Zoeken

Halve stad maal twee


In de - zeg maar - jaren tachtig e.o. van het vorig millennium was er een gemeentevoorlichter van naam en faam. Zijn werk – altijd k(l)eurig en verzorgd – voorkwam voortijdige breuken in bepaald niet altijd even stabiel ogende colleges. Hij bespeelde de pers als een virtuoos zijn orgel en zijn werktijd zat er nimmer na het sluiten der burelen op.

De heer W werkte graag een uurtje over. Dat deed hij in het stadse. ‘Immers, de ziel van een gemeente proef je aan haar meest gangbare burgers aan de toog van deez’ of gene lokaliteit,’ is een vrije versie van wat een lemma van hem zou kunnen zijn.

Hoewel officieel geen roerganger, mocht hij graag sturen als een jonge knaap de wagen van zijn vader illegaal over particuliere stofweggetjes in meest boerengebied of de Broekpolder. Bij ruzies en onenigheid plaatste hij de mensen zo, bij foto momenten, dat ze eenvoudig weggeknipt konden worden bij plaatsing. Zo ging dat in die tijd.

Eenmaal is hij vriendelijk verzocht de raadzaal te verlaten. Dat was toen hij luidkeels ‘BOOOEEEH,’ riep naar een vergeten burgemeester. Maar W zijn geest die waardt nog rond. Opmerkelijk waren zijn stellingnames. Ludiek en frivool debiteerde hij prachtige zinnen, dat de jonge Waarman er stil van werd.

Zo sprak hij niet zelden over de lokale artiestenclub, door hem als Kunstmaffia aangeduid. ‘Allemaal in de contraprestatie. Gauw gauw aan het eind van de termijn een doekje bekladden en inleveren voor een paar stuivers. Nog nat en al. In de kroeg het hoogste woord. En maar uitvreten. Hij was het - kort gezegd - roerend met Jan Cremer eens. Misschien zijn boeken net gelezen in die tijd?

Nu schieten de uitlatingen van W de jonge Waarman spontaan te binnen. Aanleiding is de solotoer van Look J. Boden met als resultaat tien woorden in Groot Vlaardingen en andere pers die geen berichten krijgt. Er zijn er (kunstenaars) die het giftig bloed van Boden kunnen drinken. ‘Hij jat en verkracht ideeën,’ is een veel gehoorde klacht. Daarbij was het bij Open Ateliers afgelopen weekeinde oorverdovend stil.

Nu we het toch over Kunst & Cultuur hebben (Waarman doet een eigen duit in dit bitter zakje): Omroep Vlaardingen is een wespennest. Ook hier twee kampen. Enerzijds stalinist Vincent Kevenaar die met vazal Rinus Witvoet in de rol van tweede secretaris Vjatsjevlav Molotov de publicitaire buitenwacht node bestoken. Daar tegenover Adviesgroep Omroep Vlaardingen. Zeg maar de vrije jongens Jacobse en Van Es onder leiding van hockeyveteraan Wouter Willem Schutte en gsm-nummerfetisjist Aad van der Steen.

Niemand seint de pers in. Toch is er nieuws. Wouter meent dat PopUp TV en het AD voldoen als het gaat om instanties die een berichtje verdienen. Dat beperkte zicht geeft zijn niveau aan. En het gebrek eraan. Ene Jacques Nagtegaal pent met overslaande stem dat als de kwestie niet goed en snel wordt opgelost de omroep haar licentie kwijt kan raken. Dat roept een vraag op: is dat erg? Wie geen rijbewijs heeft mag niet gemotoriseerd deelnemen aan het verkeer. Dat is gedaan voor de veiligheid, Jacques. En als Vlaardingen haar licentie kwijtraakt: hoeveel luisteraars treft dit eigenlijk? De tv is al niets. Dus daar zit hem zeker niet de crux.

Het beste lijkt het dat Theo Werner (tijdelijk) het stokje overneemt van Vincent Kevenaar. Die gaat zijn project Afslanking Omroep/Fusieperikelen afronden (‘Daar is ‘ie goed in,’ zeggen vriend en vijand) en neemt vriend Rinus Witvoet mee. Einde project een bos bloemen, een paar klamme handen en de twee worden als een gesplitste Nelson Mandela van dit mediageniek Robbeneiland verlost onder ‘Hoera hoera hoera’-geroep en de zaak is opgelost!

Opvallende week waarin de politiek meedeelt over kapitaal te bezitten om na tijden te investeren in de stad. Waarman gaat er van uit dat investeren niet hetzelfde is als hersenloos over de balk smijten, zoals de PvdA decennia lang heeft gedaan. Dit is geen boze zin. De oplettende volger weet dat naarmate de Politieke Arbeiders in omvang afnamen in de Vlaardingse college en raad het aantal florijnen groeide. Hoe zou Vlaardingen er voor staan als ze volgende jaar maart stemstelselmatig gedecimeerd zouden worden?

Denk landelijk, denk vooruit, denk aan uw eigen stad, denk PvdA-loos.

 


Auteur: Peter Joore (Tekst), Robert Daalmeijer (Wakend Oog)
Gepubliceerd: 24-05-2017
Aantal keer bekeken: 839


Reacties

Re: Halve stad maal twee

Dat waren nog eens tijden... De 'Nestor' schreef met giftige inkt als hij slecht gehumeurd was. Gelukkig hield de 'voorlichter' hem in het gareel en op het goede pad. Helaas is de lokale pers, wat daar van over is, niet meer van het niveau als in de jaren tachtig.

Door Jan den Breejen op 30-5-2017 22:59:38
Uw commentaar

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel:
Commentaar:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef commentaar

Terug
Halve stad maal twee

© De Vlaardinger  |  Inloggen