boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Als er 100 dieren op de wereld waren - Miranda Smith en Adam Cushley

Informatieve, ruim geïllustreerde gids voor hoogste groepen basisschool

Naar schatting leven er op aarde twintig triljoen dieren. Dit duizelingwekkende getal, 20.000.000.000.000.000.000, maakt het heel moeilijk je dit voor te stellen. Daarom gaan schrijver Miranda Smith en illustrator Adam Cushley in het boek ‘Als er 100 dieren op de wereld waren’ voor het gemak uit van het overzichtelijke getal 100.

Als er 100 dieren op de wereld waren - Miranda Smith en Adam Cushley

Bladerend door het boek krijg je een indruk hoe verschillend al de ontelbare dieren op onze planeet zijn. Op de eerste twee bladzijden zie je een indeling in gewervelde en ongewervelde dieren. Als we dat aantal van honderd aanhouden, dan zijn zes ervan gewerveld (waaronder de mens) en vierennegentig ongewerveld. Door de illustraties van Adam Cushley wordt deze verdeling eenvoudig inzichtelijk gemaakt. Zoom je op de volgende bladzijden in op alleen de gewervelden, dan is negen procent zoogdier (waaronder de mens) en bijvoorbeeld drieënveertig procent vis. En passant lees je dat zoogdieren en vogels warmbloedig zijn en reptielen, amfibieën en vissen koudbloedig.

Hoe verder je bladert, hoe meer je nieuwsgierigheid wordt geprikkeld. Zo stelt de auteur aan ons de vraag of we een huisdier hebben. Bij een gezin in Nederland tref je vaker een hond als huisdier aan dan bijvoorbeeld in India. De meeste vogels die als huisdier worden gehouden kom je trouwens tegen in Brazilië. En in China houden mensen graag krekels in mooi bewerkte kooitjes.

De meest intrigerende vraag die in het boek wordt gesteld is welk dier de meeste mensenlevens kost. Nee, niet de haai (acht slachtoffers per jaar), ook niet de leeuw (twintig doden per jaar), maar de mug (750.000 mensen overlijden). En dan te bedenken dat maar één soort van de drieduizend muggen dodelijk is: het vrouwtje van de malariamug.

Op de achterkaft van het boek staat dat dit een superinteressant boek is. Dat klopt voor honderd procent. Je gaat echt alle korte stukjes tekst lezen om te ontdekken waarmee de makers van dit boek je nu weer gaan verbazen. De twee bladzijden over uitgestorven dieren maakt ook grote indruk. Stel dat het aantal dieren dat ooit heeft geleefd of nu nog leeft er honderd zouden zijn, dan zijn er negentig al uitgestorven. Als je dan in het begin van het boek hebt gelezen dat er zo’n twintig triljoen dieren onze aarde nu bevolken, dan krijg je nu ook een idee hoe onvoorstelbaar groot het aantal dieren is waarvan de soort nu niet meer bestaat. De laatste regel van de auteur stemt tot nadenken: ‘Samen kunnen we hopelijk voorkomen dat meer dieren de dodo achterna gaan en uitsterven!’

231215 Als er 100 dieren op de wereld waren ilustratieAls er 100 dieren op de wereld waren is in september 2023 verschenen bij uitgeverij De Fontein en kost € 16,00. Harde kaft, 32 blz. ISBN 9789026166747. Vertaling: Martijn van Opbergen. In april 2023 verscheen in deze serie ‘Als er 100 mensen op de wereld waren’.

Recensie
Gerard van Os

illustraties:
1. omslag van het boek
2. Illustratie uit het boek

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl.

Dit is een bijdrage van het recensiecollectief. Lijkt het je leuk om ook een boek te bespreken voor De Vlaardinger, mail dan je recensie naar Hans Vrugt, eindredacteur van het collectief: hansvrugt@planet.nl.

15-12-2023

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring