Lezing en dansoptreden op 5 juni

Aandacht voor Hindostaanse geschiedenis en cultuur in Museum Vlaardingen

Aandacht voor Hindostaanse geschiedenis en cultuur in Museum Vlaardingen

Op 5 juni 2022 viert en herdenkt Museum Vlaardingen 149 jaar Hindostaanse immigratie. Vlaardingen kent een grote Hindostaanse gemeenschap, wiens geschiedenis is gekoppeld aan het systeem van contractarbeid in Suriname. Met een lezing over de Calcuttabrieven en een dans- en muziekoptreden door de Nandi Taalavadya Academy uit Bangalore, India wil Museum Vlaardingen de Hindostaanse geschiedenis en cultuur vieren en de ruim 5.000 jonge slachtoffers herdenken die omgekomen zijn tijdens de koloniale periode van contractarbeid.

Op 5 juni 1873 kwamen de eerste contractarbeiders van het toenmalige Brits-Indië, nu India, naar Suriname aan bord het schip Lalla Rookh. Na de afschaffing van de slavernij in 1863 zouden Hindostaanse contractarbeiders de tot slaaf gemaakten vervangen op de plantages. Eigenlijk werden ze onderworpen aan een verkapte vorm van slavernij. Sindsdien hebben de Hindostanen een lange weg tot burgerschap moeten bewandelen. Tegenwoordig vormen ze een cultureel unieke en succesvolle gemeenschap, zowel in Suriname als in Nederland.

Over de Calcuttabrieven: 
Suriname kent een unieke bron voor de geschiedenis van Hindostanen die nog niet eerder is ontsloten: de Calcuttabrieven. De naam staat voor een geheel van correspondentie tussen Hindostanen in Suriname en hun familieleden in India en tussen Hindostanen in Suriname onderling. Het laat een deel van de migratiegeschiedenis zien waar niet vaak over geschreven wordt: de emotionele dimensie in de relatie tussen familieleden die vertrekken en zij die achterblijven.  

Over de Nandi Taalavadya Academy: 
Nandi Taalavadya Academy (NTA) zet zich in om de traditionele, klassieke vorm van de Zuid-Indiase Carnatic-muziek en Bharatanatyam te behouden en te verspreiden. Deze academie is opgericht door Vidwan SV Giridhar, een Mridangam-speler in het jaar 1987 in Bangalore, India. Met haar rijke muziek heeft NTA op prestigieuze Indiase en Europese festivals opgetreden.

Deze bijzondere middag, waarop wordt stilgestaan bij een weinig bekend onderdeel van het Nederlandse koloniale verleden, organiseert het museum in samenwerking met het Sarnámihuis en de Shri Nanda Devi Mandir, de Hindoetempel in Vlaardingen. 

Aanvang: 15.00 uur. We sluiten de middag af met Indiase thee, zoete & hartige hapjes.

Prijs: Volwassenen € 15. Kinderen 4 t/m 17 jaar: € 7,50

Tickets zijn te koop via www.museumvlaardingen.nl, of aan de balie van het museum.

0058

06-06-2022