De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Van 100 jaar Winzo smelt je hart, niet je ijsco

IJskoud de lekkerste!

IJskoud de lekkerste!

Als ik arriveer staat Winzo-eigenaar 4.0 Rick van der Windt achterin de ijsfabriek. Hij is bezig aan de ijsbereiding. Als hij me ziet zegt hij ‘Hoi,’ en gaat geconcentreerd verder. Straks komen de eerste klanten en dan is het zaak weer over vers ijs te beschikken.

Ik wil niet weten hoe je ijs maakt,
ik wil weten hoe Winzo-ijs smaakt.

Op 6 juni bestaat Winzo 100 jaar. Het ene ijsje smelt sneller dan het andere, dat is afhankelijk van het weer. Toch eet je de meeste ijsjes als de zon schijnt en de kans op smelten het grootst is. Kun je lekker ongegeneerd snel likkend dit koele kleinood tot je nemen. Soms mors je een drup. Dat heet nostalgie.

Zaterdag 1 juni is er de 10e Haring & Bier Wandeltocht. Van oudsher een dag met goed weer en veel zon. Omdat dit keer het tweede Lustrum wordt gevierd is er, naast alle gebruikelijke festiviteiten en verrassingen, ditmaal ruimte voor de Winzo IJskar, die ergens langs de route in hoog tempo ijsjes zal venten. Dus: neem wat losse euro’s mee in je bagage.

Sport en ijs gaan al jaren goed samen. Niet alleen op de ijzers is een paar stevige stappers zelfs nog een betere manier om van de typisch Vlaardingse smaken, waarmee de niet te missen ijskar deze dag zal zijn gevuld, te genieten. Lopen en likken: het lekkerste wat er is.


Op 6 juni 1919 ontstond de eerste Winzo, toen nog onder een andere naam, in de PKD Straat. Het was de overgrootvader van huidig eigenaar Rick van der Windt die, het vissersleven vanwege een op zee overleden zoon, gedag zei en een geheel andere richting koos nadat het recept hem was aangereikt.

Wie Winzo kent en Vlaardinger is weet nog van de ijskarren. Die zag je op mooie dagen niet alleen in de stad maar ook in Schiedam, Maassluis tot aan Hoek van Holland toe. Hele afstanden die per fietskar werden afgelegd had ijsverkoper iets weg van een Olympische sport.

Achterkleinzoon Rick nam uiteindelijk en nadat zijn opa en vader hem zijn voorgegaan in 2008 samen met zijn vrouw Mable het ijsstokje over. Het begin van de crisis maar voor hem een opsteker: ‘Doordat mensen minder geld te besteden hadden bleven ze meer thuis. Dan was een ijsje een mooie metafoor om het echte vakantiegevoel alsnog op te roepen.’

Rick van der Windt stapte niet direct in het personele “familie-wak”. Zoals hij zelf zegt: ‘Na wat puberale omzwervingen in de bouw, als taxichauffeur, in een telefoonwinkel en als DJ in de Sherrybar, liep ik pas echt warm voor het ijs.’

Dan gaat het over ijsbereiding en het hoe-en-waarom Winzo-ijs romiger en voller is van smaak dan elders - pasteurisatie. De snelheid waarmee je vandaag-de-dag ijs maakt, over toppings en de veelheid aan smaken. Rick: ‘Ik mag graag zelf alles uitdokteren. Dan tover ik de fabriek achter de winkel om tot proeflokaal en zo ontstond menig variant met een lokaal tintje. Denk aan: Schelvispekelijs, Druppie Droppie-ijs en IJzerkoekjesijs. Maar ook de zoektocht naar Mojito-ijs was een mooi avontuur.’

Kon je op 20 mei 1994 nog lezen dat Winzo niet bang was voor de Magnum, inmiddels is alle angst verdwenen of het moet de totale opwarming van de aarde zijn. In dat geval is Winzo pas echt te klein.

Naast roomijs maakt Winzo ook waterijsjes. Die kun je krijgen in smaakpapil vertroetelende smaken als: Reine-Claude, framboos, melk, cola en ananas. Om er een paar te noemen.

IJsjes van 5 tot 50 cent (een liter) heb je niet meer. Maar je portemonnee omkeren is nog altijd niet nodig. Het trakteren van (klein)kinderen blijft haalbare kaart. IJs is eeuwig en een klassieker met slagroom smaakt nog altijd als ambrozijn voor de oude goden.

Vakantie winnen naar IJsland?
Op 6 juni is Winzo dus officieel eeuweling. Het kan zomaar druk worden die dag. Een D-Day in IJsland aan de Maas. Naast de nodige festiviteiten krijgt elke klant die voor € 7,50 of meer besteld een koele winkans: een lot. Het enige wat je moet doen is een paar gegevens invullen. De hoofdprijs? Een reis voor 2-personen naar, hoe kan het ook anders, IJsland.

Geschiedenis
Ten tijde van de Romeinen spraken mensen voor het eerst van een sorbet. De Romeinen waren echte liefhebbers en consumeerden ijsgerechten bereid met sneeuw, gemengd met honing, rozenwater en fruit.

Tijdens de overgang van het Romeinse Rijk naar de Middeleeuwen verging veel kennis van de ijsbereiding. Arabieren namen die kennis over en verfijnde ze. Later nam Sicilië, toen gelegen op de grens van het Arabische rijk, de traditie van het ijs over.

Het zou Marco Polo zijn geweest die, vanuit China, naar het westen recepten meebracht van ijs dat werd gemaakt door kunstmatige bevriezing. Een methode gebaseerd op een mengsel van water en salpeter. Hierna was de oversteek naar Italië nog maar een kleine stap.

En als het echt doorzet, die opwarming van de aarde … dan hebben we gelukkig Winzo nog. Die staat al 100-jaar garant voor (weer) een Nieuwe IJstijd. Maar dan lekker.

Winzo
Schravendijkplein 12
3131 GW Vlaardingen

Telefoon: 010-434 22 30
E-mail: info@winzo.nl
Website: www.winzo.nl

Openingstijden (1/2 maart t/m eind september)
Maandag t/m vrijdag: 12.30 t/m 22.00 uur
Zaterdag/zondag: 12.00 t/m 22.00 uur

Als je zo doorgaat met dreinen krijg je geen ijsje.
Want dat wilde je toch,
een Winzo-ijsje!

Als ik de ruime winkel van Winzo weer verlaat en het Schravendijkplein oploop heb ik een heerlijk ijsje in mijn hand. Ik begin direct aan de traktatie van chocolade en aardbei - de zon schijnt monter. Om mij heen jaloerse blikken. Nog een kwartiertje, dan kunnen ook zij hun geluk niet op.

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker