De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Zorgt dat je d’r bij komt, bij de marine moet je zijn

Schiedamse Vlaardinger aan boord

Schiedamse Vlaardinger aan boord

SCHIEDAM/VLAARDINGEN - Onder de 32 bemanningsleden van de mijnenjager Zr. Ms. Schiedam treffen we één geboren Schiedammer, de 21-jarige Vince Schriek. Inmiddels is hij naar Vlaardingen verhuisd, waar hij nog woont in het ouderlijk huis."Nou ja, ik ben vaak wel vier maanden achterelkaar van huis", zegt Vince die sinds zijn negentiende jaar bij de Koninklijke Marine zit.

"De Schiedam heeft de afgelopen anderhalf jaar in dok gelegen voor onderhoud en weet je wat nu het leuke is, in die anderhalf jaar heb ik op een ander schip gevaren: de Zr. Ms. Vlaardingen, ook een mijnenjager van de Alkmaar-klasse. Als geboren Schiedammer, die in Vlaardingen woont, varen op de Schiedam en de Vlaardingen, dat moest gewoon zo zijn... leuk toch." 

Vince laat ons zijn hut zien, waarin hij met enkele van zijn scheepsmaten verblijft tijdens de reizen die het schip maakt. "Het is nog niet echt opgeruimd", verontschuldigt hij. Actief lid zijn van een sportclub die in competitieverband wedstrijden speelt, is iets wat moeilijk is als je soms maanden van huis bent. Vince heeft nog geen verkering. "Aan boord zijn er heel wat collega's die wel al verkering hebben hoor; dat is echt wel te combineren met een zeevarend bestaan. Ik ben nog jong en dat komt echt wel", zegt Vince met een brede grijns op zijn gezicht. Ga je nog aan wal dit weekend?  "Meestal komen mijn vader en moeder even langs als ik in de buurt lig om te kijken hoe het aan boord is. Maar ik denk dat ik dit weekend wel even naar huis ga."

De mijnenjagers van de Koninklijke Marine varen veelal op de Noordzee en Oostzee. Met regelmaat maken zij mijnen onschadelijk die daar in de Tweede Wereldoorlog werden gelegd. Het zijn vaak vissers die de marine erop attenderen. Aan boord heeft de mijnenjager een sonar-installatie. Sonar (sound navigation and ranging) is een techniek die gebruikmaakt van geluid om onder water te navigeren of om andere voorwerpen te detecteren. Voor verkenningen onder water kan een mini-onderzeeboot worden ingezet met een sonar-installatie (zie tweede foto onder). Om een mijn onschadelijk te maken gaat een SeaFox het water in, een onbemand bestuurbaar projectiel dat op de mijn wordt afgeschoten. Ook duikers kunnen verkennen waar een mijn ligt en er een explosief aan vast maken.

Het schip werd in 1986 te water gelaten. In de beginjaren waren er circa 44 bemanningsleden nodig. De bemanning van het schip bestaat tegenwoordig normaal uit 38 bemanningsleden, zegt commandant Gerben Koren, "maar we hebben een aantal vacatures". Mogelijk liggen er dus kansen bij de marine voor mensen met zeevarende aspiraties. En zoals Dorus (Tom Manders) ooit zong: 
'Zorgt dat je d’r bij komt (bij de marine, bij de marine)
zorgt dat je d’r bij komt (bij de marine moet je zijn)'.

Het eten is goed aan boord, de wekelijkse nasi goreng van de marine is vermaard. Woensdag is de vaste nasi-dag. We namen een kijkje in de kombuis. Vandaag, zaterdag, blijkt er ook nasi op het menu te staan. "Er is altijd nasi op woensdag inderdaad, maar ook bij bijzondere gelegenheden", zo legt de kok uit, "en dat we vandaag in Schiedam liggen, is zo'n speciale gelegenheid voor ons."

Hier lees je ons artikel uit 2017 toen de Zr. Ms. Schiedam een november aanmeerde in Schiedam.

Vandaag gaf de burgemeester van Schiedam de scheepsbel terug aan de bemanning van het schip.

 

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker