Tentoonstelling Bassie & Adriaan. Een schat aan herinneringen is nu zelf een mooie herinnering …

Aad van Toor neemt ‘in stijl’ afscheid van Museum Vlaardingen

Aad van Toor neemt ‘in stijl’ afscheid van Museum Vlaardingen

Met een overvol weekend, waarin de fans voor een laatste keer met Aad van Toor (beter bekend als Adriaan) op de foto konden, is zondag 24 oktober de uiterst succesvolle tentoonstelling Bassie & Adriaan. Een schat aan herinneringen in Museum Vlaardingen tot een einde gekomen.

Speciaal voor het laatste weekend was de beroemde gouden kroon, uit de tv-serie Bassie en Adriaan en de verdwenen Kroon,teruggeplaatst op de plek waar deze tijdens de opnames in 1987 ook in het museum stond. De fans stonden in de rij om met Aad, Robin en de Kroon op de foto te gaan.Zondagmiddag om 17.00 uur stapte Aad in ‘zijn’ beroemde auto (met caravan) en klonk voor de laatste keer het toepasselijke ‘Dag vriendjes,dag vriendinnetjes, dit was het dan al weer…’

Ruim een jaar geleden, op 14 oktober 2020, opende in Museum Vlaardingen een overzichtstentoonstelling over de beroemdste clown en acrobaat van Nederland. De expositie was een reis door zowel het professionele als persoonlijke leven van de twee broers. Drie thema’s, soms overlappend in tijd, vertelden over de belangrijkste periodes uit het artiestenbestaan van Bas en Aad van Toor: The Crocksons, Bassie & Adriaan Live en Bassie & Adriaan op tv.

Helaas moest het museum de deuren wegens corona een half jaar sluiten. Maar vanaf begin juni tot afgelopen weekend is de tentoonstelling door bijna 15.000 fans bezocht. Hiermee is de tentoonstelling een van de meest succesvolle tentoonstellingen uit de geschiedenis van het 101-jarige museum. ‘We zijn heel blij dat, ondanks corona, zoveel enthousiaste fans de tentoonstelling hebben kunnen bezoeken. Het was echt elke dag een feestje, ook de medewerkers en vrijwilligers van het museum hebben er enorm van genoten!’, aldus Léanne Selles, directeur van het museum.

Inmiddels is de tentoonstelling uitgeruimd en zijn de beroemde attributen, zoals de Kroon, Robin en de vele kostuums, veilig opgeborgen. Het museum is alweer druk met nieuwe tentoonstellingen. Maar na het succes van deze tentoonstelling kan het niet anders dan dat Museum Vlaardingen en het management van Bassie & Adriaan denken aan een vaste presentatie over de broers van Toor in het museum van de stad waarmee ze onlosmakelijk zijn verbonden.Dus: ‘tot een volgende keer maar weer…!’

Robin ingepakt

25-10-2021