boek-skyline-vlaardingen

'Een Uitgelezen kans'

101 Essays die je denkwijze zullen veranderen - Brianna Wiest

Wijze woorden

‘Een zelfhulpboek met veel nuttige tips die te maken hebben met persoonlijke groei’. Zo zou de samenvatting kunnen luiden van het nu ook in het Nederlands verschenen boek ‘101 Essays die je denkwijze zullen veranderen’. De schrijfster van dit werk, de Amerikaanse Brianna Wiest, houdt zich voornamelijk bezig met onderwerpen als mindfulness, spiritualiteit en emotionele intelligentie. Ze publiceert daarover behalve in boeken ook op TikTok en Instagram. Haar boeken zijn in meer dan twintig talen vertaald. Daardoor is ze een internationaal fenomeen geworden.

101 Essays die je denkwijze zullen veranderen - Brianna Wiest

Brianna Wiest heeft het boek geschreven vanuit ervaringen van haar eigen verleden. Bij het lezen daarvan krijg je inzicht in de problemen die spelen in je eigen leven, wat weer leidt tot een beter begrip. Leren denken is gereedschap om te leren liefhebben, delen, samenleven, geven en creëren, kortom de zoektocht naar jezelf en de aanzet tot een eventueel nieuw begin. De uitdagingen die in ons leven voorbijkomen bieden je de kans om je manier van denken te veranderen en persoonlijk te groeien.

Wiest behandelt in de vele korte hoofdstukken onderwerpen variërend van liefde, relaties, eenzaamheid, omgaan met medemensen, hoe je het beste met moeilijkheden kunt omgaan, maar ook met de dagelijkse routine en de huidige tijdgeest.

101 Essays die je denkwijze zullen veranderen’ is een waardevol boek. Je leest het boek misschien niet in één ruk uit, maar iedere lezer zal zoeken naar fragmenten die voor hem of haar belangrijk zijn. Wiest heeft bekendheid verworven door haar nuchtere, maar ook filosofische schrijfstijl en staat bekend om haar realistische, maar positieve boodschappen.

Voor mensen die ‘op zoek zijn naar zichzelf’ is dit boek een aanrader. Wiest lijkt zich door haar schrijfstijl vooral te richten op jongeren en jongvolwassenen, wat bijvoorbeeld blijkt uit verwijzingen naar de vele social media en het gebruik van de krachtterm 'what the fuck'. Maar, heel belangrijk, ook oudere lezers kunnen van dit boek met wijze woorden iets opsteken.

230616 Brianna Wiest Janelle PutrichBrianna Wiest (New York, 1992) is een Amerikaanse schrijver en dichter. Ze is afgestudeerd aan Elizabethtown College in Kentucky en heeft naast het hier gerecenseerde boek verschillende andere boeken geschreven, waaronder ‘The Mountain Is You’ (ook in het Nederlands vertaald) en ‘Salt Water’. Ze heeft ook een gedichtenbundel geschreven: ‘Ceremony’, uitgebracht in 2021.

101 Essays die je denkwijze zullen veranderen’ is in maart 2023 verschenen bij Uitgeverij Kosmos. Het heeft 429 pagina’s en kost € 24,99. ISBN: 9789068688597. Het is tevens als e-book verkrijgbaar voor € 12,99. ISBN: 9789043927864. Oorspronkelijke titel: ‘101 Essays That Will Change The Way You Think’ Vertaling: Lenny Kouwenberg.

Illustraties:
1. Omslag van het boek
2. Portret van de auteur (© foto: Janelle Putrich)

Alle boekrecensies zijn tevens terug te vinden op: www.vlaardingenleest.nl.

Recensie
Wies Groeneveld

16-06-2023

Waardering

1 haring - net zo (on)aantrekkelijk als een bedorven haring
2 haringen - alleen in de uitverkoop de moeite waard
3 haringen - kan ermee door als tussendoortje
4 haringen - goede kwaliteit, een stevige aanrader
5 haringen - behoort tot de beste vangst van dit jaar

hele haring hele haring hele haring hele haring