Dirk Tempelaar prikt

17-miljoen Nederlanders: slechts 343.881 gevaccineerd

17-miljoen Nederlanders: slechts 343.881 gevaccineerd

Voor iedere eerste of tweede prik wordt een ware show opgevoerd, maar de rest van Nederland mag tandenknarsend toekijken alvorens zij aan de beurt zijn. Je kan pas spreken van een feestelijk gebeuren wanneer alle Nederlanders zijn gevaccineerd, maar dat zal nog wel een tijd duren.

Het vaccinatieproces loopt zeker niet gesmeerd en als het in dit tempo doorgaat kan het nog jaren duren voordat iedereen zijn prikken heeft gehad.

Hulp vanuit het leger, om daardoor het vaccinatieproces te versnellen, werd onomwonden afgeslagen door te stellen dat hulp niet nodig was en de GGD de vaccinatieteugels stevig en gecontroleerd in handen had.

Niets is minder waar gezien het feit dat er in de achter ons liggende vier weken pas 343.881 Nederlanders werden gevaccineerd, hetgeen gelijk is aan een sissende en verdampende druppel op een gloeiende plaat.

Jammerlijk genoeg bleek de veiligheid van de datasystemen van de GGD niet op orde en vielen de persoonsgegevens van geteste en of gevaccineerde patiënten in verkeerde handen.

Daarbij de slepende soap rond het coronavaccin van AstraZeneca wat leek het beste vaccin van alle vaccins te worden, dreigt uit te lopen op een groot fiasco. De verwachtingen omtrent het AstraZeneca vaccin zijn inmiddels naar beneden bijgesteld tot 70% bescherming en daar is niets mis mee.

Nu de Russen Europa voor het tweede kwartaal willen helpen met 100 miljoen dosis van het Sputnik V-vaccin, is dat voor Europa eigenlijk een afgang, maar een oplossing om iedereen alsnog op tijd gevaccineerd te krijgen, mits we ook deze hulp weer afslaan of is alle hoop gevestigd op het vaccin van farmaceut Janssen?

Ik krijg niet de indruk dat demissionair minister Hugo de Jonge de vaccinatieteugels stevig in handen heeft, hij loopt m.i. achter de feiten aan en showt enkel zijn schoenen, en loopt er nog net niet naast.

Ik zal niet zeggen dat hij op zijn luie reet zit en niets doet, maar ik mis van hem en het kabinet de nodige actie en daadkracht om het samen te doen. Woorden die hij en zijn partijgenoten (CDA en VVD) in het verleden en heden te pas en te onpas rondbazuinde.

Het wordt tijd om alle zeilen bij te zetten want er staan mensenlevens op het spel dus zijn we gebaat bij een adequate, goed georganiseerde en geoliede vaccinatie strategie waar iedereen baat bij heeft!

We moeten er voor zorgdragen dat mutaties uit Groot-Brittannië, Portugal, Brazilië, Zuid-Afrika en Californië niet de overhand krijgen. Covid-19 varianten waar we niet op zitten te wachten dus waarom langer wachten met vaccineren.

Tekst
Dirk Tempelaar

02-02-2021