boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

And Venus was her name - Leo Oldenburger

Fraai eerbetoon aan een veel te vroeg overleden zangeres

Mariska Veres was over de hele wereld populair met haar fraaie verschijning, toen ze hit na hit scoorde met de Haagse groep Shocking Blue. Liedjes als ‘Venus’ en ‘Mighty Joe’ staan bij muziekliefhebbers wereldwijd in het geheugen gegrift. Bovendien behaalde Marika Veres met haar groep als eerste Nederlandse band de bovenste plek in de Amerikaanse hitparade. Leo Oldenburger brengt met het boek ‘And Venus was her name’ een fraai eerbetoon aan de zangeres, die helaas in 2006 op 59-jarige leeftijd overleed.

And Venus was her name - Leo Oldenburger

In zijn nawoord schrijft Oldenburger: ‘Steeds meer mensen die ik spreek kennen het nummer ‘Venus’ wel, maar hen zegt de naam Mariska Veres weinig. En dat vind ik, om het mild uit te drukken, jammer. Zij is nationale pophistorie, een popgodin! Een vrouw die niet vergeten mág worden. En dus moest er, mijns inziens, een boek komen over haar.

Als je het boek gelezen hebt, begrijp je dat Oldenburger gelijk heeft. Deze zangeres verdient postuum een nationaal eerbetoon. Eind jaren zestig was het niet gebruikelijk dat je als vrouw de leadzang in een popgroep op je nam. Dat deed Veres wel, en daarmee werd ze onbedoeld een voorbeeld voor veel andere Nederlandse zangeressen, die haar zo snel volgden. Zelf wilde Mariska Veres erg graag zingen, dus toen ze een aanbod van Shocking Blue-oprichter Robbie Van Leeuwen kreeg, ging ze daarop in.

Nadat de singles Send me a postcard in 1968 en Long And Lonesome Road in 1969 in eigen land zeer succesvol waren kwam in de zomer van 1969 Venus uit, dat Shocking Blue internationaal op de kaart zette. Met name was het sensationeel dat dit liedje op no. 1 in de Amerikaanse hitparade terecht kwam. Het was de eerste keer dat een Nederlandse groep dit voor elkaar kreeg.

Door het succes van dit liedje, maar bijvoorbeeld ook door de hitsong Mighty Joe toerde Shocking Blue in die dagen de hele wereld over. Met name in Indonesië en Japan waren ze bijzonder populair. Auteur en muziekliefhebber Leo Oldenburger doet chronologisch verslag van de aanloop naar dit succes en van het al weer snel verdwijnen ervan. Het portret dat hij schildert van Mariska Veres is eerlijk, maar je merkt ook duidelijk zijn bewondering voor haar. Door haar karakter en levensinstelling timmerde ze na het succes van Shocking Blue niet echt meer aan de weg. Wel was ze van de partij toen Shocking Blue - ook zonder Robbie van Leeuwen - opnieuw liedjes opnam en weer ging toeren.

Middels een boeiend geschreven levensverhaal, goed gedocumenteerd en geïllustreerd, heeft de auteur een fraaie hommage gebracht aan Mariska Veres. Ze was, mede door haar mooie verschijning, eind jaren zestig, begin jaren zeventig, een mondiaal popidool. Met dit fraaie eerbetoon kunnen ook huidige generaties muziekliefhebbers kennis met haar maken. Voor generatiegenoten, die haar destijds bewust hebben meegemaakt, kan het kleine lettertype waarin het boek is gedrukt, hinderlijk zijn bij het lezen van dit interessante verhaal. Prettig is het dat op muziekstreamingsdiensten veel werk van haar, ook solomateriaal, nog steeds te beluisteren is.

230203 Leo Oldenburger Hans RoggenLeo Oldenburger (1965) is bekend als sportpresentator en -commentator op televisie. Hij schreef een zevental boeken over sport. And Venus was her name is zijn eerste boek over muziek. And Venus was her name is verschenen bij uitgeverij Van Gorcum en kost € 20,00. Geen e-bookversie verkrijgbaar.

Recensie
Gerard van Os

illustraties
1. omslag van het boek
2. portret van de auteur (© foto Hans Roggen)

03-02-2023

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring halve haring