Zoeken

Column

Abonneren op deze RSS-feed
Beestjes
20-11-2017
Auteur: Dirk Tempelaar (Tekst + Selfie)
Mijn vader en ik waren in die tijd verwoede hengelaars zodat wij tijdens de weekenden samen aan vele hengelconcoursen deelnamen en ons dan ook menigmaal in de prijzen wisten te vissen. Deze prijzen waren in die jaren vaak artikelen van huishoudelijke aard zodat mijn vrouw de hengelsport nog enigszins kon waarderen. Daar was dan ook alles wel zo'n beetje mee gezegd.
Lees meer
5 december: Nooit meer als voorheen …
19-11-2017
Auteur: Dirk Tempelaar (Tekst + Selfie)
Wordt u ook zo ontzettend moe van al die discussies rond Sinterklaastijd? Zwarte Piet bestaat al sinds 1880, maar het bleef in die tijd niet bij één Zwarte Piet; na 1880 traden al twee knechten op die in de volksmond Pieter werden genoemd, echter Sinterklaasavond zal vanaf nu nooit meer hetzelfde zijn als een eeuw terug. Ondanks dat wij Nederlanders overal op kankeren laten we het toch gebeuren. Zwarte Piet mag niet meer net als de Moorkop en Negerzoen.
Lees meer
Darmbacterie E.(vides)coli
16-11-2017
Auteur: Dirk Tempelaar (Tekst + Selfie)
Evides gaat getroffen bewoners niet compenseren, ondanks dat hun water besmet raakte met de gevaarlijke E.coli bacterie.
Lees meer
Lokaal Water gate?
15-11-2017
Auteur: Peter Joore (Tekst), Robert Daalmeijer (Wakend Oog)
Jezus deed zijn eerste wonder op de bruiloft te Kana. Toen de wijn op was, liet Hij zes kruiken met water vullen. Dat veranderde in wijn, die zelfs beter was dan de eerste. Water in wijn veranderen betekent: iets realiseren wat men voor onmogelijk hield.
Lees meer
Driemaal is Scheepsrecht
13-11-2017
Auteur: Dirk Tempelaar (Tekst)
Het is alweer de derde keer dat de Zeemanstraat in de Westwijk blank staat. Ook in 2014 en 15 was het raak. Je kunt je afvragen of het waterleidingnet in Vlaardingen wel op de juiste wijze wordt onderhouden of is het doorspoelen met gloor de oorzaak?
Lees meer
Goulash
13-11-2017
Auteur: Dirk Tempelaar (Tekst + Selfie)
Ondanks zijn emigratie naar Hoek van Holland volgt ex-stadgenoot Dirk Tempelaar zijn betonnen wieg van weleer - Vlaardingen - nog altijd op de voet. Wat hij westelijk van de Schelvispekelenclave ook mist, de stad en haar bestuur geenszins. Daarover gaat het (nog) niet. Soms zit hij te graven. Niet in het aanlokkelijke zand van schier eindeloze kilometers strand, maar in zijn geheugen. Dan komen herinneringen boven. Die transcribeert hij van gemompelde woorden richting bare tekst. Vandaag zijn tweede bijdrage: GOULASH
Lees meer
De Uitvinder
07-11-2017
Auteur: Dirk Tempelaar (Tekst + Selfie)
Ondanks zijn emigratie naar Hoek van Holland volgt ex-stadgenoot Dirk Tempelaar zijn betonnen wieg van weleer - Vlaardingen - nog altijd op de voet. Wat hij westelijk van de Schelvispekelenclave ook mist, de stad en haar bestuur geenszins. Daarover gaat het (nog) niet. Soms zit hij te graven. Niet in het aanlokkelijke zand van schier eindeloze kilometers strand, maar in zijn geheugen. Dan komen herinneringen boven. Die transcribeert hij van gemompelde woorden richting bare tekst. Vandaag zijn eerste bijdrage: De Uitvinder Ik zal ongeveer veertien zijn geweest, toen mijn ouders verhuisden van de Emmastraat naar een nieuwe wijk gelegen in niemandsland, dus nergens, maar naar horen zeggen ver in het zuiden van Vlaardingen. Het bleek een rottig eind fietsen door een stuk onbegaanbaar gebied en daardoor leek het net of dat je in een andere wereld was beland. Alles was er nog troosteloos kaal. De bestrating hield soms zo maar op en er waren weinig of geen winkels. Wegens de enorme open vlakte had je er op de fiets altijd wind tegen en vele malen kwam ik als een verzopen kat op school of thuis.
Lees meer
Hoog tempo en lokale Clintons?
08-11-2017
Auteur: Peter Joore (Tekst), Robert Daalmeijer (Wakend Oog)
Door een buurman getipt ging Waarman ter plekke kijken. Inderdaad werd er op het terrein van het Mariskwartier in hoog tempo en als gemechaniseerde konijnen of bonobo aapjes met liefst twee heimachines tegelijk de ene na de andere paal de grond in gejast. Waren de dames en heren betrokkenen bang dat het verzoek - vanwege het negeren van regels - van ir. J. van der Voorden inderdaad zou leiden tot (voorlopige) stopzetting van de bouw? Dat zou geld kosten. Veel geld. En daarvan was er niet al teveel in kas. Waarman was benieuwd wanneer de rechter uitspraak deed. Voorlopig deed het gerechtelijk tempo fiks onder voor dat van de ijlende palenboeren. Verhoging van tempo. Als dat de kwaliteit van de geheide palen maar ten goede kwam. Hij herinnerde zich nog de kwalitatieve en daaruit voortvloeiende financiële sof ten tijde van de bouw (scheve heipalen) van het huidige Vlietland Ziekenhuis. Toen nog een instituut dat geheel op eigen benen stond. Ziek zijn en met hulp van andere beter worden? Inmiddels was ook organisator van de Beiaardweken Ben van der Linden uit zijn schrijnende verbazing omhoog gekropen. Middels een lange, maar daarom niet minder duidelijke brief, liet hij fijntjes weten dat met name Cees Oosterom maar een rare pias was als het om cultuur ging. Verder wilde de immer beschaafde muzikant kennelijk niet gaan. Dat zijn initiatieven de stad in de loop der jaren ruim een half miljoen hebben opgeleverd was ook voor Waarman nieuw. Het deed hem weer eens het hoofd schudden over zoveel ambtelijk onbenul. De communicatieve onbeschoftheden nog daar gelaten een triest fenomeen.
Lees meer
Van Hoogstraatmaker naar Binnenstadsmanager
06-11-2017
Auteur: Dirk Tempelaar (Tekst + Verzorging ansichten)
Tijdens mijn laatste bezoek aan Vlaardingen bleek er nog steeds niets, maar dan ook niets veranderd te zijn. Ondanks de leegloop overal bouwwerkzaamheden in de binnenstad en ver daarbuiten, een smerig Veerplein en nog steeds veel te veel leegstand op de Hoogstraat.
Lees meer Commentaar (5)
Van rottende kranen en een groen museum
01-11-2017
Auteur: Peter Joore (Tekst), Robert Daalmeijer (Wakend Oog)
Terwijl wethouder Hans Versluys zo ongeveer in zijn eentje het jaren geleden van officiële zijde bevestigde motto ‘Vlaardingen Groenste Stad’ probeert te redden van de algehele ondergang door bij het Mariskwartier geen parkeerplaatsen maar allerhande flora te planten (beter voor oog, longen en milieu), staat op de Westhavenkade de voor veel geld in 1996 gebouwde stadskraan weg te rotten. De petitie die door Aad Mosterd – geheel tegen het zere, met nylon omfloerste been van ad-interim-directeur van het niet alleen moreel failliete Museum Vlaardingen – is ingediend, om met de verkoop van T-shirts de restauratie te betalen, mag niet op algehele bijval rekenen. Het verbaast bouwkundig ingenieur Jeanne Hoogenboom sowieso dat de kraan is gaan rotten. Verder is schraalhans keukenmeester en zijn alle gelden nodig om salarissen te betalen. Van enige innovatie kan geen sprake zijn. Waarman denkt dat het museum straks zelf geschiedenis is.
Lees meer Commentaar (1)
Meer artikelen...

© De Vlaardinger  |  Inloggen