Zoeken

Column

Abonneren op deze RSS-feed
Speelbal & Afscheid
20-09-2017
Auteur: Peter Joore (Tekst), Robert Daalmeijer (Wakend Oog)
Waarman las weer eens een van zijn favoriete romans. Net als iedere herfst een boeiende bezigheid aangezien de terrassen overbodig waren en door alle storm de mensen liever de straat meden, zoals de pest in vroeger tijden.
Herrie Om Een Doktershut
13-09-2017
Auteur: Peter Joore (Tekst), Robert Daalmeijer (Wakend Oog)
Het is een onvoorspelbaar najaar. Irma beheerst het dagelijkse nieuws en Waarman heeft meelij met Koos. Dat laatste mag een zeer lokaal grapje heten. Het verbaast de alom veelgeprezen columnist dat er zoveel herrie is om een doktershut. Bewoners, niet-bewoners en de politiek vliegen elkaar verbaal in de haren en via de (a)sociale media naar de strot.
Herfstperikelen
06-09-2017
Auteur: Peter Joore (Tekst), Robert Daalmeijer (Wakend Oog)
De zon laat zich steeds verder weg drukken door regen en grauw weer. Misschien wel door deze negatieve weer balans sprak Waarman een vrouw die er een uitgesproken mening op na hield. Even dacht hij aan de tastbare resultaten van een haast vergeten amoureuze zijstap van Waarman senior. Zo dicht lag de scherpte van haar kritieken bij die van hem, de gedreven columnist.
Nieuws uit 2e hand?
30-08-2017
Auteur: Peter Joore (Tekst), Robert Daalmeijer (Wakend Oog)
Het was niet zijn stiel, maar Waarvrouw drong nogal aan. 'Vakantie? Ach ja, waarom niet,’ mompelde Waarman wat voor zich uit. In Vlaardingen vergaat de wereld niet als je twee weekjes de pleiterik maakt. Soms denk je dat ze hier 25-jaar achterlopen en het millenniumvirus aan het begin staat van zijn incubatietijd. De lezer herinnert het zich vast nog wel: neerstortende vliegtuigen vanaf 31 december 1999 om 23.59.59 uur. Computers die een eeuw in de war waren en meer van die commerciële diefstal-kul. Het werd een tocht van kilometers maken, veel zien, zonne-uren en fijne bezoekjes afleggen. Maar daarover later meer. Vol verwachting gingen we weg en voldaan kwamen we terug. Dit in het kort. Alras, en met de gebruinde kont op een terrasstoel van Café de Waal en de Irish Pub kringelden roddels als dure tabaksrook om Waarman’s hoofd dat het snel duizelde. ‘Je kan verdikkeme geen vijf minuten je hielen lichten of de boel staat in brand.’ Hij wist van de ESSO en de opvolgende politieke ongerustheid.
Commentaar (2)
Ja. Ilja Gortdroog?
16-08-2017
Auteur: Peter Joore (Tekst), Robert Daalmeijer (Wakend Oog)
Waarman zat op een Franse camping te wachten. Hij had ondanks het warme weer zijn Sendra’s aan. Mouwloos T-shirt en lange jeans. Je kon hem erin uittekenen. Naarmate de vogels kwinkeleerden en de zon steeg in de stand werd hij ongeduriger. Waar bleef Waarvrouw toch? Ze zouden naar Ilja Gort voor een proeverij met uitleg. Slurp! Het klonk in zijn gedachten door en echode prettig. Waarvrouw droeg een korte broek en een zonnig blouseje waaraan je kon zien dat het vakantie was. Thuis kwam zoiets nimmer uit de kast. Waarman wist waarom, maar hield de kaken stijf op elkaar. Ja. Vakantie.
Spoorlopers zijn ProRail zat
09-08-2017
Auteur: Peter Joore (Tekst), Robert Daalmeijer (Wakend Oog)
Waarman had het naar zijn zin. De zon scheen en voor het eerst maakte hij Annemiek Jetten van dichtbij mee. ‘Wat een charmante tante,’ vond hij in het Zonnehuis waar hij een langzaam ontketende Jos Lukassen fanatiek aan haar ambtsketen zag rukken en er metalen schubben aan het hoofd ener gemeente en aan de oudere man en vrouw zag brengen. Hand-in-hand met een almaar groeiende tentoonstelling met artificiële haringen. Dat dan weer wel. Hij begreep ze niet, die monkelende raadsleden. Wat hadden ze toch tegen de burgemeester? Ze zag er sowieso een stuk beter en aantrekkelijker uit dan de te dikke Tjerk Bruinsma, de boos ogende Bas Eenhoorn en de literaire Bert Blase bij elkaar. Hij werd zelfs een tikje verliefd op de koket lachende en knipogende muze, die maar mooi Hilary Clinton in de schaduw stelde, van het Eerste Burgers Gilde. Testosteron beheerste vanaf die zaterdag 5 augustus 11.00 uur zijn denken en doen. Om stoom af te blazen sprak hij met CION-leden op het terras van de Irish Pub en met vrienden tijdens het Zomerterras dat vlotjes op gang kwam. De muziek werd (volgens anderen) pas van uitmuntende kwaliteit op het moment dat Kraak & Smaak een dag later hun straffe tonen op het publiek als vuurpijlen afschoot.
Van katten en katers
02-08-2017
Auteur: Peter Joore (Tekst), Robert Daalmeijer (Wakend Oog)
Het was als ieder jaar overduidelijk zomerreces. Alle politici op vakantie en de stad nu verklaarbaar op haar gat. Waarman slenterde de ene dag door mottige miezer-regen en de dag erop met Factor 50 op de snoet. Het weer was onbestendig als lokale politiek. De niet overal even gewaardeerde columnist verveelde zich te pletter.
Schilderijententoonstelling
19-07-2017
Auteur: Peter Joore (Tekst), Robert Daalmeijer (Wakend Oog)
Het is politiek nu al een reces zoals je ieder jaar weer voor jezelf in gedachten hebt. En wat bedroevender is: nog minder schandalen en misstappen dan Waarman voor zijn column gebruiken kan. Toen bekend was dat de trein een half jaar later komt, keek niemand daarvan op. OV is immer laat. Asbest, luidde in dit geval het toverwoord. Weer eens wat anders dan vierkante wielen en geknapte bovenleidingen. Alsof oude stations zijn bekleed met Rockwool of glaswol. Keramische wol desnoods. Nee, asbest was het onverwacht. Toen Frank Tomeï zei dat het Zomerterras eraan kwam was dit bijna nieuws. En dat Zwembad de Kulk dichter is dan open mag in de zomermaanden met zon ook geen verrassing meer wekken.
Commentaar (5)
Bassie & Adriaanson
12-07-2017
Auteur: Peter Joore (Tekst), Robert Daalmeijer (Wakend Oog)
Waarman ontwaakte en zag dat hij op het terras zat van een in dit geval niet nader te noemen etablissement in Vlaardingen. Hij keek lodderig voor zich uit en zag dat de dienster van het eetcafé een ontbijt voor hem had neergezet. Koffie met twee smakelijk ogende broodjes oude kaas. Een traktatie. Verder op de tafel een glaasje fris helder water en de krant van de dag. Hij was normaal niet zo’n ontbijttijger, maar nu liep hij over van de trek. Er rammelde zowaar iets stevigs in zijn middenrif dat drummer Cesar Zuiderwijk zomaar in Radar Love had gebruikt, zou hij het vóór 1973 hebben gehoord. Het was zaterdagochtend 12.00 uur. Hij pakte het eerste broodje en nam er een stevige bijt van. Het had iets van een grote gestreepte katachtige die een prooi verslond. Hij at werkelijk met smaak. Niets ten nadele van thuis was dit een traktatie. Hij goot een slok van de Italiaanse koffievariant naar binnen, brandde zijn huigje, nipte manhaftig van het water en slokte het broodje verder gulzig op.
Cees Oosterom de dans ontsprongen!
05-07-2017
Auteur: Frans Kuil (Tekst), Archief (Fotografie)
Gedronken: in kennelijke staat verkeren. Openbare dronkenschap: recht en gerechtigheid. Volgens Cees Oosterom (CDA) is zijn alcoholgebruik tijdens het Loggerfestival niet vergelijkbaar met dat van Ben Trooster. De w ethouder is met zijn piketdienst verantwoordelijk voor de veiligheid van Vlaardingen en Trooster als vergunninghouder voor het Loggerfestival. Cees Oosterom: ' Het verschil is dat er in de vergunning van Ben Trooster expliciet stond dat hij op vrijdag t/m 23.00 uur en zaterdag t/m 22.00 uur niet mocht drinken. Dat was bekend. Daarbij werd mij door de politie verteld dat hij tweemaal de toegestane hoeveelheid op had. Ikzelf heb het bij twee biertjes gehouden. Sowieso omdat dit na mijn ziekbed afgelopen winter op medische gronden beter is.' Wethouder, in deze is je ziekbed kiezen als bijkomend verweer niet kies. Gewoon: ook u hebt gedronken. U was op dat moment verantwoordelijk voor de stad, maar hoefde niet te blazen. Uw hoeveelheid promillage is daardoor niet vastgesteld. Beide gedronken. Maar dronken? Aan de stichting Halen en Brengen is op 16 juni een evenementenvergunning verleend. De brief aan stichting Halen en Brengen is gericht t.a.v. mevrouw A. M. Camphens. In die 36 pagina’s en 44 bijlage’s tellende vergunning en verleende ontheffingen ontbreken nu juist deze woorden, die wethouder Oosterom ter verdediging gebruikt. Opvallend in de evenementenvergunning is de mededeling "de nota voor de leges wordt u nog toegezonden". Dit, terwijl college en raad hebben besloten dat evenementenleges zijn afgeschaft. Foutje van een onzorgvuldige ambtenaar?
Commentaar (24)
Meer artikelen...

© De Vlaardinger  |  Inloggen