Waarman's ogenblik

Op het terras van Café Stam vertelde een man hilarisch over een ontzettend dikke vrouw: ‘Ze heeft natuurlijk Obesitas,’ zei hij. ‘Weet je trouwens hoe dat komt?’ Waarman haalde niet-wetend zijn schouders op. ‘Veel te veel tampons doorgeslikt,’ hikte de lolbroek. Waarman vond de grap maar matig.

Even later. Waarman bulderde nu van het lachen. De ramen trilden er van. Passanten liepen snel verder. Je wist het immers maar nooit met zich tranen en tuiten lachende columnisten. Die konden weleens gevaarlijk worden en uit hun vel barsten. Of de straat oplopen en iedereen die binnen gehoorsafstand was een preek geven of juist omarmen.

Het verhaal van Ben Trooster lijkt hout te snijden en de gemeente Vlaardingen staat voor joker, voor paal voor lul en een vrouwelijke variant ervan. De organisator van het Loggerfestival is op valse gronden tot blazen gedwongen door een daartoe onbevoegde Chef (van toeten noch) Blazen.

De grap is, zo wist Waarman al enige jaren, dat je aanleiding moet geven om voor een blaastest in aanmerking te komen. Lallen, wankelen, vreemd rijden ... dat soort vaak aan politici toegedicht werk. Dat zou een beetje jurist moeten weten. En laat burgemeester Annemiek Jetten nu juridisch ‘expert’ zijn een kennelijke zeperd van grote orde. Hierbij vergeleken is een tsunami een golfbreker die in Madurodam geen kijkcijferkanon is. Het lijkt erop dat Jetten zich heeft laten leiden door persoonlijke gevoelens doordat Trooster haar links heeft laten liggen. Normaal een socialistische kant die door een beetje PvdA’er als perfect wordt geafficheerd, nu een plek waar je voor het voetlicht een alles behalve snuggere indruk maakt.

Dat wethouder Arnout Hoekstra (net verhuisd, misschien dizzy van de drukte) in het AD heeft staan oreren vanuit het luchtledige doet ook zijn geloofwaardigheid geen goed. Verhalen van derden als waarheid tegen een krant uiten is geen goede zaak. Hoekstra was elders en moet zijn mond houden. Maar ja, het politiek belangrijkheidsvirus heeft kennelijk ook hem geïnfecteerd. ‘Een landelijke krant!’ En dan met één hand in de pantalon een verslaggever (m/v) te woord staan. ‘Kickuh ...’

Tsja, maar wat is er nu mis met het drinken van een drankje. Verdorsten is ook weer zo wat. Benieuwd of Jetten en Hoekstra excuses aanbieden en wat hun strafmaatregel wordt ...

Ergens, zo wist Waarman, ligt een afscheidsbrief onder een steen. Ergens beukt een op Wilma Verver gelijkende burgemeester zich keihard met de kop tegen de muren van de Grote Kerk. Ergens ligt (niet onder een steen) het Grote Gelijk. Ergens pruttelen wraakgedachten. Ergens worden de stoffelijke resten van Flappie geëerd. Ergens gaat er iemand sneuvelen. Ergens moet Barbertje hangen. Ergens ... zal het Vlaardingen zijn.

Maar met hoeveel maten het college maten mat bleef nog altijd schimmig. Op vragen van Waarman, naar de hoeveelheid gemeten alcohol die in de organisator van het feest was, kreeg hij drie soorten antwoorden.

  1. Burgemeester (via afdeling Communicatie): ‘Over dit soort informatie doen wij geen uitspraken.’
  2. Wethouder Cees Oosterom: ‘Ben Trooster had volgens de politie tweemaal de toegestane hoeveelheid op.’
  3. Wethouder Arnout Hoekstra: ‘Vanuit hun proces-verbaal is op te maken dat betrokkene teveel had gedronken, in de zin van een score 'A' op de blaasapparatuur, wat staat voor 'méér dan 220 Ugl (0,5 promille)'. Dat is teveel.

Weet u het nog?

Waarman vroeg zich, de ogen nog altijd droogwrijvend, af wanneer de uitspraak was van deze onverkwikkelijke zaak. Of zou alles, zoals echte politiek betaamt, onder het stadse vloerkleed, de verzamelplek van vele blunders en uitglijers, worden geveegd. Hou je stad op orde, krijgt hiermede een geheel andere lading.

Tot slot stelde Waarman zich voor dat Hoekstra geen domme jongen is. Het zou altijd nog zo kunnen zijn dat hij door een collega wethouder fout is voorgelicht en dit verhaal klakkeloos heeft doorgebriefd aan het AD. Ook niet slim, maar dan geeft het weer te denken dat de verhoudingen binnen het college nog altijd niet zijn veranderd sinds de Slag om Leo ten Have. De man die in de wandelgangen wordt genoemd als nieuwe voorzitter van Omroep Vlaardingen.

 


Auteur: Peter Joore (Tekst), Robert Daalmeijer (Wakend Oog)
Gepubliceerd: 05-07-2017
Aantal keer bekeken: 753

Warrige tijden