Zoeken

Pink Floyd in Wennekerpand

Rob Roos: '‘Live At Pompeii’

Op 10 januari 2016, de dag dat David Bowie overleed, stormden direct vele gedachten door het hoofd van Theater aan de Schie-directeur Rob Roos. Niet in het minst doordat glamourboy Sven Ratzke twee weken later op het Schiedamse podium Starman zou brengen (unieke interpretaties van Bowie-songs) een uitgelezen kans dit project binnen de kortste keren uit de grond te stampen.

Dit brainstormen leidde tot inderhaast ingelaste voorstellingen met film, zowel als live-optredens van coverbands. “Alle verloven werden op de sterfdag van Bowie voor onbepaalde tijd ingetrokken,” glimlacht Rob Roos. Maar niet alleen dat, een eindig idee, een vervolg met bestaande en nog ademende muzikanten schoot wortel.

Daarom vrijdag 27 januari een sta-bioscoop in het Wennekerpand. Met film en muziek van Pink Floyd en hun legendarische gefilmde optreden Live at Pompeii uit 1972. ‘Een bijzonder fascinerende registratie van een uniek concert,’ vermelden bijsluiter en poster. Tijd voor vragen. Aan Rob Roos, het epicentrum: aan wie anders.

We zijn ruim een jaar na de dood van David Bowie. Vorig jaar sprongen jullie ad-hoc en zonder digitaal podiumvrees in het organisatorisch diepe. Is dit nummer twee van een lange serie film-concerten? 

De door Theater aan de Schie geïnitieerde en georganiseerde David Bowie Hommage, kort na zijn overlijden, heeft geleid tot een nieuw soort evenement. We noemen het sta-filmconcerten. We vertonen een concertregistratie van een artiest en de bezoeker staat zonder zitplaats en kan in en uit lopen om een drankje te halen. We willen zo dicht mogelijk bij de echte beleving van een concert blijven. Het is zeker de bedoeling on meerdere concertregistraties op deze wijze te organiseren. 

Wat is jouw relatie met Pink Floyd?

Mijn focus als amateurmuzikant lag op Bowie, Queen en The Stones. Daar had ik mijn muzikale handen meer dan vol aan destijds. In de bands waarin ik speelde was er altijd wel iemand fan van Floyd. Er was dus geen ontkomen aan. Met die bandleden luisterde ik naar de muziek van Floyd en bezocht ik de live concerten.

Pink Floyd-geschiedenis valt uiteen in drie delen:
A. met Syd Barrett
B. met David Gilmour
C. Roger Waters-loos

Welk tijdvak spreekt jou muzikaal het meest aan?

Mijn waardering gaat het meeste uit naar David Gilmour, zanger, gitarist en componist van Floyd. Zijn gitaarstijl en herkenbare stemgeluid waren in mijn bandjestijd een inspiratiebron. Voor de echte Floyd-kenner sla ik de plank misschien mis, maar ik ben dan ook meer liefhebber dan kenner.

Jullie kiezen voor het Wennekerpand. Waarom? 

In de theaterzaal  van het Wennekerpand creëren we de intieme sfeer die nodig is. De tribune schuiven we in en zo ontstaan er 300 staanplaatsen. De zaal beschikt ook over geavanceerde projectieapparatuur  En wij plaatsen extra laagkasten voor het geluid om het gevoel van live muziek zo dicht mogelijk te benaderen. 

De film duurt iets meer dan 1,5 uur. En dan?

We starten de avond om 19.30 uur met een quiz, verzorgd door Richard Veldhoven. De gelukkige winnaar van de quiz krijgt van ons een retour overtocht van Hoek van Holland naar Harwich, treinreis naar Londen en een bezoek aan de nieuwe tentoonstelling Pink Floyd; The Mortal Remains in het Victoria and Art Museum, welke vanaf mei aanstaande te bezichtigen is (t.w.v. € 200,-).

Om 20.30 uur start een inleiding op de film door Floyd-kenner Harry de Vries. Om 21.30 uur start de concertfilm Live at Pompeii (1972) en na afloop van de film speelt Marco Diamantatos live muziek in het Grand Cafe. 

Staan er nog meer film-concerten op de wensenlijst (zo ja, welke?) en wanneer gaan we die zien en horen?

Als ook dit filmevenement een succes is, gaan we ermee door. Daarbij willen we diverse doelgroepen aanspreken. De mogelijkheden zijn legio.

Is er een bepaald publiek dat je denkt aan te trekken? De band (voorzover we daar nog van mogen spreken) is immers in 1964 geboren.

Je bent Floyd-fan of je bent het niet. En als je het bent dan ben je het voor het leven. Er zijn ook jonge liefhebbers van deze muziek maar het merendeel zal toch bestaan uit generatiegenoten.

Mag je blowen in de zaal?

In het hele gebouw, net zo als in alle andere publieke gebouwen in Nederland, geldt een rookverbod. 

Wennekerpand
Live at Pompeii
Vijgensteeg 2
3111 PT Schiedam

Telefoon : 010-2 467 467
Reserveren : kassa@theateraandeschie.nl
Website : www.theateraandeschie.nl

Datum : vrijdag 27 januari
Aanvang : 19.30 uur
Entree : € 15,-

 


Auteur: Peter Joore (Tekst), Beaty Czetö (Fotografie)
Gepubliceerd: 25-01-2017
Aantal keer bekeken: 1204


Reacties
Uw commentaar

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel:
Commentaar:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef commentaar

Terug
Pink Floyd in Wennekerpand

Laadtijd van deze pagina: 0,0312538
© De Vlaardinger  |  Inloggen