29 juli: Dag van de Slag in Museum Vlaardingen

29 juli: Dag van de Slag in Museum Vlaardingen

Na de grootse viering van 1000 jaar Slag bij Vlaardingen in 2018 is het een traditie geworden om jaarlijks, op 29 juli, stil te staan bij de overwinning van Dirk III op een leger van de Duitse keizer. Met deze gebeurtenis startte ruim 1000 jaar geleden de zelfstandigheid van Holland. Museum Vlaardingen viert de Dag van de Slag dit jaar met verschillende middeleeuwse activiteiten. 

Wil je meer weten over Vlaardingen rond 1018? De tentoonstelling Flardinga vertelt over Vlaardingen als belangrijkste nederzetting van Holland in de volle middeleeuwen. In de tentoonstelling zie je archeologische vondsten zoals munten, wapens en skeletten en historische handschriften en prenten. Nieuw in de tentoonstelling is een grote plattegrond van de stad, waarop de burchtcontouren van de burcht van Dirk III te zien zijn. Interessant om te zien hoe het oude Flardinga past binnen de stad zoals we hem nu kennen. 

Nadat je de tentoonstelling hebt bekeken, kun je je eigen Flardingamunt slaan en verkleed als Middeleeuwer op de foto gaan.  Om te ontdekken hoe onze taal klonk in de tijd van Flardinga, kun je om 13.00 en 14.00 uur meedoen met een echte les Middeleeuws Nederlands. Om 15.30 uur test je je kennis over Flardinga, Dirk III en het ontstaan van Holland in de unieke Flardinga-kennisquiz.

Museum Vlaardingen is op 29 juli gratis toegankelijk voor alle Vlaardingers. Kinderen krijgen bovendien een gratis bolletje Bassie & Adriaan ijs van ijssalonMelbalino. Bezoek ook de tentoonstellingen Bassie & Adriaan. Een schat aan herinneringen en Arij Pleijsier. De terugkeer van een Vlaardings schildertalent. Kijk ook op www.museumvlaardingen.nl

web 16 kinderen B&A

 

23-07-2021