100 jaar Rotary Estafette arriveert in Vlaardingen

100 jaar Rotary Estafette arriveert in Vlaardingen

VLAARDINGEN - In 2023 bestaat Rotary 100 jaar in Nederland. Om dit te vieren vindt de ‘100 jaar Rotary estafette’ plaats. Alle clubs in Nederland nemen een stuk van de estafette voor hun rekening en dragen “het stokje’’ over aan de volgende club.

Op 15 oktober nemen Rotaryclubs Vlaardingen en Vlaardingen80 om 12.30 uur het stokje over van de club uit Rhoon onder de noemer ‘trappen voor vrede’, waarna ze het dezelfde dag zullen doorgeven aan de Rotaryclub Schiedam. De estafette in het rotarydistrict Zuid-Holland staat in het teken van thema Vrede en conflictbeheersing, een van de focusgebieden van Rotary. Een opvallende bakfiets zal als een soort estafettestokje dienen. Zowel de wethouder Bart Bikkers als de gouverneur van het district Wendy Boog zullen een gedeelte van de estafette meefietsen.

Estafette in het kader van 100 jaar Rotary
De rode draad in dit jubileumjaar wordt gevormd door de emissie loze 100 jaar Rotary Estafette die is gestart in Noord-Holland en in december eindigt in Zeeland. Van clublocatie naar clublocatie is de route uitgezet langs mooie fietspaden. Iedere zaterdag en zondag trekt de 100 jaar Rotary Estafette van club naar club. Iedere club of gezamenlijke clubs uit een regio, organiseren hun eigen activiteiten eromheen. De estafette, die op 28 januari vanuit Amsterdam vertrok, zal ruim 5.000 km in Nederland afleggen om meer dan 500 clubs te bereiken. Meer informatie op: https://www.rotary.nl/100/.

Trappen voor Vrede
De Estafette 100 jaar Rotary in Nederland staat in het teken van de focusgebieden van Rotary. In elk van de 7 districten komt een van de 7 aandachtsgebieden van Rotary in de schijnwerpers te staan. Rond dat thema worden speciale activiteiten georganiseerd. Het district Zuid-Holland richt zich op Vrede en conflictbeheersing. De districtsgouverneur Wendy Boog hierover: “Dit past helemaal binnen het jaarthema Create Hope in the World, want zeker voor mensen die in oorlog leven, is hoop op vrede van levensbelang”.

Programma op 15 oktober
Het programma start met de aankomst van de club uit Rhoon en de overdracht bij de fietstunnel Benelux Noord. Daarna fietst de groep naar het Geuzenmonument op de markt, waarna ze hun weg vervolgen naar Mrija, het ‘Oekraïnedorp’. Namens beide Rotaryclubs zullen ze daar een cadeau aanbieden aan de bewoners. De fietstocht eindigt op de busbaan in Vlaardingen Holy. waar de fiets aan Rotaryclub Schiedam wordt overgedragen om 15.00 uur. De keuze voor de overdracht tussen Vlaardingen Schiedam is in het kader van het thema niet toevallig. In de jaren ’70 vonden hier de busbaanrellen plaats tussen Groenoord en de Holy. Honderden jongeren van beide steden kwamen hier stennis schoppen.

Tijdschema zondag 15 oktober
12.30 u Start fietstunnel Benelux Noord (Vlaardingse kant, Karel Doormanweg)
* Overdracht
12.45 u Fietsen naar Markt
13.00 u Aankomst Markt
13.30 u Fietsen naar Mrija: wethouder Bart Bikkers fietst mee vanaf de Markt
13.45 u Aankomst Mrija
* Toespraak
* Wethouder Bart Bikkers en districtsgouverneur Wendy Boog overhandigen cadeau
14.30 u Fietsen naar Busbaan Holy
15.00 u Aankomst Busbaan en fiets overhandigen aan Rotaryclub Schiedam

Over Rotary
Rotary is een internationale organisatie. In bijna alle landen ter wereld vind je Rotaryclubs. Samen met andere clubs realiseren Rotarians (internationale) projecten om de grootste uitdagingen van onze tijd aan te pakken. Samen aan dit soort projecten werken, versterkt onderlinge banden. Ben je ook een geëngageerde professional en wil je meer weten over Rotary? Kijk dan op www.rotary.nl en/of neem contact op met de lokale club.

10-10-2023