Boringen en ontgravingen woonwijk Holy en Zwanensingel

Aanleg WarmtelinQ Vlaardingen

Aanleg WarmtelinQ Vlaardingen

In april start op meerdere nieuwe locaties in Vlaardingen de aanleg van WarmtelinQ: een ondergronds warmtetransportnet. Dit transportnet maakt het gebruik van restwarmte uit de Rotterdamse haven voor duurzame verwarming van woningen en bedrijven in Zuid-Holland mogelijk. Achter woonwijk Holy worden de warmteleidingen via een ondergrondse boring aangebracht, ook in de Zwanensingel vindt een boring plaats. Op beide locaties worden de leidingen daarnaast deels in een open ontgraving aangelegd. De werkzaamheden brengen hinder met zich mee.

Werkzaamheden Zwanensingel: start maandag 17 april
De boring onder de Lepelaarsingel is gereed. De werkzaamheden gaan verder onder de Zwanensingel. Het aanleggen van de warmtetransportleidingen gebeurt deels in een open ontgraving: de aannemer graaft een sleuf vanaf Sportcentrum Vlaardingen tot voorbij snackbar ’t Zwaantje en legt hier de leidingen in. Om de werkzaamheden uit te voeren, wordt een deel van de Zwanensingel volledig afgesloten voor verkeer, er is een omleiding via de Reigerlaan. De werkzaamheden worden overdag uitgevoerd en duren circa zes weken.

Werkzaamheden Holy/Cricketweg: tot in het najaar van 2023
Parallel aan de Cricketweg en onder het park Hoevenronde worden de warmtetransportleidingen (aanvoer- en retourleiding) aangebracht met behulp van een gestuurde boring. De leiding wordt vanaf het bouwterrein ondergronds aangebracht, waardoor niet over de hele lengte graafwerkzaamheden nodig zijn. Het bouwterrein is inmiddels ingericht. De booropstelling is inmiddels opgesteld. Er vinden twee boringen plaats vanaf het bouwterrein aan de Cricketweg.

Naar verwachting zijn beide boringen eind mei gereed. Daarna vinden nog verschillende afrondende werkzaamheden plaats. Daarnaast legt de aannemer de transportleidingen in een open ontgraving aan tussen de Europaboulevard en de Zwanensingel, in het park Achterlangs. De werkzaamheden worden in principe overdag uitgevoerd en kunnen geluidhinder met zich meebrengen.

Afsluiting Cricketweg: tot in het najaar van 2023
De buizen voor de transportleidingen en ander materiaal worden per vrachtwagen aangevoerd naar de verschillende bouwterreinen aan de Cricketweg. Op de bouwplaatsen vinden verschillende werkzaamheden plaats, waaronder het aanbrengen van een damwand en de open ontgravingen om de leidingen ondergronds te brengen.

In verband met de veiligheid van fietsers en wandelaars en medewerkers tijdens deze werkzaamheden en de bijbehorende transporten, is de Cricketweg tot in het najaar van 2023 volledig afgesloten voor verkeer (m.u.v. hulpdiensten). Er zijn omleidingen:

· De oversteekplaatsen tussen Vlaardingen en Schiedam – Handbalpad/Cricketweg en het dakpark van de A4, bij Sportpark Willem-Alexander – zijn afgesloten;

· Fietsers en voetgangers worden omgeleid via de Europaboulevard, de Zwanensingel/Laan van Bol’Es en de Vroonweerseweg/Woudweg;

· Gemotoriseerd verkeer volgt de bestaande routes.

Woensdag 26 april open middag op de bouwplaats
Woensdag 26 april kunnen geïnteresseerden een kijkje nemen bij de boring in de Zwanensingel. Tussen 13.00-16.00 uur bent u van harte welkom op de parkeerplaats van ’t Zwaantje (Zwanensingel 3). Er is geen plenair programma, wel zijn er medewerkers van het projectteam aanwezig om vragen te beantwoorden en een toelichting te geven. Vanwege de beperkte ruimte verzoekt het projectteam u om te voet of op de fiets te komen.

Meer informatie over WarmtelinQ
Een behagelijke woonkamer, een aangename douche, een kas voor het kweken van tomaten: zo’n veertig procent van de energie die we in Nederland gebruiken gaat op aan verwarming. Deze warmte halen we nu veelal uit het stoken van aardgas, waarbij CO2 vrijkomt. Die uitstoot draagt bij aan de opwarming van de aarde en de verandering van het klimaat. We kunnen de uitstoot van CO2 verminderen door gebruik te maken van andere warmtebronnen.

Zoals van de warmte die vrijkomt bij fabrieksprocessen in de Rotterdamse haven. Die warmte verdwijnt nu vaak in de lucht of in het water. Met WarmtelinQ wordt die warmte straks ingezet voor het verwarmen van 120.000 huizen en bedrijven in de provincie Zuid-Holland. Voor meer informatie kijkt u op www.warmtelinq.nl, facebook.com/projectwarmtelinq of twitter.com/warmtelinq. Op de website kunt u zich aanmelden voor de digitale nieuwsbrief. Aannemer A.Hak houdt u via de speciale ‘A.Hak Omgevingsapp’ op de hoogte over de bouwwerkzaamheden, deze downloadt u gratis via uw appstore.

Fotografie
WarmtelinQ/Winand Stut

230415 Warmtelinq2

15-04-2023