boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

A Christmas Carol - Een kerstvertelling op rijm - Marianne Busser, Ron Schröder en Leontine Gaasenbeek

Fraai prentenboek naar het beroemde verhaal van Charles Dickens

De novelle ‘A Christmas Carol’ verscheen voor het eerst in december 1843. Binnen een week was de eerste druk – zesduizend exemplaren – in Engeland uitverkocht. In een half jaar tijd zouden zeven drukken volgen. Het verhaal is meermalen bewerkt voor theater, film en televisie. In november dit jaar verscheen een Nederlandstalige prentenboekversie voor oudere kleuters: Een kerstvertelling op rijm, verteld door Marianne Busser, Ron Schröder en geïllustreerd door Leontine Gaasenbeek.

A Christmas Carol - Een kerstvertelling op rijm - Marianne Busser, Ron Schröder en Leontine Gaasenbeek

In zesentwintig kleurrijke bladzijden wordt het wereldberoemde kerstverhaal naverteld voor jonge kinderen. Zoals de avonturen zijn opgetekend (op rijm) is het zowel voor degene die het verhaal leest als voor degenen die het aanhoren een prettig tijdverdrijf. De vierregelige versjes hebben een fijne cadans en het rijmschema AABB ligt prettig in het gehoor.

De vrek Scrooge wil het liefst werken, geld verdienen en geen geld uitgeven. Voor de kerstdagen is zijn zakenpartner Marley overleden. Op kerstavond komt de geest van de overleden collega hem vertellen dat Scrooge ’s nachts bezoek krijgt van drie spoken die hem de waarden van het kerstfeest zullen bijbrengen. Door deze verwikkelingen komt de vrek tot inkeer en besluit radicaal een ander leven te gaan leiden.

In tegenstelling tot het oorspronkelijke verhaal is de rol van het jongetje Tiny Tim behoorlijk ingeperkt, maar wie voor het eerst kennis maakt met deze versie zal dat niet storen. De vertelling kan voor jonge kinderen behoorlijk spannend en zelfs griezelig zijn, de grote getekende illustraties zijn meer kindvriendelijk dan het verhaal op rijm. Een compliment is op zijn plaats aan Leontine Gaassenbeek voor de mooie illustraties in dit prentenboek.

211203 Busser Schröder Emiel YpmaMarianne Busser (Haarlem, 1958) en Ron Schröder (Ermelo, 1958) hebben samen inmiddels ruim vierhonderdtwintig boeken en meer dan duizend liedjes gemaakt, waaronder Het grote liedjesboek en Liselotje is jarig. Daarnaast hebben ze veel geschreven voor onderwijsmethoden, kindertijdschriften en voor het televisieprogramma Sesamstraat.

A Christmas Carol - Een kerstvertelling op rijm is verschenen bij uitgeverij Van Holkema & Warendorf en kost € 13,00. Ook verkrijgbaar als e-book. 

illustraties:
1.  omslag van het boek
2.  portret van de auteurs (foto gemaakt door Emiel Ypma)

Recensie
Gerard van Os

Alle boekrecensies zijn ook terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

 

 

03-12-2021

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring