Zoeken

Journalistieke bewondering

Waarman's ogenblik

Journalistiek is schrijven en kritiek leveren.
De rest is public relations.

Bovenstaande, zo wist Waarman, kwam vorige eeuw uit de koker van George Orwell. Zoals bekend geacht Brits schrijver, journalist, essayist en literair criticus. Misschien wel de meest bewonderde Engelstalige auteur van de 20e eeuw. Meest bekende werken van zijn hand zijn (nog altijd) de moderne allegorie Animal Farm en de dystopische roman 1984. Beide, scherpe aanklachten tegen stalinisme en totalitarisme.

Waarman hield van hem en van zijn boeken. Zijn prikpen inspireerde en zette aan tot nadenken. Hoewel Orwell in Londen, negen jaar voor de geboorte van Waarman, aan de gevolgen van tuberculose, het loodje legde, voelde de Vlaardings columnist grote verwantschap.

Vond Waarman de allereerste raadsvergaderingen (die hij in het eerste decennium van dit millennium regelmatig bijwoonde voor een haast overleden papieren krant) saai en tijdrovend, na het lezen van Orwell verwoordde hij zijn bevindingen als volgt:

‘Het is zeker dat wat raad en college tijdens deze vergaderingen zeggen meer de waarheid is dan de leugenachtige propaganda die je in de meeste pers kan vinden, maar ik kan mezelf niet associëren met een in defacto conservatief orgaan dat zegt de vrijheid in Vlaardingen te verdedigen maar alles heeft met stadse machtsuitoefening.

Het lijkt me dat je de misdaden die nu aan de gang zijn in een aantal partijen enkel kan veroordelen als je gelijk ook erop staat om de politieke gijzeling van goede besluitvorming tot een einde te brengen. Ik hoor aan geen enkele stroming toe en moet daarin verder werken, hoezeer ik het collegiaal totalitarisme en zijn giftige invloed in deze stad haat.’

Dat was de toon die Waarman bewonderde. Doorwrocht taalgebruik en stoute woorden. Alles bijeen de grammaticale strenge vinger die raad en college nodig hadden. Dit zou de eerste generatie niet zijn die zichzelf valselijk op een hoge toren zette. Onbereikbaar voor de mensen die hen nota bene hadden gekozen.

Hoewel Waarman vaak tegen stromen in roeide en in het openbaar werd verzocht rekenschap af te leggen voor zijn vileine woorden, was menig politiek partij (als de columnistische wijsheid eenmaal was geworteld) de mening toegedaan dat hij gelijk had. En een groot hart bovendien.

Een democratisch wethouder aanvallen vanwege arbeid-insubordinatie? ‘Laat hem gerust zitten,’ sprak Waarman. ‘Dan ben je snel klaar met stemmen tellen in maart 2018.’ Nu is men overstag. Een vrij Trots raadslid zei eens: ‘Je trekt fel van leer. Tot op het bot, soms. Maar het is wel altijd waar, dat wat je schrijft.’ QED, en Nomen est Omen.

Nu schijnt de zon en lijkt het zomer. Dat duurt nog een maand, volgens menig calendarium. Toch zitten terrassen vol en de Schelvispekelenclave geniet. Politiek Vlaardingen dobbert gelaten richting zomerabces. Grote beslissingen worden vooruit geschoven als altijd. Frans Kuil zit gedwongen binnen; hij beantwoordt veel vragen van verontruste stadgenoten die de Jaarrekening minder verdacht en verontrustend vonden.

Waarman bereidt zich voor op Vulcaan Witbier uit de tap van Café de Waal, de Haring & Bier Wandeltocht, het Horecavoetbal bij Deltasport, het Loggerfestival, optreden van De Dijk in Theater aan de Schie, het Zomerterras en tot slot en buitengaats de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Op uitnodiging van De-Likt door de modder sjouwen, roekeloos bier drinken, drieten in het wild en Høken dat het een aard heeft. Lekker slijpen op AC/DC met Tante Rikie en met de vinger in die Grote Grieze! Wat hem betreft is de zomer aangebroken. Waarman of niet.

 


Auteur: Peter Joore (Tekst), Robert Daalmeijer (Wakend Oog)
Gepubliceerd: 17-05-2017
Aantal keer bekeken: 650


Reacties

Re: Journalistieke bewondering

Pas op Waarman. Blijf attent en kijk goed om U heen. Sukkel niet in en behoudt uw scherpe blik. Als het leven wordt als een herhaling van zetten, is de verveling nabij. Overigens doet het mij bijzondere vreugd dat de tradities , welke in het voor mij voorbije Vlaardingen, zo prettig zijn geworteld, ook dit jaar weer na te lezen zijn in uw onvoldoende geprezen courant.. Beseft dat uw uitgaven meermaals herinneringen oproep die onuitwisbaar blijken te zijn. Ik bedoel maar: een Horeca voetbaltoernooi..... tot tranen roerend en zo kan ik uw pagina's eindeloos vullen. Een groot compliment aan u en de uwen.
Met de meeste hoogachting wens ik u een warme zomer toe . Polderman.

N.b : of..... u was niet zo'n zonaanbidder , toch ?

Door Polderman op 20-5-2017 22:16:42
Uw commentaar

Naam:
E-mail: (niet zichtbaar)
Titel:
Commentaar:
CAPTCHA Afbeelding
Vul de bovenstaande code hieronder in

Geef commentaar

Terug
Journalistieke bewondering

© De Vlaardinger  |  Inloggen