Vanaf donderdag nieuwe bewoners Oosthavenkade-buiten

Vluchtelingenschip gearriveerd

Vluchtelingenschip gearriveerd

Nee, het was niet de vervroegde intocht van Sint-Nicolaas. Op maandag 25 oktober voer De Amsterdam de Vlaardingse Haven in. Vanaf donderdag 28 oktober ligt de rondvaartboot in ieder geval voor acht weken aan de kade. Vrijwel recht voor de deur hebben de te huisvesten vluchtelingen zicht op de kunst van het bierbrouwen zoals dit bij Vulcaan geschiedt. Veel Vlaardingser wordt het niet.

Teneinde extra uitleg te geven organiseerde de gemeente Vlaardingen een inloopavond in de krochten van de vertrokken Unilever. Druk was het niet. Maar het was dan ook nog vroeg toen De Vlaardinger haar licht opstak. Voor het merendeel liepen ambtenaren, wethouders en burgemeester Bert Wijbenga vrij doelloos rond. De tijd meest dodend met collegae die ze de gehele dag al hadden gezien. Van al-dan-niet verontruste stadgenoten ontbrak vrijwel ieder spoor.

Geïnteresseerden en andere ongeruste bezoekers staat het vrij een formulier in te vullen en in te leveren. Alle vragen, op- en bemerkingen worden geëvalueerd en spoedig teruggekoppeld volgens een gemeentelijk medewerker.

De Amsterdam ligt voorlopig tot en met 28 december aan de kade. Gevuld met vluchtelingen uit ‘niet-vriendelijke landen’, aldus Ivana Somers. ‘Hiervoor is bewust gekozen. Bij statushouders en andersoortige vluchtelingen ligt het gevaar op de loer dat je na de acht weken vervangende woonruimte moet creëren,’ zo sprak de wethouder. ‘En die ruimte is er niet.’

Dat Vlaardingen kampt met een tekort aan woningen is bekend. Dat er een aantal woonprojecten aankomen ook. Daar wil de gemeente dus liever geen nieuwe stadgenoten (in een AZC) huisvesten.

Ivana Somers: ‘De zaak is juridisch dichtgetimmerd. Dit betekent (vooralsnog) dat De Amsterdam per 28 december leeg dient te worden opgeleverd op straffe van last onder dwangsom.’ Hoe een en ander in de praktijk uit gaat pakken wordt einde jaar duidelijk.

Het schip is middels een aggregaat van walstroom voorzien. Het lijkt de vluchtelingen verder aan niets te ontbreken. En hoewel De Amsterdam van redelijke proporties is, zal de doorgang van de echte Sint hier niet door belemmerd worden. Naast de bieren van Vulcaan kunnen de vluchtelingen tevens kennismaken met nog een traditie. Het gaat om circa zeventig vluchtelingen.

Tekst & fotografie
Peter Joore | Frank Maarleveld

afbeelding

26-10-2021