Zoeken

Brusseliaans nieuwe taal

Lachende Korenbeurs en krampkaken

Dat langharig scribent Herman Brusselmans zeker geen antiekliefhebber is bewees zijn vriendin: een fris en fruitig blaadje. Of ze groen is als gras? Het valt te betwijfelen als je je tijd vermeit met Vlaanderens Befkoning en geestelijk vader van het onorthodoxe Neuzen.

Voor de gelegenheid en omdat hiervoor geld werd geboden was de Vlaamse Oppergod te gast in de Korenbeurs annex bibliotheek. Een gepaste plek voor wie de literatuur in het algemeen en die van hem zelve in het bijzonder oraal ter ore richt. Menig Calvinist werd in al tijdens de eerste regels literair in het kruis getast. Er over schrijven is van een andere orde. Want was het nu: geen Italië of ging het over genitaliën.

Het publiek, zo’n 100 liefhebbers met gevoel voor humor, lachte zich in het zweet. Overigens geen overbodige luxe in de vrieskoude Korenbeurs. Dat het publiek in Den Haag intelligenter werd geacht dan dat van Schiedam ... De gulle lach rolde van de afwezige tribunes. Dat Zaandammers de allergrootste idioten van Nederland zijn maakte veel goed.

Hij sprak van de fictieve [...] roman Joden Die Auschwitz Een Mooie Stad Vinden. Een onderwerp dat hij als 3/7e Jood zeker niet mag schuwen. Droogkomisch en hilarisch was zijn melodramatische en historisch geboekstaafde constatering van de van het juiste ontsnappingsvirus gespeende drie tunnelgravers die in Buchenwalt onderdoken om vervolgens in Dachau weer boven te komen.

En dat ik in de pauze een wat oudere dame moest geruststellen, dat de geërecteerde penis van Herman Brusselmans niet echt gek veel kleiner was dan de clitoris van zijn tante Sonja in slappe toestand ... dat dit een grapje betrof ... humor ... maakte dat ze ook na de hinderlijke onderbreking (naar HB wil je blijven luisteren) haar best deed een ijskoude befbeurt te winnen tijdens een quiz waarin Schele Rita, Dikke Fons en Rogier haar tegen kandidaten waren.

De overeenkomsten van uiensoep en stront deed een jong meisje achter ons ‘Bah, vetklep,’ roepen. Achter haar hand, natuurlijk. Want als de toorn van Brusselmans eenmaal op je is neder gedaald ... berg je gerust een uurtje of wat. Los nog van de maandelijks in de aanbieding zijnde tomatensoep een voorgerecht om van te kwijlen.

Schizofreen
‘Ik ben een schizofreen, maar ik niet,’ sprak God’s literator op aarde, toen het geluid beter was en de kou nog indringender. De levensvraag ‘Kun je zelf AIDS bezorgen als je masturbeert, terwijl je HIV-besmet bent’ kon gelukkig niemand positief beantwoorden. Voorts was Johnny Depp het goede antwoord op de foute vraag vice versa en bleek Afrika een werelddeel en geen land.

Bij het laatste verhaal dat hij voorlas en over zijn vriendin ging was Brusselmans ongemeen serieus. Wie lachte of er iets van zou zeggen werd immers neer gemept meldde hij eerder tijdens een rooksessie buiten de poorten.

“Je hoeft niet veel te lezen om ergens iets over te kunnen schrijven.”
   “Als grafschrift wil ik later ‘Hij schreef een boek te weinig’.
   “Mensen vinden soms dat ik veel schrijf (Zo’n twee boeken per jaar, red.), maar wie kan er nu niet twee boeken lezen in 365-dagen.”

Dat de temperatuur van de Korenbeurs eerder een optreden van de Arctic Monkeys als decor perfect passen kon, deed niks af aan de hartverwarmende wijze waarop Herman Brusselmans werd geëerd met een gemeende ovatie richting Gent werd opgestuurd. Het was een waardige start van een nieuw festijn. Bas Heijne mag zich de borst over een maand nat maken.

 


Auteur: Peter Joore (Tekst), Jan Schrijver (Fotografie)
Gepubliceerd: 27-01-2017
Aantal keer bekeken: 724


Reacties
Uw commentaar

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel:
Commentaar:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef commentaar

Terug
Brusseliaans nieuwe taal

Laadtijd van deze pagina: 0,0312566
© De Vlaardinger  |  Inloggen