SCHIEDAM/VLAARDINGEN/MAASSLUIS - Kopzorgen hebben we allemaal weleens. Maar als de zorgen op de langere termijn aanblijven, roept de omgeving nog weleens zoiets als: ‘Kom op. Een paar dagen rust, en je kunt er weer tegenaan!’ Dit is vaak niet de reactie die tot verbetering leidt. Om hierin tegemoet te komen organiseren diverse instanties de Week van de Mentale Gezondheid, van 2 tot en met 7 juni.
Als mentale gezondheid het even laat afweten, zijn we niet altijd in staat om daar adequaat op te reageren. ‘Ah joh, dat zit in je hoofd,’ krijg je dan te horen. Of: ‘Maak je niet druk. Komt wel goed.’ Problemen kunnen echter complexer zijn of worden dan we willen toegeven: denk aan verslavingen, echtscheidingen, kinderen van ouders met psychiatrische problemen of opgroeien in armoede. De lijst is bijna oneindig lang.
Veel mensen blijven langer met hun zorgen zitten dan we vaak doorhebben. Dat is vervelend voor de persoon zelf, maar ook voor de omgeving. Want die weet vaak niet wat ze ermee aan moet. Eerder signaleren en hulp aanbieden (bijvoorbeeld door laagdrempelig aanbod) kan voorkomen dat mensen uiteindelijk in de tweedelijnszorg terecht komen.
Een aantal organisaties in de regio sloeg de handen ineen om dit te verbeteren. Het idee ontstond om van 2 tot en met 7 juni gezamenlijk activiteiten te organiseren tijdens de Week van de Mentale Gezondheid.
Aanleiding voor dit initiatief was een theaterstuk van Tessa Meerman over depressie, hetgeen vorig jaar in diezelfde week een start vond in de MVS gemeenten. Daaruit ontstond een aantal vragen: Hoe kunnen we mensen anders helpen? Hoe kunnen we mensen leren om signalen van mentale nood te herkennen? Hoe kunnen we de veiligheid bieden om hier over te gaan praten?
Open armen
Binnen de hulpverleningsinstanties Mevis, Scala en Minters werd het idee met open armen ontvangen. In de Week van de Mentale Gezondheid kunnen zij laten daadwerkelijk laten zien hoe ze mentale veerkracht onder bewoners kan versterken. Er zijn betekenisvolle activiteiten, ontmoetingen en inspiratiesessies – bedoeld om een hand uit te steken naar de mensen in de MVS gemeenten, maar zeker ook als startpunt voor duurzame samenwerking.
Er is van alles te doen. Zo zijn er workshops over het hebben van schulden (een grote aanstichter van mentale problemen), maar kun je ook een gesprek met een hulpverlener aangaan tijdens een zorgwandeling. Er kan gesport en geschilderd worden, er is een voorstelling over eenzaamheid en een seminar over de verbetering van je gezondheid door beter te slapen. Kortom: kleinschalige, laagdrempelige activiteiten gestart die bewoners hopelijk op een andere manier aanspreken dan via de formele hulpverlening.
Drijfveren
De afsluiting van de week vindt plaats in het Delta Hotel in Vlaardingen, waar professionals samenkomen om te reflecteren op hun werk, hun drijfveren en de kracht van samenwerking. Eén van de gastsprekers is de voormalige psychiater en theatermaker Bram Bakker, bekend van televisie en als schrijver van tientallen boeken over psychiatrie.
Deze Week moet aan bewoners en professionals laten zien dat het anders kan. Dat samenwerking werkt. En dat we met elkaar écht het verschil kunnen maken.
Organisaties die meewerken aan de uitvoering van deze week
Mevis, Scala Jeugdprofessionals, Minters, Dock, Stichting de Steigers, de Kroepoekfabriek, Umentality, bibliotheek de Plataan, bibliotheek Schiedam, Wij de Westwijk, VIB, Vechten met de Meiden, Stroomopwaarts, CJG, Yogastudio Sen, Stichting Young Spirits en de gemeenten.