Ongeluksgetal? Welnee, gewoon weer mooie tocht!

13e Editie Haring en Biertocht komt eraan

13e Editie Haring en Biertocht komt eraan

VLAARDINGEN - Na twaalf jaar groeien van zo’n 230 t/m 2.500 deelnemer is de Haring en Biertocht voor wandelaars wel uitgegroeid. Al te groot is ook niet goed. Daar zou de T-Rex over mee kunnen praten als die niet was uitgeroeid. Dit jaar dus voor de 13e keer de gezelligste de gezelligste wandeltocht van Nederland. Als vanouds op de eerste zaterdag van juni een bijna 100% zekerheid voor mooi weer. Het KNMI staat op scherp en heeft voor die dag alle verloven ingetrokken.

De Haring en Bier wandeltocht (voluit: Warmelo & Van der Drift Haring en Bier wandeltocht, naar onze hoofdsponsor) is een wandeltocht in Vlaardingen waarbij alle bijzondere en mooie plekjes van de Schelvispekelenclave aan bod komen.

Haring en Bierwandeltocht: waarom?
Eén keer per jaar, "U heeft gelijk, meer is er niet," (Freek de Jonge, red.) loop je de gezelligste wandeltocht van Nederland. Vlaardingen is meer dan een industriële overbuurman van Botlek en Europoort. Er is veel groen, de stadsgezichten zijn soms adembenemend en verder vele onverwachte “Wauw!” momenten. Als altijd heeft de geijkte Kilometercommissie zijn best gedaan om de deelnemers op prettige wijze een mooie prestatie neer te kunnen laten zetten.

Moe maar voldaan, na 15 of 25 kilometer, strompelen sommigen over de finishlijn om niet veel later de zwaar verdiende medaille van Hans van Domburg opgespeld te krijgen. De laatste meters en in sommige gevallen niet enkel geestelijk opgetild door het rijkelijk toegestroomde publiek, andere deelnemers die sneller waren en Marco Bosman en Leo IJdo, zijnde respectievelijk de oud- en jong nachtburgemeester. Daarna stap je in een warm bad van gekoelde haring, ijskoud bier, GinFishionele muziekklanken en de laatste zonnestralen. Voor één keer kent gezelligheid echt geen tijd. Als het God behaagt, is hij die dag liever in Vlaardingen dan in Frankrijk.

Punten van belang
Nu al vliegen de eerste tickets, om je benen legaal over een afstand van 15 of 25 kilometer te mogen strekken, als zoete broodjes over de digitale toonbank. Lang wachten is niet verstandig. Tenminste, als je mee wil doen.

De afgelopen jaren is het aantal deelnemers niet alleen in de lengte (het aantal deelnemers, red.) gegroeid, maar ook in de breedte. Vorig jaar waren er - om er maar een paar te noemen - enthousiastelingen uit Zoetermeer, Alkmaar, Groningen, Suriname, Australië en zelfs uit Schiedam en Maassluis. Het spreekt dat niet iedereen lopend aan de start komt. Een enkeling heeft er dus zelfs een vliegreis voor over om deel te zijn van dit bijzondere beweegfestijn waarbij ook een mini-wedren deel uitmaakt van dit bijzondere geheel.

De haring, ruim 2.500 stuks, komt als altijd van Warmelo en van der Drift in samenwerking met Ouwehand. Mét en zónder uitjes een prima versnapering om het onderweg opgedane zouttekort weer aan te vullen. Er gaan stemmen op die spreken van dat zoveel haringen het equivalent is van één walvis en of dat dier niet op het menu kan. Nou, nee. Mammoet is wel een grote jongen, maar zulke transporten doen ze niet.

Informatie

1.     Datum: zaterdag 1 juni

2.     Locatie: Start en finish op de Westhavenplaats in het centrum van Vlaardingen. Rondom een panorama aan horecagelegenheden waar je na gedane arbeid kunt zitten, dansen enzovoorts en waar drankjes en hapjes rijkelijk worden geserveerd.

3.     Starttijden en verdere details van belang: www.haringenbierwandeltocht.nl.

4.     Verdere info als bijvoorbeeld parkeergelegenheid vind je op:
Website: www.haringenbierwandeltocht.nl
Facebook: www.facebook.com/HBWVlaardingen
Instagram: www.instagram.com/haringenbierwandeltocht

Tot 1 juni. De organisatie is er klaar voor. Het KNMI en de gezamelijke brouwerijen trouwens ook.

Tekst en fotografie
Peter Joore

Fotobijschrift
Foto uit 2014 met toenmalig burgemeester Tjerk Bruinsma

02-05-2024