Alles wat je moet weten over de bedrijfsarts

Alles wat je moet weten over de bedrijfsarts

Heb je je ooit afgevraagd hoe het zit met die mysterieuze bedrijfsartsen? Je weet wel, degenen die je van je HR-afdeling moet bezoeken voor willekeurige controles of als er een probleem is. Bedrijfsartsen zijn gecontracteerde artsen die door je werkgever worden betaald om de gezondheid en het welzijn van je werknemers in de gaten te houden. Het lijkt misschien vervelend om tijd van je dag te besteden aan hun afspraken, maar bedrijfsartsen kunnen echt nuttig zijn. Lees verder om alles te weten te komen over hoe je het beste uit je bedrijfsartsbezoeken kunt halen.

Wat is een bedrijfsarts?
Wat is een bedrijfsarts precies? In principe is het een arts in dienst van je bedrijf om toe te zien op de gezondheid en het welzijn van je werknemers. Een arts in dienst heeft een aantal belangrijke voordelen voor jou. Ze zijn er om gezondheidsproblemen in een vroeg stadium op te sporen, advies te geven dat is afgestemd op de eisen die je werk stelt en om ervoor te zorgen dat je in goede vorm blijft om zo productief mogelijk te zijn. Hoewel ze trouw zijn aan het bedrijf, kunnen bedrijfsartsen ook pleitbezorgers zijn voor werknemers. Vind de juiste bedrijfsarts en profiteer van de vele voordelen.

Een bezoek aan je bedrijfsarts is vertrouwelijk en blijft privé tussen jullie twee. Hij of zij kan ook je medische gegevens en geschiedenis bekijken om je de beste zorg te bieden op basis van je individuele behoeften.

Een bedrijfsarts wil jou en je collega's gezond en productief houden. Ze begrijpen de eisen van het werk en de werkomgeving. Ze richten zich op diagnose en behandeling, maar ook op preventieve zorg door middel van gezondheidsvoorlichting en welzijnsprogramma's.

Diensten die doorgaans worden aangeboden door bedrijfsartsen
Bedrijfsartsen bieden werknemers bepaalde diensten aan. Hun doel is om de gezondheid en veiligheid op de werkplek te verbeteren.

Gezondheidsevaluaties
Bedrijfsartsen voeren gezondheidsevaluaties uit, waaronder een lichamelijk onderzoek vóór indiensttreding en jaarlijkse controles. Ze nemen jouw medische geschiedenis door, controleren jouw vitale functies en bepalen of je fit genoeg bent om jouw werk veilig uit te voeren. Het doel van gezondheidsonderzoeken is om aandoeningen op te sporen die jouw werkprestaties kunnen beïnvloeden of die door beroepsrisico's kunnen verergeren.

Behandeling van werkgerelateerd letsel
Als je op het werk letsel oploopt, kan de bedrijfsarts jou behandelen. Zij zijn opgeleid om de juiste diagnose te stellen en te zorgen voor wonden of ziekten die het gevolg zijn van ongevallen, ongelukken of blootstellingen op het werk. Als je je laat behandelen door je bedrijfsarts, weet je zeker dat je behandeling wordt gedekt door de werknemerscompensatie.

Gezondheids- en veiligheidseducatie
Bedrijfsartsen spelen een belangrijke rol bij het voorlichten van werknemers over gezondheids- en veiligheidsonderwerpen die relevant zijn voor hun werkomgeving. Ze kunnen trainingen aanbieden over de juiste ergonomie, omgaan met gevaarlijke stoffen, reageren op noodsituaties en andere onderwerpen. Onderwijs en preventie helpen bij het creëren van een cultuur van welzijn en het verminderen van beroepsrisico's.

Wanneer moet ik naar de bedrijfsarts?
Bedrijfsartsen zijn verantwoordelijk voor de goedkeuring van werknemers om weer aan het werk te gaan na een langere afwezigheid. Ze voeren ook verplichte gezondheidsonderzoeken en keuringen uit. Het staat u echter meestal vrij om naar uw eigen arts te gaan voor niet-werkgerelateerde zorg.

Staat de bedrijfsarts aan mijn kant?
Bedrijfsartsen hebben een verantwoordelijkheid tegenover zowel de werknemer als de werkgever. Ze willen goede zorg verlenen en jou weer gezond maken, maar ze moeten ook rekening houden met de belangen van het bedrijf. Het is een goed idee om voor jezelf op te komen en vragen te stellen over eventuele beperkingen of werkbeperkingen die ze opleggen.

24-07-2023