Er gaat niets boven het Groninger Museum

50.000ste bezoeker verwelkomd bij The Rolling Stones - Unzipped

50.000ste bezoeker verwelkomd bij The Rolling Stones - Unzipped

GRONINGEN - Op dinsdag 3 oktober ontving de directeur van het Gronings Museum de vijftigduizendste bezoeker voor de tentoonstelling The Rolling Stones - Unzipped. Jürgen Sutzenbacher kwam er speciaal voor uit Oostenrijk naar Groningen toe. Hij nam zijn vriend Walter Altstätter mee om de expositie te bekijken. Beiden zijn grote Stones-fan. Zo heeft Jürgen (54) de expositie van de Londense band al in Engeland bekeken. Zijn maat Walter (63) ziet de Stones graag live; hij mocht inmiddels tweeënveertig optredens van de band bijwonen. Jürgen draagt zijn voorkeur voor de Londense band ook uit door verschillende tatoeages op zijn armen.

Bij de ingang van de expositie werd een kort feestje gevierd; zakelijk directeur Esther Moesker overhandigde de beide fans een goodiebag en de catalogus van Unzipped. Fotograaf Siese Veenstra legde de feestelijkheden voor ons vast. De expositie Rolling Stones - Unzipped is in het Groninger Museum nog te bekijken tot en met 21 januari 2024. Wat kregen Jürgen en Water in Groningen te zien?

Ze konden kennismaken met de stijliconen en muziekvernieuwers die de Londense band in de vorige eeuw was. Ruim vierhonderd originele objecten uit de ruim vijftigjarige geschiedenis van The Rolling Stones zijn op de expositie te bewonderen. Daarbij moet gedacht worden aan stage designs, muziekinstrumenten, maar ook persoonlijke memorabilia uit het archief van de groepsleden. Zoals kostuums, postermateriaal, persoonlijke dagboeken en zelfs een nagebouwde huiskamer en keuken uit 1962 een paar leden van de Stones in het Londense Edith Grove verbleven. Daarnaast is er een studio nagebouwd, waar instrumenten staan opgesteld die de verschillende Stones gebruikten bij plaatopnamen.

Om de expositie nog meer glans te geven is aan de collectie een bijzondere gitaar van Keith Richards toegevoegd. Deze Gibson Les Paul is door hemzelf beschilderd. De Stones hadden snel in de gaten dat beeldvorming belangrijk is. Vandaar dat ze zich - in het verlengde van hun muziek - al vroeg hebben ingelaten met mode, film en art direction. Kunstenaars, cineasten en modeontwerpers hebben bijgedragen aan het imago van de band, waarbij The Rolling Stones zelf de regie hielden. Middels beeldmateriaal, maar ook heel veel kledingstukken, komt deze beeldvorming in Unzipped goed tot zijn recht.

Tickets zijn te bestellen op de site van het museum. Tegen een redelijke vergoeding is de tentoonstelling ook virtueel online te bekijken.

Fotografie
Sietse Veenstra

18-10-2023