Zoeken

Loggerfestival: Cold as Ice

Raindrops Keep Falling on our Heads

Nee. Het waren er geen 50.000 die Vlaardingen bezochten. Het laatste Loggerfestival (de naam Haring & Bierfeest circuleerde regelmatig) moest het met minder gasten stellen. Veel minder zelfs. Nog geen 10% van de door organisator Ben Trooster geopperde hoeveelheid aan geschatte invasie heeft de moeite genomen het Loggerfestival met een troostrijk bezoekje te vereren.

Deels lag dat aan het weer. Ingeleid door Coolblue burgemeester Annemiek Jetten. Door Waarman bestempeld tot Wolf in Blauw Mantelpak kieperde de columnist direct alle sprookjes overboord. Fabels en dromen zijn immers bedrog, aldus Marco Borsato. En gelijk heeft 'ie.

Op het moment dat Ben Trooster en zijn zelfbenoemde tegenstrever Annemiek Jetten het podium betraden vrijdagavond (om de opening officieel te maken) daalde een deken van ijzigheid neer over de Westhavenplaats. De burgemeester, geen katje om zonder handschoenen aan te pakken, stond op het podium ver weg van haar tegenstrever. Op veilige afstand?

Het feest kwam maar moeilijk van de grond. Jammer. Niet de verwachte explosie aan bezoekers wist het huis achter te laten en richting Centrum te wandelen. Verhalen gingen dat het nergens druk was. En omdat op zaterdag een aanhoudende miezer regen de dag domineerde zag je nergens meer dan eilandjes liefhebbers.

Waarman sprak op de Korte Hoogstraat met Peugeot-dealer Eigenraam. Het was ook hier niet druk. Toch zei hij een lekkere dag te hebben. Met voldoende aanloop. 'Mensen maken een praatje, nemen een foto. Je hebt het nodige aan exposure.'

Vanwege de regen even bij de Platenreus binnengestapt. Hier een gezellig clubje dat luisterde naar AudioCable. Een Vlaardings duo met potentie. Volgend jaar de Westhavenplaats? Daarna richting De Dayer. Hier optredens namens Café de Hommel. Ondanks het druppelscherm een geanimeerd gezelschap dat genoot van de blues. Bier en haring gleden naar binnen. Een enkeling danste alsof het leven hem of haar niet beter kon bedelen.

Dat het Loggerfestival tot tweemaal toe vroeg was afgelopen leek niet de crux. Misschien was iedereen, als reactie op alle commotie vooraf, naar de camping gegaan. Weg van een onveilig Vlaardingen. Niemand wil tenslotte geconfronteerd worden met massale vechtpartijen en terroristische aanslagen.

Toen Waarman tot slot op zaterdagavond iets na 22.00 uur de stad inreed was het stil en doods alsof verzengende lava alle leven had bedekt. Het leek alsof er niets had plaatsgevonden. Toch zag het er op papier allemaal keurig uit en als de zon wat meer kans had gekregen op straat ook. Kraampjes en muziek en ruimte voor oude ambachten.

Het valt te hopen dat de organisatie en burgemeester Jetten voor 2018 beter op elkaar worden afgestemd. Daar is misschien een breekijzer voor nodig, maar mondeling overleg lijkt Waarman al heel wat. En een deugdelijk veiligheidsplan. Nu was het een verschutting. Bij De Hofnar op vrijdagmiddag een kudde politie, die breeduit de liefste bezoekers huiswaarts deed keren. verder mensen met een V, die elkaar stonden te bewaken en een paar Blauwe Brigadiers, die (gewapend met fiets) naar de muziek stonden te luisteren. Bewaking en gasten; het was haast 1-op-1.

Kan dit alles echt niet anders?

Dan nog het bevestigde gerucht dat organisator Ben Trooster op zaterdagavond moest blazen van de Hermandad. Immers als opperhoofd word je geacht, en Ben weet dat vanuit zijn horeca-verleden als geen ander, broodnuchter te zijn. Van start tot finish.

 


Auteur: Peter Joore (Tekst), Gert Struijs (Fotografie)
Gepubliceerd: 26-06-2017
Aantal keer bekeken: 1486


Reacties
Uw commentaar

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel:
Commentaar:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef commentaar

Terug
Loggerfestival: Cold as Ice

© De Vlaardinger  |  Inloggen