Zoeken

Column

Abonneren op deze RSS-feed
Ja. Ilja Gortdroog?
16-08-2017
Auteur: Peter Joore (Tekst), Robert Daalmeijer (Wakend Oog)
Waarman zat op een Franse camping te wachten. Hij had ondanks het warme weer zijn Sendra’s aan. Mouwloos T-shirt en lange jeans. Je kon hem erin uittekenen. Naarmate de vogels kwinkeleerden en de zon steeg in de stand werd hij ongeduriger. Waar bleef Waarvrouw toch? Ze zouden naar Ilja Gort voor een proeverij met uitleg. Slurp! Het klonk in zijn gedachten door en echode prettig. Waarvrouw droeg een korte broek en een zonnig blouseje waaraan je kon zien dat het vakantie was. Thuis kwam zoiets nimmer uit de kast. Waarman wist waarom, maar hield de kaken stijf op elkaar. Ja. Vakantie.
Spoorlopers zijn ProRail zat
09-08-2017
Auteur: Peter Joore (Tekst), Robert Daalmeijer (Wakend Oog)
Waarman had het naar zijn zin. De zon scheen en voor het eerst maakte hij Annemiek Jetten van dichtbij mee. ‘Wat een charmante tante,’ vond hij in het Zonnehuis waar hij een langzaam ontketende Jos Lukassen fanatiek aan haar ambtsketen zag rukken en er metalen schubben aan het hoofd ener gemeente en aan de oudere man en vrouw zag brengen. Hand-in-hand met een almaar groeiende tentoonstelling met artificiële haringen. Dat dan weer wel. Hij begreep ze niet, die monkelende raadsleden. Wat hadden ze toch tegen de burgemeester? Ze zag er sowieso een stuk beter en aantrekkelijker uit dan de te dikke Tjerk Bruinsma, de boos ogende Bas Eenhoorn en de literaire Bert Blase bij elkaar. Hij werd zelfs een tikje verliefd op de koket lachende en knipogende muze, die maar mooi Hilary Clinton in de schaduw stelde, van het Eerste Burgers Gilde. Testosteron beheerste vanaf die zaterdag 5 augustus 11.00 uur zijn denken en doen. Om stoom af te blazen sprak hij met CION-leden op het terras van de Irish Pub en met vrienden tijdens het Zomerterras dat vlotjes op gang kwam. De muziek werd (volgens anderen) pas van uitmuntende kwaliteit op het moment dat Kraak & Smaak een dag later hun straffe tonen op het publiek als vuurpijlen afschoot.
Van katten en katers
02-08-2017
Auteur: Peter Joore (Tekst), Robert Daalmeijer (Wakend Oog)
Het was als ieder jaar overduidelijk zomerreces. Alle politici op vakantie en de stad nu verklaarbaar op haar gat. Waarman slenterde de ene dag door mottige miezer-regen en de dag erop met Factor 50 op de snoet. Het weer was onbestendig als lokale politiek. De niet overal even gewaardeerde columnist verveelde zich te pletter.
Schilderijententoonstelling
19-07-2017
Auteur: Peter Joore (Tekst), Robert Daalmeijer (Wakend Oog)
Het is politiek nu al een reces zoals je ieder jaar weer voor jezelf in gedachten hebt. En wat bedroevender is: nog minder schandalen en misstappen dan Waarman voor zijn column gebruiken kan. Toen bekend was dat de trein een half jaar later komt, keek niemand daarvan op. OV is immer laat. Asbest, luidde in dit geval het toverwoord. Weer eens wat anders dan vierkante wielen en geknapte bovenleidingen. Alsof oude stations zijn bekleed met Rockwool of glaswol. Keramische wol desnoods. Nee, asbest was het onverwacht. Toen Frank Tomeï zei dat het Zomerterras eraan kwam was dit bijna nieuws. En dat Zwembad de Kulk dichter is dan open mag in de zomermaanden met zon ook geen verrassing meer wekken.
Commentaar (5)
Bassie & Adriaanson
12-07-2017
Auteur: Peter Joore (Tekst), Robert Daalmeijer (Wakend Oog)
Waarman ontwaakte en zag dat hij op het terras zat van een in dit geval niet nader te noemen etablissement in Vlaardingen. Hij keek lodderig voor zich uit en zag dat de dienster van het eetcafé een ontbijt voor hem had neergezet. Koffie met twee smakelijk ogende broodjes oude kaas. Een traktatie. Verder op de tafel een glaasje fris helder water en de krant van de dag. Hij was normaal niet zo’n ontbijttijger, maar nu liep hij over van de trek. Er rammelde zowaar iets stevigs in zijn middenrif dat drummer Cesar Zuiderwijk zomaar in Radar Love had gebruikt, zou hij het vóór 1973 hebben gehoord. Het was zaterdagochtend 12.00 uur. Hij pakte het eerste broodje en nam er een stevige bijt van. Het had iets van een grote gestreepte katachtige die een prooi verslond. Hij at werkelijk met smaak. Niets ten nadele van thuis was dit een traktatie. Hij goot een slok van de Italiaanse koffievariant naar binnen, brandde zijn huigje, nipte manhaftig van het water en slokte het broodje verder gulzig op.
Cees Oosterom de dans ontsprongen!
05-07-2017
Auteur: Frans Kuil (Tekst), Archief (Fotografie)
Gedronken: in kennelijke staat verkeren. Openbare dronkenschap: recht en gerechtigheid. Volgens Cees Oosterom (CDA) is zijn alcoholgebruik tijdens het Loggerfestival niet vergelijkbaar met dat van Ben Trooster. De w ethouder is met zijn piketdienst verantwoordelijk voor de veiligheid van Vlaardingen en Trooster als vergunninghouder voor het Loggerfestival. Cees Oosterom: ' Het verschil is dat er in de vergunning van Ben Trooster expliciet stond dat hij op vrijdag t/m 23.00 uur en zaterdag t/m 22.00 uur niet mocht drinken. Dat was bekend. Daarbij werd mij door de politie verteld dat hij tweemaal de toegestane hoeveelheid op had. Ikzelf heb het bij twee biertjes gehouden. Sowieso omdat dit na mijn ziekbed afgelopen winter op medische gronden beter is.' Wethouder, in deze is je ziekbed kiezen als bijkomend verweer niet kies. Gewoon: ook u hebt gedronken. U was op dat moment verantwoordelijk voor de stad, maar hoefde niet te blazen. Uw hoeveelheid promillage is daardoor niet vastgesteld. Beide gedronken. Maar dronken? Aan de stichting Halen en Brengen is op 16 juni een evenementenvergunning verleend. De brief aan stichting Halen en Brengen is gericht t.a.v. mevrouw A. M. Camphens. In die 36 pagina’s en 44 bijlage’s tellende vergunning en verleende ontheffingen ontbreken nu juist deze woorden, die wethouder Oosterom ter verdediging gebruikt. Opvallend in de evenementenvergunning is de mededeling "de nota voor de leges wordt u nog toegezonden". Dit, terwijl college en raad hebben besloten dat evenementenleges zijn afgeschaft. Foutje van een onzorgvuldige ambtenaar?
Commentaar (24)
Warrige tijden
05-07-2017
Auteur: Peter Joore (Tekst), Robert Daalmeijer (Wakend Oog)
Op het terras van Café Stam vertelde een man hilarisch over een ontzettend dikke vrouw: ‘Ze heeft natuurlijk Obesitas,’ zei hij. ‘Weet je trouwens hoe dat komt?’ Waarman haalde niet-wetend zijn schouders op. ‘Veel te veel tampons doorgeslikt,’ hikte de lolbroek. Waarman vond de grap maar matig.
Commentaar (4)
Wie een kuil graaft ...
28-06-2017
Auteur: Peter Joore (Tekst), Robert Daalmeijer (Wakend Oog)
Waarman lag op zijn rug op de deckchair in de tuin. De zon scheen en het voelde aan als lekker lenteweer. Toch was het al 27 juni. De handen gevouwen in de nek. De ogen gesloten. Het leek of hij sliep. Niets was minder waar. Zijn hersenen maalden volop. Verwerkten alle informatie van het afgelopen weekeinde en dat was heel wat.
Commentaar (4)
Wauw, Ben Liebrand op de foto zetten ??
27-06-2017
Auteur: Text & Foto's : Cees Groen
'Wauw, Ben Liebrand op de foto zetten?' Dit was de eerste gedachte van mij, toen een trotse Ben Trooster een paar maanden terug, de aankondiging op Facebook zette dat hij Ben Liebrand had kunnen strikken voor het Vlaardings Loggerfestival. Maar wel een Wauw met dubbel vraagteken, want hoe fotografeer je nu de bekendste dj van Nederland en leg je de sfeer van zijn set vast in een fotomap.
Geslaagd!
27-06-2017
Auteur: Frans Kuil (Tekst), Archief (Fotografie)
Alle collegeleden het interview van Martijn van der Steen in het Algemeen Dagblad al gelezen? Geboren Vlaardinger, Hoogleraar bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit en lid van de Economische Adviesraad Vlaardingen. “Vlaardingen wil het te goed doen en dat kan slecht uitpakken”. En zo is het maar net. Circa 21.30 uur verliet burgemeester mevrouw Annemiek Jetten vrijdag 23 juni de VIP-tent aan de Westhavenplaats. Om eerst daarvoor het Loggerfestival te openen, vervolgens vrolijk pratend, dansend en swingend te doen voorkomen alsof de burgemeester weer volop “goede maatjes” was met het organiserend comité. Schone schijn, bleek het te zijn. De ontgoocheling zou later in de avond komen. De ‘verborgen’ agenda kwam tevoorschijn.
Commentaar (12)
Meer artikelen...

© De Vlaardinger  |  Inloggen