De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Film "opkomst" Museum Jan Anderson

Nationaal Socialisme in Vlaardingen

Nationaal Socialisme in Vlaardingen

De 2e film in de serie over de aanloop van de 2e Wereldoorlog gaat over de Partijdag in Neurenberg in 1934. Deze film is van de beroemde filmmaakster Leni Riefenstahl onder de titel Triumph des Willens.

Hoe verliep deze tijd in onze stad Vlaardingen? 23 augustus 1932 hield de Algemene Fascisten Bond een openbare vergadering in Excelsior aan de Oosthavenkade. Entreeprijs was 20 cent, werkelozen 10 cent. Een paar dagen later vermeldde de krant dat het niet doorging: “Wegens gebrek aan een zaal”.

Het volgend jaar op 28 februari 1933 nu een bijeenkomst van de NSB, dit keer wel in Excelsior. Op de haven veel kijkers; de zaal was echter slecht bezet. Er waren geen vragen van de bezoekers. Met opgeheven arm werd de bijeenkomst besloten met het Wilhelmus. Buiten een groot aantal mensen, de ramen van hun autobus waarmee ze naar Vlaardingen waren gekomen waren ingegooid. De politie begeleidde hen tot aan de gemeentegrens.

19 mei 1933 oprichtingsvergadering van de NSB in Vlaardingen. Dit keer in de “Volksbond” op de Schiedamseweg. De leiding had de afdeling Overschie van de NSB. 29 september 1933 Propaganda avond in het Handelsgebouw onder leiding van B. Korpershoek, groepsleider van de afdeling Vlaardingen. Velen gaven zich op als lid.

12 september 1934 de 2e man van de NSB Cees van Geelkerken spreekt in de Harmonie. De zaal is matig bezet wel veel Schiedammers waren opgekomen. Zeven vragen over de Visserij werden door hem beantwoord.

12 november 1934 spreekt dominee Van Duyl en er is geen enkele interruptie toegestaan.

De film draait iedere zaterdag en 1e zondag van de maand in het Streekmuseum van 14.00 – 16.00 uur Kethelweg 50 

1 commentaar(en) op artikel "Nationaal Socialisme in Vlaardingen"

Foto:

/Users/cokboes/Desktop/10621 kopie.jpg

Door: Cok Op:

Laat een reactie achter

Naam:
E-mailadres:
Reactie:
Reactie toevoegen

Meest gelezen: