Zoeken

Regelzucht nekslag voor Loggerfestival?


Ter gelegenheid van de herdenking Vlaardingen 700 jaar stad in 1973, begonnen als het haring- en bierfeest met daaraan verbonden een draaiorgelconcours en nu eigentijds uitgegroeid tot een meer educatief festijn waarin het laatste stukje historie over het Vlaardingen visserijverleden levendig wordt gehouden. Door regelzucht gedreven dreigt aan deze traditie nu een einde te komen.

Van een uit Limburg afkomstige carnavalvierder zouden de Vlaardingers toch anders mogen verwachten dan dat de muziek al vroeg in de avond stoppen moet. Hoewel evenementenleges niet meer worden opgelegd, wil het niet zeggen dat de papierwinkel voor het aanvragen van een evenementenvergunning is opgeheven. Regelzucht speelt daarin de hoofdmoot. Was veiligheid vroeger een taak van de gemeente; nu wordt die borging vaak bij de organiserende verenigingen of stichtingen neergelegd. En gemeentes slaan in hun wensen nog al eens door! Tegenwoordig moet je bij een vergunningsaanvraag situatietekeningen inleveren op een schaal van één op honderd, een apart veiligheidsplan indienen en aan allerlei voorwaarden voldoen. Een verkeersplan met calamiteitenroute en een draaiboek van minuut tot minuut is daar veelal een onderdeel van. Wil je alle risico’s elimineren die er mogelijkerwijs maar te bedenken zijn dan ben je al snel bezig om stalen palen onder water, tegen brand te zekeren.

Het Loggerfestival: als een van de nog bij Vlaardingse haringkoppen tot voorbeeld sprekende evenementen is zeker niet aan te merken als buurtbarbecue. Hoewel de helft van de leden van de gemeenteraad de Hollandse Nieuwe niet rauw lust, is het Loggerfestival voor veel Vlaardingers en van daarbuiten toch een bijzondere attractie. Hoe je er ook over denken mag; het is een van die evenementen Vlaardingen eigen. Het is het laatste evenement dat nog herinneringen oproept aan een welvarend plaatsje dat groot werd door zijn visserij en handel. Het historische naspelen van de aankomst en keuring van de eerste Hollandse Nieuwe is voor de vele figuranten een in leven houden van een historisch hoogtepunt, Vlaardingen waardig. Het is een specifieke viering van een oogstfeest wanneer de haringloggers terug keerden van hun eerste trek. Iedere streek in Nederland heeft wel een van die streekgebonden feesten verbonden aan de folklore van streek of stad. Voor Vlaardingen vroeger ‘Vlaggetjesdag en de haringrace’. Nu vervat in een gedenkwaardig hoogtepunt ‘Het Loggerfestival’.

Vlaggetjesdag, al meer dan twee honderd jaar oud en waarschijnlijk voor het eerst gevierd in Vlaardingen. Voor het vertrek van de vloot trokken de dominees langs de visserswoningen en gingen voor in gebed en de gemeente deed de beden:

Zwem met ganse legerscharen
Zilv’ren haring in ons net
Dat in wemelende baren
Dag en nacht wordt uitgezet

Dat een feest in de tegenwoordige tijd anders wordt gevierd dan in vroeger tijden met een simpel volksvermaak als kop van jut – zweefmolen – prijsschieten – ballen gooien en meer van dat soort onnozele onzin is verleden tijd. Die nostalgie ligt ver achter ons. Feesten worden nu gevierd met de meest moderne kermisattracties, hardrockmuziek en met tappunten waaruit het gerstenat vloeien moet. Kijk naar openbare concerten als Pinkpop, Broederliefde, Concert bij de sea, EO jongerendag of de concerten in de verschillende stadions en evenementenhallen. Voor de één een feest voor de ander een nachtmerrie. Strafwaardige euveldaden of uitspattingen moeten gecontroleerd worden. Aanscherping van toezicht het hoort erbij in deze tijd.

Maar om nu een onschuldig Vlaardings volksfeest in de vroege avond al qua muziek het zwijgen op te leggen is een maatregel om blijheid en uitbundigheid tot in de kiem te smoren. Dan gaan we terug naar de muziek uit de tijd van de rommelpot: een aarden pot, een varkensblaas en stukje riet.

Mogelijk, in het kader van de veldslag door Dirk III, 1000 jaar geleden past dat zonder meer bij de
door het gemeentebestuur aangeprezen historische herdenking volgend jaar.

Voor dit jaar graag nog even alle trossen los. Vulcaan moet Heineken erbij inschakelen. Zo gezellig is
het hier. Historisch en eigentijds feestgedruis zet Vlaardingen alsnog weer op de kaart.

 


Auteur: Frans Kuil (Tekst), Archief (Fotografie)
Gepubliceerd: 11-06-2017
Aantal keer bekeken: 1304


Reacties

Re: Regelzucht nekslag voor Loggerfestival?

Ha Frans, bij ons in Rotterdam heette dat geen Rommelpot maar een Foekepot, weet niet waarom.

Door Vincent op 11-6-2017 14:16:01
Uw commentaar

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel:
Commentaar:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef commentaar

Terug
Regelzucht nekslag voor Loggerfestival?

© De Vlaardinger  |  Inloggen