Lekkage bij eerste tunneldeel reden extra voorzorg

Afzinken tweede tunneldeel Maasdeltatunnel uitgesteld naar 29 april 2023

Afzinken tweede tunneldeel Maasdeltatunnel uitgesteld naar 29 april 2023

Het tweede en tevens laatste tunneldeel van de Maasdeltatunnel wordt op 29 april afgezonken. Dit is twee weken later dan oorspronkelijk gepland. Dit is besloten omdat het afzinken van het eerste tunneldeel enige tegenslag kende door lekkage en zo een zorgvuldig en veilige afzinkoperatie voor het tweede tunneldeel voorop te kunnen stellen.

Het eerste tunneldeel is in het weekend van 31 maart in het Scheur afgezonken. Het 50.000 ton zware tunneldeel lag in de nacht van vrijdag op zaterdag op zijn plek op 30 meter diepte voor de oever van Rozenburg. Het laatste deel van de afzinkoperatie kende enige tegenslag.

Dit zorgde voor vertraging waardoor de vaarweg later werd opengesteld. Rijkswaterstaat en  bouwconsortium BAAK vinden het belangrijk om maatregelen te nemen om herhaling te  voorkomen. Hiervoor zijn extra controle stappen nodig. Gezien het belang van een  zorgvuldig en veilige operatie is besloten het afzinken van het tweede tunneldeel te  verplaatsen naar het eerste reserveweekend van zaterdag 29 april en zondag 30 april  aanstaande. De stremming duurt van 09.30 uur op zaterdag tot 11.30 uur op zondag.

Publiek
Het verplaatsen van het afzinken betekent ook dat de publieksactiviteiten op de noord- en  zuidoever op 15 april niet doorgaan en worden verplaatst naar 29 april. Geïnteresseerden  die zich hadden aangemeld ontvangen een persoonlijk bericht dat ze automatisch zijn  aangemeld voor 29 april, en hoe ze zich eventueel kunnen afmelden.

Afzinken eerste tunneldeel
Na de afzinkoperatie van het eerste tunneldeel ontstond kortsluiting, veroorzaakt door een lekkage aan de tijdelijke afdichting van het tunneldeel, het zogenaamde kopschot. Door het inzetten van extra pompen en na het uitvoeren van herstelwerkzaamheden door duikers, was de situatie in de nacht van zaterdag op zondag onder controle. Hierdoor kon de vaarweg in de vroege ochtend van 2 april weer vrij worden geven voor de scheepvaart en konden de werkzaamheden, zoals het aanbrengen van het zand onder het tunneldeel voor de definitieve fundering, worden voortgezet.

Blankenburgverbinding
De Maasdeltatunnel is onderdeel van de Blankenburgverbinding. Deze nieuwe snelweg, de A24, verbindt de A20 bij Vlaardingen met de A15 bij Rozenburg. Meer informatie over het project vindt u op www.blankenburgverbinding.nl.

06-04-2023