Historische Vereniging Maassluis is Robijn

40e verjaardag met uitgave van twee boeken

40e verjaardag met uitgave van twee boeken

Vandaag, 29 maart - precies veertig jaar geleden - is in Maassluis de Historische Vereniging
Maassluis (HVM) opgericht. Met de explosieve groei van het aantal inwoners in de westelijke buurgemeente voelde een aantal bewoners in de jaren zeventig van de vorige eeuw de behoefte de geschiedenis van de stad voor alle bewoners te onderzoeken en vast te leggen.

Het missiestatement is dan ook: ‘De HVM verzamelt, ontrafelt en deelt de geschiedenis van Maassluis’. Met  deze gedachte in het achterhoofd heeft het bestuur van de HVM besloten tijdens de viering van de veertigste verjaardag twee boeken uit te geven. ‘Het Resolutieboek’, geschreven door Geb Doornik, bevat de transcriptie van de aantekeningen die de  kerkenraad in Maassluis eind zestiende, begin zeventiende eeuw maakte. Het tweede boek  trekt nog meer de aandacht dan het eerste. ‘De stichter van Maassluis’, geschreven door  historicus Adri P. van Vliet, beschrijft het leven van Johannes Fenacolius, dominee en grote  drijvende kracht achter de verzelfstandiging van Maassluis in 1614. De auteur maakt in dit  boek duidelijk dat ds. Fenacolius behalve predikant ook bestuurder, kerkbouwer en schrijver  was.

230329 Johannes Fenacolius De stichter van Maassluis omslagBeide boeken werden afgelopen zaterdag gepresenteerd in de Groote Kerk in Maassluis.  Oud burgemeester Koos Karssen ontving het eerste exemplaar van Het Resolutieboek,  terwijl burgemeester Haan het eerste exemplaar van De stichter van Maassluis ontving. Daarna werden de boeken verkocht aan belangstellenden, die bij voorintekening een of  meerdere uitgaven hadden besteld.

Om het niet te onderschatte belang van dominee Fenacolius voor onze buurgemeente te benadrukken heeft de jubilerende vereniging een gedenksteen geschonken aan Maassluis. Deze is te bekijken boven aan de Wip, op de hoek met de Zuiddijk. Daar stond in de zeventiende eeuw een woning waarin ds. Fenacolius met zijn gezin woonde. Burgemeester Haan viel de eer te beurt de gedenksteen op 25 maart te mogen onthullen.

De HVM is veertig jaar jong en bruist van de initiatieven. Nieuwe wandelroutes worden 
uitgezet om onder leiding van een stadsgids te lopen, historische avonden worden voorbereid en voor het najaar staat een nieuwe historische quiz (Hizzquizz) gepland. Op 15 april worden alle HVM-leden uitgenodigd voor een feestje in de plaatselijke Koningshof.

Bijgevoegde illustratie & foto’s
Boven
Veel aandacht voor presentatie Geb van Doornik

Galerij
Presentatie biografie door Adri P. van Vliet
Overhandiging biografie Fenacolius aan burgemeester Haan
Overhandiging Resolutieboek aan Koos Karssen
Onthulling HVM-gedenktegel door burgemeester Edo Haan

In artikel
Kaft biografie Fenacolius (midden)
HVM-tegel geschonken aan de inwoners van Maassluis (onder)

230329 Maassluis Johan Fenacolius

afbeelding
afbeelding
afbeelding
afbeelding

29-03-2023