Contemporary Art Gallery viert lustrum

Beaty Czetö: Bewegende kunst vanuit stilstand

Beaty Czetö: Bewegende kunst vanuit stilstand

1980. In de trein van Boedapest naar Vlaardingen zit een tenger poppetje eenzaam en alleen. In haar bagage enkel liefde en kunstzinnige gedachten. Van de grote hoofdstad van Hongarije, die ruim twee decennia eerder haar wieg omgordde, naar het vrijwel onbekende Vlaardingen waar een vriend en een bed haar opwachten. De toekomst onzeker markeert een glimlach haar lippen vol sehnsucht.

In haar geboortestad laat Beaty Czetö, die dan nog enkel Hongaars of Magyar spreekt, een vele vrienden achter. Een vrolijke club vrijbuiters die zich bezighoudt met kleinkunst en in het weekeinde arthouse films bekijkt en vooral feesten afstruint en als er geen is, die zelf organiseert. Iedereen is zoekende, maar de kunst staat centraal en het optimisme viert hoogtij. Zoveel is zeker. De meeste van hen blijven in Hongarije. Beaty Czetö is de enige die de reis naar het westen aandurft.

Eenmaal in Nederland blijft zij niet hangen in wat toen nog een stinkstad was. Beaty meldt zich aan bij het Haagse Psychopolis en met haar nog haperende taaltje stort zij zich met volle overgave op een leven als beeldend kunstenaar. In 1994 is het zover: de studie afgerond krijgt ze haar eigen atelier.

Van meet af aan is Beaty actief in allerlei kunst- en aanverwante groepen. Niet alleen haar spreekvaardigheid, maar ook - en belangrijker nog - haar werk gaat met sprongen vooruit. Tientallen exposities in binnen- en buitenland prijken inmiddels op haar aansprekend palmares.

Beaty Czetö: ‘Mijn eerste atelier zat in de Fransenstraat bij de oude bibliotheek. Die ruimte deelde ik met Anette Braad (1948-2015) en wie haar ook maar een beetje kent weet dat je dan nooit zonder aanloop en vrienden zit. Het was een fijne, leerzame tijd en we werkten meest als paarden, zo hard. Uiteraard met de nodige ontspanning.’

Ze is blij met het aanbod van jubilerend galeriehouder Har Hensgens om het begin van zijn tweede lustrum te mogen inluiden met de tentoonstelling van een 16-tal werken van diverse pluimage. Beaty Czetö: ‘Er hangen 8 houtskooltekeningen, 1 acrylschilderij op canvas, 4 elektro grafische werken op papier en 3 elektro grafische geprinte doeken.’

Galeriehouder Har Hensgens mag graag zijn nek uitsteken door lokale kunstenaars een podium te geven. Eerder al mochten Frederiek van der Klugt, Hans Rikken, Zhanhong Liao, Cees Eykelenboom, Irma Rengur en Elly Dijkshoorn het eerste lustrum kleuren met hun kunstwerken. En Har is nog lang niet uitgepierd.

Beaty Czetö
Het werk van Beaty Czetö kenmerkt zich door de mens, die veelal centraal staat. Nooit passief, altijd in beweging. Soms kronkelend expressief of explosief, dan weer verstild en in zichzelf gekeerd vertelt ieder werk een eigen verhaal dat de kijker in mag “kleuren”.
   Niet zelden met zichzelf als middelpunt legt zij met allure zowel lichamelijke als geestelijke actie vast.

Haar bedoelingen laten zich niet altijd makkelijk raden en de werken zijn niet zelden voor meerdere uitleg vatbaar, maar altijd hangt er een zweem van mysterie en mystiek omheen. Je raakt er niet snel op uitgekeken.
   Dat het menselijk lichaam in de werken van Beaty Czetö centraal staat mag in deze tijden van genderonzekerheid een al jaren sluimerende en vooruitziende blik worden genoemd.

Vernissage | Opening
De vernissage is op vrijdag 6 augustus vanaf 17.00 uur. Liefhebbers zijn hierbij uitgenodigd kennis te nemen van de werken van Beaty Czetö en onder de gedigitaliseerde underground muziek van Phil Demise Smith alles op zich in te laten werken.

Zaterdag 7 augustus is de officiële opening. Het atelier is dan open van 12.00 t/m 18.00 uur en op zondag 8 augustus van 14.00 t/m 16.00 uur.

Alle werken kunnen in overleg met atelierhouder Har Hensgens worden aangekocht

De Contemporary Art Gallery Har Hensgens is iedere zaterdag geopend van 12.00 t/m 18.00 uur en op afspraak. 

Info
Contemporary Art Gallery har Hensgens
Smalle Havenstraat 13, Vlaardingen
www.contemporaryartgalleryharhensgens.nl

Beaty Czetö
www.beatyczeto.nl
info@beatyczeto.nl

Tekst | Fotografie
Peter Joore 

06-08-2021