)een godengeschenk?’. Na een korte introductie van de geopolitieke situatie gaat de presentatie in op het tempelcomplex Bagan, de meest belangrijke tempels en de even fascinerende als kleurrijke weergave van de Boeddhistische godenwereld in de Oosterse kunst.

Op 19 maart vertelt de naar Nederland uitgeweken Afghaanse fotograaf Hedayatullah Amid in De Windwijzer over zijn werk en zijn laatste dagen in Kabul toen de taliban daar de macht over namen. Deze fotograaf woont sinds kort in Vlaardingen.

De Vrienden van Museum Vlaardingen organiseren met Bram Keizerwaard op 23 maart een lezing over Stolpersteine en Joodse onderduikers in Vlaardingen.

En op 24 maart draait in De Windwijzer de film ‘The road tot Mandalay’. Een jonge vrouw uit Myanmar probeert in Bangkok een nieuw en beter bestaan op te bouwen. Dat lijkt te lukken: ze vindt al snel werk, een woning én een geliefde, maar zonder papieren blijft de angst om gearresteerd en gedeporteerd te worden haar leven domineren. Aangrijpende liefdestragedie en actueel migrantenportret ineen, vol prachtige details.

Gedurende de maand maart zijn er in verschillende wijken dialoogtafels van de Vlaardingse Vredesambassade PAX waar over het thema ‘Kwetsbare vrijheid’ van gedachten kan worden gewisseld.

Tot slot is het noemenswaard dat twee klassen uit het voortgezet onderwijs, van het Geuzencollege en van het ISK VOS, op excursie gaan naar het Oranjehotel en de Waalsdorpervlakte.

Meer informatie over het programma zal te vinden zijn op www.geuzenmaand.nl .

De Stichting Geuzenmaand coördineert waar nodig en geeft overzicht van alle activiteiten in nauwe samenwerking met diverse groeperingen uit Vlaardingen.

01-03-2023