Zoeken

Van Hoogstraatmaker naar Binnenstadsmanager


Tijdens mijn laatste bezoek aan Vlaardingen bleek er nog steeds niets, maar dan ook niets veranderd te zijn. Ondanks de leegloop overal bouwwerkzaamheden in de binnenstad en ver daarbuiten, een smerig Veerplein en nog steeds veel te veel leegstand op de Hoogstraat.

De Gemeente Vlaardingen weet niet op welke wijze zij deze problemen op moet lossen, dus stelden zij als laatste redmiddel - na drie Hoogstraatmakers - een heuse Binnenstadsmanager aan. Maar daarmee is nauwelijks of geen vooruitgang geboekt.

Vroeger hadden we het spraakmakende programma ‘Over de Balk’. Daarin zou de gang van zaken in Vlaardingen niet hebben misstaan. In de Hoogstraat en binnenstad van Vlaardingen is al veel gemeenschapsgeld gaan zitten hetgeen nauwelijks tot enig resultaat heeft geleid.

Waarom is op de Hoogstraat sinds jaren de loop eruit? De loop aldaar is sinds de bouw van een parkeergarage aan de Gedempte Biersloot en het nieuw aangelegde Winkelcentrum Liesveld, teloor gegaan, dus kan men het winkelend publiek daar op twee handen tellen. De nieuw aangelegde loop- en fietsbrug bracht ook geen uitkomst en de troosteloze aanblik werkt zeker niet uitnodigend. De afsluiting van het Emous bleek de genadeklap te zijn voor de loop op de Hoogstraat.

Tevens zijn de voetgangerstunnels Hoogstraat/Liesveld verdwenen zodat men bijna verplicht is de Bloementrappen te gebruiken. Voor mensen die slecht ter been zijn een onneembare vesting. Met de lift van C&A of de Hoogwitte mag een lastige omweg heten.

Hoe schrijnend was de aanblik van het door containers gemaakte tunneltje op de Hoogstraat - eindelijk weer een voetgangerstunneltje - zodat het winkelend publiek er geen gevaar liep. Hoe diep kan Vlaardingen, ooit een stad van enige allure, nog zinken?

Het probleem is ook dat de huren van winkelpanden op de Hoogstraat extreem hoog zijn en is het goedkoper voor eigenaars de panden niet te verhuren, dan dat zij minder aan huur bedingen ofwel opdraaien voor te maken kosten van renovatie e.d. Dit betekent dat de Hoogstraat leegloopt en zienderogen verpaupert met of zonder Binnenstadsmanager. Een goed voorbeeld is het zwaar verpauperde Leski pand op de Hoogstraat wat tot veel overlast, reuring en gevaar zorgt.

Het zou de Gemeente Vlaardingen sieren de hand eens in eigen boezem te steken en toe te geven dat er in het verleden fouten zijn gemaakt door het centrum verkeersluw te maken en de gemeentekas te spekken door parkeergelden te heffen. De leut om te winkelen vergaat je daarmee wel.

Ik zou de Vlaardingse bestuurders dan ook willen adviseren winkelcentrum  ‘De Tuinen’ in Naaldwijk te vereren met een bezoekje. De eerste drie uur is de parkeergarage voor winkelend publiek geheel gratis. Ruim genoeg om boodschappen te doen of een kop koffie te nuttigen. Misschien ook iets voor Vlaardingers om daar een keer te gaan winkelen. U bent er in een zucht en een scheet!

Ik ben benieuwd of er in de toekomst ook nog een tweede en derde Binnenstadsmanager wordt aangesteld. Of blijft alles na de eerste bij het oude en laat men de resterende winkeliers op de Hoogstraat en elders - na tonnen gemeenschapsgeld met kruiwagens over de balk te hebben gesmeten - achter in kommer en kwel om daarna over te gaan tot de orde van de dag met een hapje en een drankje?

 


Auteur: Dirk Tempelaar (Tekst + Verzorging ansichten)
Gepubliceerd: 06-11-2017
Aantal keer bekeken: 679


Reacties

Re: Van Hoogstraatmaker naar Binnenstadsmanager

Uit welk jaar is dit stukje.

Door T. Buischwater op 6-11-2017 07:46:06

Re: Van Hoogstraatmaker naar Binnenstadsmanager

Historische column of niet: Over 100 jaar is deze column nog steeds van toepassing op de binnenstad, want er is nog steeds niets veranderd, jammer en dat zou jij moeten weten Buissie!

Door Dirk Tempelaar op 6-11-2017 09:48:10

Re: Van Hoogstraatmaker naar Binnenstadsmanager

Dirk. Je laatste bezoek is vast alweer wat jaartjes geleden. Al eens in Schiedam geweest? Of in een ander stadscentrum. Overal staan bosjes winkels leeg. Ook in Naaldwijk in De Tuinen. Inmiddels wordt Koningshoek in Maassluis opgeknapt. En ook gratis parkeren. Niet 3 uur maar de hele dag. Dirk, voortaan gewoon in Hoek van Holland blijven.

Door Volger op 6-11-2017 11:32:59

Re: Van Hoogstraatmaker naar Binnenstadsmanager

Volger: Afgelopen vrijdag nog omstreeks 13:30 uur...

Door Dirk Tempelaar op 6-11-2017 12:02:34

Re: Van Hoogstraatmaker naar Binnenstadsmanager

Ondanks dat dit verhaal duidelijk gedateerd is vraag ik me toch één ding af. Ik heb dit argument al vaker gehoord maar waarom is het voor eigenaren van de leegstaande panden goedkoper om ze leeg te laten staan i.p.v. ze te verhuren voor een redelijke prijs?

Door Frans Roost op 8-11-2017 15:41:38
Uw commentaar

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel:
Commentaar:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef commentaar

Terug
Van Hoogstraatmaker naar Binnenstadsmanager

© De Vlaardinger  |  Inloggen