B en de gebrekkige alfabetisering

Waarman's ogenblik

Die vrijdagochtend na de installatie van weer een nieuwe burgervader viel het Waarman op dat dit millennium de letter B zwaar favoriet is als het gaat om eerste stadsman. Er zat zelfs een scheikundig trekje in dat hij nog herkende van middelbare school.

B en de gebrekkige alfabetisering

Het serie begon met Br. Een element met atoomnummer 35, dat duidt op atomaire zwaarlijvigheid. Br is familie van de halogenen, behoort als enkelvoudige stof tot het diatomische molecuul Br2 - ondanks dat Tjerk Bruinsma, want over hem hebben we het en toch is hij maar enkelvoudig verkozen - en komt op aarde niet in de natuur voor. Ondanks dat werd Vlaardingen onder zijn flamboyante leiding groenste stad. Niet alleen van Nederland, maar tevens van Europa.

Het Griekse woord bromos betekent stinkend en tegenstanders van deze operetteburgemeester plakten dit predicaat volhardend en op basis van ernstige vermoedens op zijn somtijds onorthodoxe werkwijze die de muren van het stadhuis nogal eens te buiten gingen.

Bruinsma ging na een voor Vlaardingen voordelig uitgepakte burgervaderruil met de stamoudste van Alphen aan den Rijn, Bas Eenhoorn. Chemisch aangeduid als B, dat staat voor boor of borium met atoomnummer 5 niet te verwarren met bohrium (Bh). Dat laatste kan overigens duiden op ad-interim prinses Annemiek Jetten. B is namelijk een zwart metalloïde, dat dan weer zou slaan op het grillige karakter van de met meerderheid van stemmen voortijdig afgezwaaide Jetten.

Van B geen kwaad woord. Hij staat bekend als een kundig bestuurder. Niet te beroerd de meest nat-of-groen-achter-de-oren raadsleden met raad en daad bij te staan roeide hij (financieel) zelfs zonder riemen sneller dan onderkoning Max Verstappen rondjes door de officieuze achtertuin van prins B […]. Niet voor niets nam de stad hem met open armen terug toen Jetten bestuurlijk zwartgallig overtallig werd verklaard.

Na B kreeg de Schelvispekelenclave Bert Blase. Niet direct scheikundig bleek de aimabele Brabander een poëtische tussenvorm van quizmaster Berend Boudewijn, de Amerikaanse blues muzikant B.B. King en de Franse stoeipoes en frivole pin-upgirl Brigitte Bardot. Vanwege zijn beperkte Vlaardingse tijd kwamen niet al zijn kwaliteiten duidelijk aan de oppervlakte.

Na weer en met plezier van B te hebben genoten verscheen een week geleden Bert Wijbenga aan het lokaal firmament. Wijbenga bezit, in tegenstelling tot BB wel degelijk scheikundige elementen. Zo valt zijn voornaam te herleiden tot Be oftewel beryllium. Dit politiek element bezit atoomnummer 4 en is chemisch buurman van B. Of Be bestuurlijk in de schaduw staat? Wellicht. Want naast het zwart metalloïde B past vrijwel naadloos dit donkergrijs aardalkalimetaal.

Wie Be een beetje kent en zich weleens vermeit met een cinematografische visite aan de Vue, die kent ongetwijfeld de film Vijftig Tinten Grijs. Wie zijn muze beziet, een charmante politica, edoch niet in het bezit van enige B of het moest haar cupmaat zijn, weet dat zeker 49 hiervan op waarheid berusten. Het valt te hopen dat Be zich politiek minder in dit grijze gebied zal voortbewegen. Anders lijkt de volgende bestuurscrisis een kwestie van (weinig) tijd.

Naar verluid heeft een oplossing van beryllium een zoete smaak. De vraag is of die afkomstig is van toekomstige wraak. Maar pas op voor kongsies waarbij Be betrokken is: die zijn namelijk zeer giftig. En schijn zal in Vlaardingen, het Torine epicentrum bij uitstek, niet voor het eerst bedriegen.

Van Br via B en BB naar Be is een creatief chemisch pad dat in de huid lijkt getatoeëerd van Vlaardingen. De komende maximaal zes jaar gaan het de circa 73.000 inwoners leren.

Tekst
Waarman

Schilderij
Robert Daalmeijer

15-09-2021