Zoeken

Wie een kuil graaft ...

Waarman's ogenblik

Waarman lag op zijn rug op de deckchair in de tuin. De zon scheen en het voelde aan als lekker lenteweer. Toch was het al 27 juni. De handen gevouwen in de nek. De ogen gesloten. Het leek of hij sliep. Niets was minder waar. Zijn hersenen maalden volop. Verwerkten alle informatie van het afgelopen weekeinde en dat was heel wat.

Nu er over het Loggerfestival voldoende geschreven was restte hem nog een enkel puntje van herkenning. Hij moest denken aan NSBurgemeesters (*) Tjerk Bruinsma en Annemiek Jetten. Beiden stadhouders 2.0. Alle twee behept met het eigenaardige virus anderen, met wie ze nauw samenwerken, te bedotten en in de val laten lopen.

Dat Annemiek Jetten Ben Trooster te grazen heeft genomen staat als een paal boven water. Het sub-lid zal ongetwijfeld ergens verborgen in de vergunning prijken. Maar kleine lettertjes lezen ... daar is Nederland niet goed in. We gaan uit van wederzijds vertrouwen. Immers wie zo’n stadsfeest mag organiseren moet politiek en ambtelijk vertrouwen genieten. Anders schiet je hem (vriendelijk of niet) van te voren al af.

Maar van Annemiek Jetten mag je voortaan niet meer drinken op je eigen feest. Dat zal het aantal avonden (verjaardagen, bruiloften, et cetera) met vrienden en gelijkgestemden ernstig doen. Benieuwd of Annemiek Jetten het glas kan negeren. Tenzij van de blauwe knoop (zoals uitermate passend bij haar mantelpak afgelopen vrijdag), gelijk voorganger Bert Blase, alvast rijp voor menig fotomoment als M een tulpglas op voet in haar gemanicuurde peddels houdt. Mogelijk gevuld met bessen-, peren- of appelsap.

Nu de analogie met operetteburgemeester Tjerk Bruinsma. Die liet een aantal jaar geleden drie wethouders en een veelheid aan raadsleden en ondernemers in de Zuidbuurtseval lopen. Na het jaarlijkse haring happen van de IKV bij de Free Golf was het aan beide zijden van dit groene boerenlint blazen geblazen. Twee wethouders de Sjaak. Enige raadsleden idem en wat de ondernemers betreft ...

Nu vraag je je af ... is dit een socialistisch trekje? Politieke valkuilen graven voor mensen die vlak naast je (denken te) staan.

Op de achtergrond muziek van Mussorgsky. De Schilderijententoonstelling (door Emerson, Lake & Palmer) schalde door de woeste tuin. Waarman genoot en moest aan kunstschilder Robert Daalmeijer denken. Een idee voor een bijzondere expositie kreeg vorm in zijn literair soms gekunsteld brein. Hij zou hem snel benaderen voor de Kunst-pot door anderen was leeggeroofd.

Even later was het plaatje rond. Hij zou het college naar bewijzen vragen. Naar de passage in de vergunning waarin expliciet staat dat de organisator moet verdorsten en naar het officiële promillage dat Ben Trooster had gedronken. En of de tester een politieagent was of zomaar (zoals hij beweerde) een beveiliger was, een Kuise Voorbijganger of een als politieagent verklede carnavalsganger die zijn of haar kalender was kwijtgeraakt.

Waarman pakte, moeizaam en met tegenzin vanwege het lekkere weer, in zijn redactielokaal het toetsenbord en stelde enige vragen met betrekking tot het laatste Loggerfestival. Hiervan was  bekend dat in het Zeeuwse Sluis werd gegniffeld. ‘Eigen schuld, dikke bult,’ mailde een inwoner. En daarna nog iets met ‘pek’ en ‘veren’.

De antwoorden kwamen snel. Ze luidden: In de Drank- en Horecawet staat specifiek dat je onder invloed geen dienst mag doen achter de bar. Maar stond ben Trooster achter de toog? De politie en gemeente hebben aan de organisatie laten weten dat er mogelijk controles konden komen.

In artikel 20, lid 6 Drank- en Horecawet staat dat het verboden is in kennelijke staat van dronkenschap of kennelijk onder invloed van andere psychotrope (**) stoffen dienst te doen in een slijtlokaliteit of horecalokaliteit.

Over het promillage van Ben Trooster werden geen mededelingen gedaan. Logisch, maar toch het vragen waard. Je kon immers een naïeve stagiaire treffen die het beste met de pers voor had.

In samenwerking met de politie zijn de alcoholcontroles onder het evenement personeel uitgevoerd door daartoe bevoegde toezichthouders op de Drank- en Horecawet en apparatuur.

Waarman las de teksten nogmaals door en zag discussiepunten. ‘Het zal moeilijk worden, maar Ben Trooster kan de finish halen. Er zitten een paar rare haken en ogen aan de wettelijkheid van dit politieke potje blaasvoetbal over de rug van het eens onberispelijke Loggerfestival. Zal heel Vlaardingen buigen voor de nukken van één dwarsligger, die nota bene in Sluis feestelijk en met opluchting het dorp is uitgeduwd. Gelukkig kwam Jacky Silos zo op visite. Dat maakte Waarman's dag op voorhand helemaal goed. 

(*) NSBurgemeester: Nationaal Socialistisch Burgemeester. Term voor burgervaders en –
moeders, die de PvdA als politieke huiskleur hebben.

(**) Psychoactieve middelen zijn stoffen of substanties die uitwerking hebben op de psyche.
Deze stoffen hebben dus invloed op het gedrag of de beleving van de gebruiker. 

 


Auteur: Peter Joore (Tekst), Robert Daalmeijer (Wakend Oog)
Gepubliceerd: 28-06-2017
Aantal keer bekeken: 1541


Reacties

Re: Wie een kuil graaft ...

:-)

Door Mooi op 28-6-2017 07:41:34

Re: Wie een kuil graaft ...

Waarman, help me even op weg, is dit nou grappig bedoeld of om te huilen?

Is het toppunt van (nationaal) socialisme in jouw ogen het controleren op alcoholgebruik voor verkeersdeelnemers of organisatoren van festivals?

Ik denk dat het allemaal wel grappig bedoeld is, maar je komt wel heel erg zuur over bij mij. Zo van: je mag verdorie niet eens meer drinken op je eigen feestje of als je ondernemer bent in Vlaardingen. En van: kijk de burgemeester eens moeilijk doen als het om de veiligheid van zijn/haar eigen inwoners gaat.

Ik dacht altijd dat Vlaardingen bekend stond om haar protestantse nuchterheid en dat je voor de losbandigheid naar Schiedam moest gaan

Door Pollie op 28-6-2017 13:12:45

Re: Wie een kuil graaft ...

Pollie: Protestantse nuchterheid vs. Schiedams uitbundig katholicisme?

Door Peter Joore op 29-6-2017 13:55:00

Re: Wie een kuil graaft ...

Peter: Inderdaad. Heb je wel eens de Vlaardingse carnavalsoptocht gezien? Dan weet je wat ik bedoel

Door Pollie op 29-6-2017 14:59:06
Uw commentaar

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel:
Commentaar:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef commentaar

Terug
Wie een kuil graaft ...

© De Vlaardinger  |  Inloggen