Balspelend meisje in de picture

Kunstwerk van de Maand september in Maassluis

Bij de Kardinaal Alfrinkschool aan de Dr. Jan Schoutenlaan staat een bronzen beeld van een balspelend meisje.

Balspelend meisje in de picture

Een betere locatie is niet of nauwelijks te vinden, zo vlakbij de plaats waar veel kinderen leren en spelen. Het staat er bovendien zo dat het mooi ruimtelijk overkomt.

Aan de kleuren is te zien dat het als klauterkunstwerk wordt gebruikt: grotendeels voorzien van een gebruikelijk patina. Maar de kinderen hebben met handen en voeten op bepaalde plaatsen het brons laten glimmen in een gelige kleur. De kinderen genieten op hun manier van dit kunstwerk.

Het beeldje, ongeveer op ware grootte, roept verschillende reacties op. Het is duidelijk herkenbaar als een spelend meisje. Tegelijkertijd heeft het abstracte elementen.

Voor sommige toeschouwers zijn deze abstracte delen minder elegant: een ander vindt het juist lieflijk en op een toepasselijke plek. Algemeen geprezen wordt de beweging die het beeld uitdrukt: er zit vaart in het beeld door de opgeheven armen, de benen die iets gebogen zijn, de bal en de paardenstaart. Je voelt de beweging en verwacht bijna dat het zó verder kan gaan spelen: gooi die bal maar!

Het beeld is gemaakt door de Vlaardingse beeldhouwer, schilder, graficus Leen Droppert, inmiddels 92 jaar. Bij de Rietvogels, Kunstwerk van de Maand april 2021, is reeds een en ander over deze kunstenaar opgenomen.

In totaal hebben er liefst dertien werken van Leen Droppert in Maassluis gestaan. Twee, in gebouwen geïntegreerde kunstwerken, zijn bij de sloop vernietigd, twee zijn er naar zijn woonplaats teruggekeerd.

De verschillende meningen karakteriseren het Balspelende meisje als een raadselachtig beeld: zo duidelijk een spelend kind maar tegelijk zo ongewoon vormgegeven. Wie zich hiervan wil overtuigen wordt uitgenodigd het beeld te gaan bekijken. Om goed beslagen ten ijs te komen is het handig vooraf te kijken naar meer informatie op http://www.crmmaassluis.nl/kunstwerk/balspelend-meisje/

Op de gemeentelijke website zijn de locaties van de kunstwerken in de openbare ruimte van Maassluis te vinden op www.maassluis.nl/kunstwerkenkaart

Iedere maand zet de werkgroep Kunstwerk van de Maand een ander werk in de schijnwerpers. Het begon in augustus 2020 met het controversiële beeld, met vele bijnamen: de Calypso, te vinden op de rotonde Wagenstraat/Rozenlaan/Westlandseweg.

De werkgroep bestaat uit Mischa Koorneef (coördinatie), Jacques Visker (research), Nel Wilkes (fotografie) en Jan Buijsse (publiciteit).

26-08-2022