Internationale Vrouwendag, 8 maart, Museum Vlaardingen

Agnetalezing 2022: Recht van Spreken

Agnetalezing 2022: Recht van Spreken

Elk jaar organiseert Museum Vlaardingen, in samenwerking met de Stichting Kracht van Vrouwen Vlaardingen op 8 maart, Internationale Vrouwendag, de Agnetalezing.  De Agnetalezing maakt deel uit van de programmering rondom de jaarlijkse uitreiking van de Geuzenpenning. De Agnetalezing heeft dit jaar als thema 'Recht van spreken'. Maar liefst twee sprekers zijn uitgenodigd. 

In aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezingen zal dr. Margit van der Steen in haar lezing 'Huisvrouwen in de politiek' terugblikken op de eerste 200 vrouwen in de Nederlandse gemeenteraden. Aansluitend zal mr. Claudia Berghout in haar lezing 'Is de onafhankelijke rechtspraak in gevaar?' antwoord geven op vragen als: Hadden de rechters de toeslagenaffaire kunnen voorkomen? Moeten rechters in hun beslissingen aandacht hebben voor de publieke opinie en is onafhankelijke rechtspraak omtrent corona mogelijk?

Na afloop van de twee lezingen zal het publiek uitgedaagd worden om via ‘kahoot’ te laten zien wat zij eigenlijk weten van het thema van internationale vrouwendag: V/M Solidariteit – De kracht voor verandering. De winnaar ontvangt een leuke prijs. De avond zal worden afgesloten met een hapje en een drankje. 

Over de sprekers
Dr. Margit van der Steen deed jarenlang onderzoek naar de veranderende positie van vrouwen in Nederland, schreef daarover en verzorgde talloze spreekbeurten voor academici maar ook voor andere groepen belangstellenden. Haar veelgeprezen proefschrift schreef ze bij de Universiteit Leiden over een markante pionier, Hilda Verwey-Jonker. Momenteel is ze verbonden aan de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen als gastonderzoeker en als managing director van de landelijke Onderzoekschool Politieke Geschiedenis. Eerder sprak ze de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe als regeringsadviseur. 

Mr. Claudia Berghout is aan de Erasmus Universiteit afgestudeerd in het Strafrecht. Zij is een expert op het gebied van het strafrecht en in slachtofferzaken. Bij de start van haar juridische carrière was ze vier jaar werkzaam bij de rechtbank in Haarlem als (senior) gerechtssecretaris. Deze periode is kenmerkend geweest voor haar juridisch denken en vervolgens het succes in haar zaken als advocaat. 

Over de Agnetalezing
Jaarlijks organiseert het museum, in samenwerking met de Stichting Kracht van Vrouwen, op 8 maart, Internationale Vrouwendag, de Agnetalezing. De lezing is vernoemd naar Agneta van Reeuwijk die in 1787 op een voortreffelijke wijze de zaken van haar overleden man overnam. Naast haar onderneming had Agneta van der Linden een maatschappelijke nevenfunctie als regentes van het weeshuis. Met de Agnetalezing eert Museum Vlaardingen niet alleen een voormalige bewoonster van het huidige museumpand, maar vooral een sterke vrouw uit de Vlaardingse geschiedenis. 

Bijwonen?
Wil je de lezing in het museum bijwonen? Meld je dan snel aan via info@museumvlaardingen.nl ovv Agnetalezing 2022. Dinsdag 8 maart 2022. Inloop vanaf 19.30 uur. Entree: € 7,50 euro. 

 

01-03-2022