boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

Als een steen in de stroom – Mauro Corona

Wat een beschadigde jeugd met iemand kan doen

In zijn roman ‘Als een steen in de stroom’ vertelt de Italiaanse schrijver Mauro Corona het levensverhaal van een man die ondanks zijn ongelukkige kindertijd moedig was tot op zijn laatste dag. Hij is een kunstenaar die werkt met hout. Door zijn ongelukkige levenservaringen kiest deze man na zijn zestigste jaar voor een leven in afzondering in de bergen, de Italiaanse Dolomieten. Daar leidt hij een zwaar en eenzaam bestaan, maar in de natuur vindt hij ook troost.

Als een steen in de stroom – Mauro Corona

Corona’s roman bevat veel autobiografische elementen, maar het is geen autobiografie. De hoofdpersoon heeft geen naam, maar wordt in het boek weergegeven als ‘de man’ of ‘de jongen’. Hij heeft door armoede en een tirannieke, zwaar drinkende vader een ongelukkige kindertijd gehad. Zijn moeder ontvlucht op een gegeven moment zelfs het huis. Het leven van de hoofdpersoon wordt gekenmerkt door fysieke en geestelijke ontberingen. Samen met zijn twee jongere broertjes groeit hij op bij hun arme en zwijgzame grootouders. Ze krijgen slaag van hun vader en ze moeten al snel aan het werk. Hun jonge leven kent nauwelijks liefde.

Door deze ervaringen wordt de hoofdpersoon een bittere, harde volwassene. Vanuit de pijn die hij ervaart, doet hij met zijn gedrag andere mensen ook pijn. Pas op latere leeftijd krijgt hij begrip voor zijn ouders en andere mensen die hem hebben gekweld. Hij had hen echter niet vergeven toen ze nog leefden. Vooral zijn liefde voor de natuur en zijn houtsnijwerk houden hem op de been. Een vrouw die de hoofdpersoon op latere leeftijd liefheeft, geeft hem door haar begripvolle aandacht de kans om qua karakter zachter te worden.

Corona hanteert een schrijfstijl met mooie beeldspraak. Bijvoorbeeld: "'Mama' had hij nooit gezegd, want hij had geen mama gehad. Hij was een wees geweest met levende ouders. Een leven vol obstakels had hem van zijn ouders beroofd. Maar bij anderen nam zijn hart de geur van het goede nog waar." Hij schetst daarnaast een realistisch, maar ook poëtisch beeld van het leven in de bergen. Een voorbeeld: "De bloemen van de kindertijd waren snel op het water van de beken weggestroomd."

Als een steen in de stroom’ gaat over wat een beschadigde jeugd met iemand kan doen, de wonden die dat veroorzaakt, maar ook over de kracht van liefde. Met als boodschap dat ondanks alle moeilijkheden in het leven, een mens altijd waardigheid, menselijkheid en tederheid kan behouden. Het is een verstild verhaal zonder een echte verhaallijn, het bestaat vooral uit herinneringen aan een leven op het ritme van de natuur. Er komen veel flashbacks in voor. Het is een gevoelige roman, die je meeneemt in het hoofd van een man. Een aanrader.

Mauro Corona (Italië, 1950) is in Italië een literair mediafenomeen. Van zijn boeken zijn in Italië drie miljoen exemplaren verkocht en hij won meerdere literaire prijzen. ‘Als een steen in de stroom’ is zijn eerste boek dat in het Nederlands is vertaald. Hij woont in het dorpje Erto e Casso in de Dolomieten. Daar schrijft hij en werkt hij als beeldend kunstenaar. Daarnaast is hij een getraind bergbeklimmer en nam deel aan meerdere internationale expedities.

‘Als een steen in de stroom’ is op 5 april 2022 bij uitgeverij Wereldbibliotheek verschenen. Het boek telt 224 pagina’s en kost € 22,99. ISBN: 9789028450752. Vertaling: Marieke van Laake.

Recensie
Wies Groeneveld

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

11-08-2022

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring