De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Platteland, romantiek en kindervreugd

In de Soete Suikerbol?

In de Soete Suikerbol?

De eerste pannenkoeken, met als hoofdbestanddeel de graansoort boekweit, werden gebakken en gekeerd in China en Nepal. Uiteraard gegeten zonder stroop of jam. Het recept reisde in de 12e eeuw in de achterzak van een kruisvaarder, wiens naam streng geheim is, meegenomen naar Europa.

In het oude Europa vond de pannenkoek in veel landen gretig aftrek; in Frankrijk bijvoorbeeld als crêpe, terwijl de Italianen zworen bij de naam Alita Docia of iets zoetigs (Lat.) En altijd met een basis van boekweit of bloem, aangelengd met water of melk en eieren ging de platte vriend jaar-na-jaar op rondreis.
   Dit in het kort voor de geschiedenisliefhebber met culinaire inslag.

Achter een lange oprijlaan, die toegang geeft tot boerderij Hoogstad, het voormalig werkterrein van Dr. Moerman, is een apart en wondermooi stukje groen dat, voorzien van rustieke agrarische elementen, de bezoeker doet vergeten dat die tussen twee drukke wegen en een bedrijventerrein zit.
   Het stadsgeluid klinkt gedempt, omfloerst door weelderig groen en in een sfeer van toen kan vanaf zondag 20 september een heerlijk uurtje worden doorgebracht in wat als uitgangspunt de pannenkoek heeft, maar waar een uitgebreide keuken voor elk wat wils serveert.

Dinsdag 15 september
Het is ochtend en koffietijd als De Vlaardinger voet in De Soete Suikerbol zet. Het is al druk; diverse aannemers en hun personeel lopen driftig en gecoördineerd als werkmieren van hot naar haar.
   Hoewel de contouren niets te raden overlaten valt er nog veel te doen. Te veel om in een paar dagen te realiseren? Volgens eigenaresse Marlène van Buuren en bedrijfsleider Michelle Jongeburger is donderdag de 17e van vitaal belang: ‘Dan komt Stedin met in de kofferbak gas, water en licht. Als dat is aangesloten kunnen we van start. Dan gaat het echt beginnen en worden al onze theoretische modellen aan de praktijk getoetst.’

Wie binnen de regio weleens vaker een pannenkoek heeft verorberd kent De Soete Suikerbol wellicht uit Pijnacker. Daar zag de lekkernij in 2006 op 11 mei voor het eerst en met nog altijd groeiend succes het levenslicht. Die expertise nemen de dames en met name oermoeder Marlène natuurlijk mee. Voor Michelle, oud-klasgenoot van twee van de kinderen Van Buuren, wordt het haar eerste serieuze job: ‘Ik ben ingewerkt in Pijnacker, heb de verbouwing in Vlaardingen van A tot Z meegemaakt en mag nu mijn tanden zetten in dit schitterende project.’

Te veel … om op te noemen
In De Soete Suikerbol is het, met slechter weer dan de grofweg 30˚ Celsius van vandaag, ook een kwestie van keuzes maken. Wil je de pittoreske sfeer van een Oudhollandse boerderij binnen genieten of zet je je liever buiten in de zon naast de geitjes of buiten onder het afdak van een gerestaureerde hooiberg.
   Maar altijd met een speelhoek voor de kleineren binnen oppas- en zichtbereik. Compleet met springkussen, zandbak, glijbaan en wat nog meer altijd een feest.

Binnen zowel als buiten is er zichtbaar veel werk geleverd; nergens is de originele structuur geweld aangedaan. Oude elementen in goede staat zijn afgewisseld met bouwkundig nieuw in een oud jasje.
   Vanaf de parkeerplaats met 53 vakken passeer je eerst de kleurrijke stadstuin van Stadslandbouw Van Ruytenburch. Tevens hofleverancier van de nodige ingrediënten. Een slimme gedachte, want op die manier is vanaf De Soete Suikerbol de blik op het blik vrijwel verdwenen. Daarbij moest de zichtlijn vanaf de Westlandseweg naar de villa blijven bestaan. Vervolgens loop je door de groene poort het terrein op; dan begint de pret en het ademloos genieten.

Marlène en Michelle: ‘We zijn nog wel op zoek naar stevige jongens die willen worden opgeleid tot pannenkoeken kok. Dat klinkt misschien wat seksistisch, maar tot op heden hebben we 22 meisjes en pas 4 jongens; vandaar.’
   Die koks kunnen hun hart ophalen op liefst 8 speciale gaspitten; tweemaal vier per pannenkoekbereider. Maar de keuken behelst oneindig veel meer dan deze platte smakelijke vriend. Voor iedereen is er iets en meer dan dat.

Thema’s
De Soete Suikerbol neemt een paar succesnummers mee uit Pijnacker. Een ervan is de poppenkast op zondagochtend voor de kinderen. Daarnaast neuriën de dames wat toekomstmuziek als de mee te nemen picknickmand, livemuziek en een natuurschone fietsroute van Vlaardingen naar Pijnacker vice versa.
   Ideaal in combinatie met de picknickmand op de bagagedrager.

Uiteraard ben je welkom voor de (zakelijke) borrel, een high-tea, een kinderfeestje of als hoogtepunt van je bruiloft.

Vanaf 20 september is De Soete Suikerbol dagelijks vanaf 10.00 uur open tot 20.30 uur. Dan sluit de keuken. Op 10-10-2020 is de officiële opening en afhankelijk van de coronastanden op dat moment wordt er groots of net iets minder uitgepakt. Vlaardingen mag weten dat De Soete Suikerbol er is.

Noot
Vrijdag 17 september einde middag ging het eerste beslag de koekenpannen in; het feest is begonnen, de zon werkt van harte mee.Alle aannemers en Stedin hebben de deadline gehaald.

Informatie
De Soete Suikerbol
Westlandseweg 254
3131 HX Vlaardingen

Telefoon: 010-313 86 73
Website: www.suikerbol.nl/
E-mail: vlaardingen@suikerbol.nl

1 commentaar(en) op artikel "In de Soete Suikerbol?"

Michelle ik wens je heel veel plezier met deze nieuwe baan.

🎉 🎈 🙋‍♀️

Door: Dieuwie Breedveld Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker