De Vlaardinger https://devlaardinger.nl/portals/0/afbeeldingen/logo-V.png

Politiek klimaat niet het hare

Annemiek Jetten opgestapt

Annemiek Jetten opgestapt

Van meet af aan is de benoeming van Annemiek Jetten als burgemeester er eentje geweest met bramen aan de ijzers. Drie jaar geleden bleek al snel dat niet alleen haar eerdere wegen bezaaid waren met politieke doorns, ook Vlaardingen wist gelijk van haar bestaan.

Middenstand en politiek van het Zeeuwse Sluis waren niet van haar acties gecharmeerd. Zo zat zij, zo bleek uit lokale reacties, onophoudelijk met name de horeca dwars, ook werd er zo af-en-toe een raadslid op het matje geroepen; mond houden en niet tegenstribbelen was de boodschap.
   Bij haar afscheid waren de meningen niet verdeeld. Sterker, de vlag ging uit. Misschien niet fysiek werd onderhuids en in de volksmond haar vertrek zeker niet betreurd.

In Vlaardingen blonk zij ook in strengheid, die je eerder op een middelbare school met klassenvolle balsturige rekeltjes verwacht. Externe clubs, zoals het Onderzoeksbureau Andersson, moesten uit haar naam uitpluizen waar het gebrek aan eenheid vandaan kwam. Het werkte niet. de beoogde oplossing bleek een sprookje zonder goede afloop.

Dat zij tijdens het Haring & Bierfeest organisator Ben Trooster tijdens de zaterdagavond liet blazen zette ook kwaad bloed. De actie werd door betrokkenen en derden uitgelegd als een wraakoefening omdat Trooster niet ‘in de pas liep’.

Ook werd haar niet in dank afgenomen dat zij de meeste nachten in haar (Tweede? Eerste?) woning in Breda doorbracht en niet in Vlaardingen, zoals de politiek vereist.

In een persbericht, dat zojuist door de gemeente Vlaardingen is verspreid, staat dat het huidige politiek klimaat om een andere bestuursstijl vraagt. De ware reden van vertrek? Zo zou dit huidig politiek klimaat niet aansluiten bij haar bestuurlijke kwaliteiten als burgemeester. Een vroeg moment van bezinning in de feestmaand december?

Zij noemt Vlaardingen een levendige stad, maar maakte er zelf mondjesmaat deel van uit. Veel op reis voor diverse commissies waarin zij zetelde, kent in ieder geval Sinterklaas haar van dichtbij. Haar optredens schuurden regelmatig. De algemene opinie was nimmer echt lovend richting burgemeester.

In het persbericht roemt zij behaalde successen, die de organisatie en haar partners hebben bereikt. Ze memoreert aan he jubeljaar 2018 en de Slag bij Vlaardingen.
   Daarnaast staat Annemiek Jetten stil bij moeilijke momenten waarin zij zorg en troost kon bieden. En, eerlijk als zij is, bij de moeilijke momenten voor haar en haar gezin.
   ‘Vlaardingen heeft een aantal grote opgaven die veel bestuurskracht vragen van het bestuur,’ schrijft zij. ‘In de huidige politieke verhoudingen wordt een stijl van besturen gevraagd, die mij minder past.’

Wie benieuwd is naar haar werkelijk behaalde successen, die belt haar gerust.

Rest de vraag of de burgemeester een zesde zintuig heeft. Onlangs bereikten ons wandelgangverhalen dat Annemiek Jetten haar langste tijd had gehad. Politieke gossip die, indien bewaarheid, niet langer roddel blijkt. Of er een serieuze Motie van Wantrouwen in de maak was? We zullen het nooit weten.

Vlaardingen maakt zich voor weer een nieuw burgemeester. De stad haalt hiermede voor de zoveelste keer het landelijke nieuws in een tijd van politieke tegenspoed. Het wordt tijd voor een bestuurlijk zwaargewicht. De papieren varianten, daar wordt de stad niet wijzer van. Misschien dat Bas Eenhoorn trek heeft in een terugkeer.

Het topje is vertrokken, we zijn benieuwd hoe de rest van de ijsberg er uit ziet.

Hierbij ontvangt u onderstaand bericht namens 11 van de 14 in de gemeenteraad vertegenwoordigde fracties op het aftreden van de burgemeester van Vlaardingen.

Reactie (11 van de 14) fractievoorzitters op aftreden burgemeester
“Vandaag heeft de burgemeester de fractievoorzitters geïnformeerd dat zij haar ontslag indient. Ondergetekende fracties danken de burgemeester voor haar inzet voor Vlaardingen. Tijdens drie bestuurlijk onrustige jaren heeft zij haar best gedaan om de stad verder te brengen. We vinden het een moedig besluit waarbij zij het belang van de stad voorop zet.”

Namens de fracties van PvdA, AOV, VV2000/Leefbaar Vlaardingen, GroenLinks, VVD, ChristenUnie-SGP, CDA, D66, Fractie Kerkhof, Fractie Akça en ONS Vlaardingen.

9 commentaar(en) op artikel "Annemiek Jetten opgestapt"

Ik las het in een grote krant en had iet van hu? je verwoord het goed Peter!

Door: Marco Op:

Even terug halen en met

PEK EN VEREN

Laten kreperen

Door: N.etgoed Op:

Politiek kan een slangenkuil zijn. Ik pleit voor een kiesdrempel, waarbij hooguit 20 leden (op Vlaardingen schaal) gekozen worden. Ik tel nb 14 fracties in Vlaardingen! Ook de 2e Kamer kan mi volstaan worden met 100 ipv 150 leden. Dan wordt het land weer bestuurbaar.

Het huidige systeem vergroot het afbrandrisico van bestuurders. Met als gevolg dat het kan leiden tot menselijke drama's.

Door: Raymond Aardenhout Op:

Hallo, wie gaat nu de grootste kerstboom van Vlaardingen aan?

Door: Rene Op:

Raymond, politiek is niet voor watjes! Functionarissen op dit niveau moeten daar tegen kunnen en daaraan leiding kunnen geven. En ja dat is niet iedereen gegeven.

Door: Kees Borsboom Op:

Na het zwartboek Sluis kan het boek ook in Vlaardingen worden geschreven en dicht geklapt.

Ik had het vroeger ook al niet zo op met die dwingende maniertjes van schooljuffers! Wie wordt het volgende slachtoffer?

Door: Dirk Tempelaqar Op:

Laat Tjerk maar terug komen die was er voor Vlaardingen en zijn bewoners

Door: Ida Op:

Ben Trooster moest vrijdagavond blazen, de eerste avond van Haring en Bierfeest

Door: Arne van der Zande Op:

Laat Leo van de nacht een dag maken en we gaan een fantastische toekomst tegemoet.

Door: Hiep hiep hoera Op:

Laat een reactie achter

Door het invullen en verzenden van dit formulier, wordt je naam, e-mailadres, IP-adres en inhoud van je reactie bewaard in de database van ons content management system voor deze website. Alleen je naam en de inhoud van je reactie zijn zichtbaar voor de lezers van de website. De redactie/beheerder van deze website kan je per e-mail naar het door jou opgegeven e-mailadres door middel van een persoonlijk bericht een reactie geven.
Reactie toevoegen

Theme picker

Meest gelezen:

Theme picker