Zoeken

Verdwijnende ervaring

Waarman's ogenblik

Waarman schreef een boze column omdat hij dacht dat de politiek gek geworden was, maar ze waren slechts de weg kwijt: sorry. Waar het om ging? De aanstaande exodus van gepokte en gemazelde raadsleden en wethouders. In de gauwigheid telde hij er al meer dan een handvol. Haast twee kluivers compleet.

Is het erg dat de politiek jong en frist wordt? Het antwoord op deze vraag is volmondig: nee. Maar net als bij voetbal is het goed als er een raamwerk van routine overblijft. Zeker in deze donkere tijden van niet alleen sluimerende financiële onzekerheden. Als alle ervaring de pijp aan maarten geeft, dossierkennis verdwijnt en het algeheel politiek geheugen niet verder gaat dan pakweg acht jaar … dan is er iets goed mis.

Waarman kwam tot deze serie zinnen na een persbericht van GroenLinks. Dat deed kond van de voorgenomen verjonging met betrekking tot de raadsverkiezingen van maart 2018. Dit, in navolging van andere partijen, die hetzelfde voornemen hebben en wie het, blijkens de huidige pro-forma kieslijsten, ernst is van woord rap daad te maken. De rest volgt.

Het is niet zo dat Waarman geen vertrouwen heeft in de aanstormende jeugd. Integendeel. De jeugd heeft ook binnen de politiek en ongeacht het niveau de toekomst. Dat is klaar als een klontje. Wel zet hij vraagtekens bij de kennelijke massaliteit van deze tsunami aan afscheid. Los nog van het feit dat het een enorme boost is voor de lokale middenstand als het plantenboeren en cadeaushops betreft. Tenzij in andere gemeentes besteld, natuurlijk.

Ook na maart 2018 telt Vlaardingen 35-raadsleden en 5-wethouders. Noem het een voldongen feit ook al wordt met het aantal wethouders nog weleens een loopje genomen. Als er dan tien van de veertig meer dan één termijn aan kennis en ervaring heeft, dan kan dat weleens veel zijn.

In dat geval is het aan iedere partij om oudgedienden niet direct ten afscheid te kussen en met die bloemetjes en cadeaux buiten te zetten. Nee. Deze club dient te worden gekoesterd en desnoods te worden vast gelast teneinde te voorkomen dat ze in het politiek luchtledige verdwijnen. Inclusief alle expertise. Vanachter de coulissen meedenken en met raad en daad bijstaan van de politieke kleuterklas is van het allergrootste belang.

Daarom een eenmalig verzoek van deze criticaster: Cees (?), Hans, Kees, Klaas, Bert (?), Peter, Vera, Albert en de rest … blijf gerust nog even aan de zijlijn staan. Daar wordt iedereen beter van. De beste stuurlui staan immers aan wal … met een radarinstallatie en een goede coach is altijd van belang.

 


Auteur: Peter Joore (Tekst), Robert Daalmeijer (Wakend Oog)
Gepubliceerd: 27-09-2017
Aantal keer bekeken: 306


Reacties
Uw commentaar

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel:
Commentaar:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef commentaar

Terug
Verdwijnende ervaring

© De Vlaardinger  |  Inloggen