… schilderkunst uit eigen depot ... in Nationaal Sleepvaart Museum Maassluis

Afgeschilderd

Afgeschilderd

MAASSLUIS - Onder de titel ‘Afgeschilderd’ zijn vanaf 25 November 2023 topstukken te zien uit het depot van het Nationaal Sleepvaart Museum die normaal niemand te zien krijgt.

Aanleiding voor deze wisseltentoonstelling is de schenking door de enige vrouwelijke maritiem schilder van Nederland, Lenie Simons-Molenwijk van een tiental fraaie schilderijen  van haar hand. Deze schilderijen staan centraal op de tentoonstelling.

De collectie van het Sleepvaart Museum is te groot om allemaal uit het depot te halen en  daarom hebben de leden van het tentoonstellingsteam ieder hun meest favoriete schilderijen uitgekozen waarmee een gevarieerde selectie is ontstaan. Uiteraard vooral met  sleepboten op zee. Daar zitten schilderijen bij van bekende schilders zoals Ad M. Oudes,  Reint de Jonge en Hans Breeman. Schilderijen en aquarellen van Hans Breeman, overleden  in 2020, hebben vele jaren de voorkant van de museumtentoonstellingswijzer van het  Sleepvaart Museum gesierd. Maar ook werken van hobbyschilders zijn geselecteerd. Achter  sommige stukken zit een verhaal of zijn geïnspireerd door een bijzondere gebeurtenis die uit de doeken wordt gedaan in de tentoonstellingswijzer. Soms zelfs de foto die als voorbeeld  diende.

231122 Thorax (c) NationaalSleepvaartMuseumEen niet te missen onderdeel van de tentoonstelling zijn de mooie schilderijen gemaakt door cliënten van zorgcentrum de Vloot in Maassluis in een workshop ter gelegenheid van het 10  jarig bestaan van het huis. Foto’s van de Elbe en de Furie dienden als voorbeeld. Prachtig om te zien hoe verschillend maar toch herkenbaar deze zijn.

Van de wisseltentoonstelling is een tentoonstellingswijzer beschikbaar waar niet alleen de werken uit de  wisseltentoonstelling in staan maar ook een aantal uit de vaste tentoonstelling worden belicht.

Schenkster Mevrouw Lenie Simons-Molenwijk zal de feestelijke opening verrichten. De  opening van de wisseltentoonstelling vindt plaats op 25 november 2023 en vanaf 13.00 is het Nationaal Sleepvaart Museum open voor bezoekers.

Voor actuele openingstijden ga naar www.nationaalsleepvaartmuseum.nl.

Nationaal Sleepvaart Museum Maassluis
Hoogstraat 1-3
3142 EA Maassluis
Telefoon museum: 010-59 124 74
E-mail: info@nationaalsleepvaartmuseum.nl
Website: www.nationaalsleepvaartmuseum.nl

231122 Rolf - Johan van Oldenbarnevelt (c)NationaalSleepvaartMuseum

22-11-2023