Franciscus Gasthuis & Vlietland c.s. blij met geld onderzoek tegen darmlekkage

1,5 miljoen subsidie voor onderzoek complicatie bij darmkankeroperatie

1,5 miljoen subsidie voor onderzoek complicatie bij darmkankeroperatie

SCHIEDAM - Het wetenschappelijk onderzoek ALPrES2MA heeft een grote subsidie van 1,5 miljoen ontvangen van ZonMw (mplementatieplan). Het onderzoek richt zich op het voorkomen van een ernstige complicatie na een darmkankeroperatie: een naadlekkage. 3 grote STZ-ziekenhuizen (Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen) leiden de studie: Medisch Spectrum Twente, Franciscus en Ziekenhuisgroep Twente. Meer dan 30 ziekenhuizen in Nederland hebben al toegezegd mee te doen aan deze studie. Het onderzoek kan een enorme zorgverbetering opleveren voor patiënten met darmkanker.

Jaarlijks krijgen 12.000 mensen in Nederland de diagnose dikke darmkanker. Veel van hen worden geopereerd. Bij zo’n operatie wordt het zieke deel van de darm weggehaald. Daarna worden de uiteinden weer aan elkaar gehecht. Soms geneest deze nieuwe darmverbinding niet goed. Dan komt darminhoud in de buik terecht. Dit heet een naadlekkage. Deze complicatie komt voor bij 3 tot 12% van de operaties. Het zorgt voor ernstige klachten, extra operaties en een langer herstel. Een naadlekkage heeft ook invloed op de overleving. Vijf jaar na de operatie is 81% van de patiënten zonder naadlekkage nog in leven. Bij patiënten met naadlekkage is dat 70%.

Mogelijke oorzaak complicatie in darmslagader
Eerder onderzoek laat zien dat een slechte doorbloeding een rol speelt. Vooral bij een vernauwing van meer dan 50% in de middelste darmslagader. Patiënten met zo’n vernauwing hebben tot zes keer meer kans op een naadlekkage. De ALPrES2MA-studie onderzoekt of een stent in deze darmslagader vóór de operatie helpt. Een stent is een buisje dat de slagader openhoudt. Daardoor kan de doorbloeding van de darm verbeteren. Een betere doorbloeding helpt mogelijk bij het genezen van de darmnaad. Zo kan het risico op een naadlekkage omlaag. Als deze aanpak werkt, heeft dat grote voordelen: minder complicaties, kortere ziekenhuisopnames, lagere zorgkosten en betere overlevingskansen.

Landelijk onderzoek met brede samenwerking
De ALPrES2MA-studie is een landelijke, gerandomiseerde gecontroleerde studie. Verschillende specialismen werken samen, zoals Chirurgie, Interventieradiologie en Maag- Darm- & Leverziekten. Het onderzoek krijgt steun van onder andere Stichting Darmkanker en verschillende wetenschappelijke verenigingen in Nederland en Europa. Met dit onderzoek wordt een belangrijke stap gezet naar betere en veiligere zorg voor mensen met darmkanker.

Maagdarm Ischemie Centrum Rotterdam
Het Maagdarm Ischemie Centrum Rotterdam is een topklinische expertisecentrum voor de behandeling van maagdarm ischemie. Dit is een zeldzame ziekte waarbij er te weinig bloed naar uw maag of darmen stroomt. Dat komt meestal door vaatverkalking. Het topklinische expertisecentrum is een samenwerking tussen de afdelingen Maag-, Darm- & Leverziekten (MDL), Chirurgie, Radiologie en Interne-vasculaire Geneeskunde van Franciscus en het Erasmus MC.

Fotobijschrift
Maag Darm Leverarts Desiree Leemreis in gesprek met een van haar patienten

04-07-2025