boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

2125 De winterslaper - Fons Burger

Het verhaal van een hoopvolle toekomst

De wereld zoals we die nu kennen zal over ruim een eeuw compleet veranderd zijn. In zijn boek ‘2125 De winterslaper’ beschrijft Fons Burger een totaal andere maatschappij dan de huidige. Een maatschappij waarin macht, groei, geld en bezit minder belangrijk zijn geworden en waarin gevoel en verstand dichter bij elkaar liggen. Nieuwe politieke- en bestuursfuncties worden voornamelijk door vrouwen uitgevoerd. Bezit wordt eerlijker verdeeld en ongelijkheid bestaat niet meer. Wereldwijd heeft iedereen een basisinkomen waarmee je in principe kunt rondkomen.

2125 De winterslaper - Fons Burger

Het is 2125. Historicus Max Bloemendaal wordt wakker nadat hij honderd jaar geleden ongeneeslijk ziek werd en in coma was gebracht. Het was een kunstmatige winterslaap die hem laat terugkeren in een geheel veranderde wereld. Hij ontdekt dat de mensheid na een rampzalige eeuw van oorlogen, klimaatrampen en pandemieën een toekomst heeft die niemand zich had kunnen voorstellen. Mensen werken gemiddeld 20 uur per week, energie is gratis geworden, particulier autobezit bestaat niet meer en een eerlijker belastingsysteem heeft de ongelijkheid tussen arm en rijk voorgoed opgelost. In de nieuwe politiek wordt gedacht in eeuwen in plaats van korte termijn. Daartoe is de ‘ThinkAge Movement’ opgericht.

Nog enkele andere voorbeelden: vroegere grote woningen zijn in 2125 opgesplitst in kleinere appartementen. In vroeger zeer drukke steden zijn veel parken aangelegd. Er is meer woeste natuur gekomen. Er is geen contant en digitaal geld meer, maar je betaalt met ‘creds’ die in je pols zitten. Max verbaast zich niet alleen over de veranderde wereld, maar gaat ook verder met de zoektocht die hij honderd jaar eerder moest stoppen. Want… hij wilde per se weten wie er achter de verdwijning van zijn vrouw, de natuurkundige en activiste Felice Ricci zat.

‘2125 De winterslaper’ is een spannend en toegankelijk boek en zet lezers aan het denken over de vele problemen waar de wereld momenteel mee kampt. Met dit boek spreekt de auteur vooral een jongere generatie aan, die een mooiere toekomst voor ogen kan hebben. In het verhaal komen maatschappelijke onderwerpen op een zeer leesbare manier ter sprake: hoe ziet de wereld eruit over honderd jaar als we alle problemen waar we nu langzaam maar zeker aan ten onder dreigen te gaan, hebben opgelost? Aan het eind van het boek verwijst Burger naar de website 2125.online of difweb.org.net. Daarin staan de stellingen voor de nieuwe maatschappij in 2125 van de ‘ThinkAge Movement’ in het boek. Die stellingen bevatten veel inspirerende oplossingen voor complexe wereldproblemen. Er kan dus een hoopvolle toekomst komen.

230413 Fons Burger Lenny OosterwijkFons Burger (Zandvoort, 1952) is journalist, schrijver en activistisch ondernemer. Als journalist was hij gespecialiseerd in onderzoeksjournalistiek en verslaggeving in conflictgebieden in de Derde Wereld. Op zijn 28ste jaar werd hij hoofdredacteur van ‘Nieuwe Revu’. Samen met zijn vrouw ondersteunt Burger start-upondernemingen in arme landen door fairtrade projecten in arme landen op te zetten. Hij heeft ook een grote rol in de Rotterdamse culturele sector.

Hij onderzoekt al zijn hele leven oplossingen voor de twee grootste problemen in de wereld: de toenemende ongelijkheid en de systematische vernietiging van onze aarde. Burger publiceerde zijn eerste roman ‘Vrouwen’ in 2003 en schreef daarna nog drie thrillers, drie kookboeken en twee boeken voor jongvolwassenen. In 2020 schreef hij samen met zijn vrouw het boek ‘Lang en gelukkig’, over hoe men gezond oud kan worden. In november 2022 verscheen zijn nieuwste roman, ‘2125 De winterslaper’.

‘2125 De winterslaper’ is in november 2022 verschenen bij Uitgeverij DIF te Rotterdam. Het boek heeft 239 pagina’s en kost € 10,=. ISBN: 9789490077419. Het is ook als e-book (ISBN 9789490077440) en audioboek (ISBN 9789490077419) te koop, elk voor de prijs van € 5,=.

Illustratie:
1. Omslag van het boek
2. Portret van de auteur (© foto: Lenny Oosterwijk)

Alle boekrecensies zijn tevens terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl

Recensie
Wies Groeneveld

13-04-2023

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring